Ikke kjøp flybilletter på feil sted
Gjør du feil her så havner du fort i trøbbel
(ODD ROAR LANGE): Å kjøpe sine egne flybilletter krever ikke den aller største kunnskapen. Men selv de som er de flinkeste til å være sitt eget reisebyrå gjør ofte en stor feil. Og da kan mye gå galt.
Spørsmålet er nemlig: Hvem bør du kjøpe flybilletter fra? Jeg har vært innom temaet flere ganger, og deler gjerne tipsene her.
Du kan kjøpe flybilletter direkte hos flyselskapet, via etablerte reisebyrå eller via nettportaler/søkemotorer. Og gjør du ting feil her så kan du tape mange tusenlapper og hele reisen går i vasken.
På den annen side. Gjør du det rett kan du få storbyferien for under hundrelappen.
Fra flyselskapet
Kjøper du via flyselskapets egen nettside så er du som regel godt sikret dersom noe går galt. Med flyselskaper mener jeg SAS, Widerøe, Icelandair, Finnair, Norwegian, Flyr, KLM, Lufthansa, Ryanair osv. Kjøper du billettene her så er det en avtale mellom to parter og ansvarsforholdet er klart. Når du kjøper billetten her så har flyselskapet også de kontaktdata (telefonnummer og epostadresse) som de trenger hvis de skal varsle deg om endringer i reisetiden.
Reisebyrå
Det er mange som glemmer at også privatpersoner kan benytte reisebyråenes tjenester. Her finner du reiseeksperter som kan hjelpe deg med gode reiseplaner og som gir deg assistanse hvis noe uforutsett hender på reisen. For mange kan det være en god investering å betale det lille ekstra. Eksempler på kjente reisebyrå er Berg-Hansen og Bennett.
Charterselskap
Reisearrangører, også kjent som charterselskap, selger ikke bare pakkereiser. Du kan kjøpe bare transportdelen, altså flyturen, gjennom disse. Dette gjør de for å fylle opp ledig kapasitet i flyet og billettene er ofte billige. Kjøper du billett på denne måten så gjelder samme regler som om du kjøper hos flyselskapet. Det er en avtale mellom deg og reisearrangøren.
Reiseportal/søkemotorer
Nå beveger du deg inn på det som kan være reisens usikre grunn. Her finner du nemlig både søkeportaler som viser deg hvilke reiser som finnes men som ikke selger billettene selv. Du videresendes til flyselskapet og du gjør selve kjøpet her. Eksempel på slike er Finn.no, Momondo, Travelmarket og Supersaver. Her får du hjelp til å sammenligne reiser og priser.
Men du vil også kunne finne aktører som selger flybilletter. Her finner du selskap som Expedia, Travellink og Bravofly. Jeg har tidligere advart mot Bravofly. Disse selskapene opptrer som et slags mellomledd mellom deg og flyselskapet og nå er det mye vanskeligere å plassere ansvaret dersom noe uforutsett skulle skje. Disse selskapene gir ikke fra seg din kontaktdata til flyselskapet og du vil ofte ikke bli varslet dersom noe skulle skje. Dette kan du løse ved å registrere deg hos flyselskapet selv og legge inn reisen din.
Bestill reisen samlet
Dersom du skal mellomlande på reisen så er det viktig å sørge for at billetten er bestilt og betalt som én sammenhengende reise. Da har flyselskapet ansvar for å finne en løsning dersom noe uventet skjer på reisen. Søkemotorer/portaler finner ofte billige reiser, men vær klar over at disse ofte setter sammen reiser med flere flyselskap involvert. Og da er du i trøbbel hvis første fly er forsinket inn til transitflyplassen og du ikke rekker neste fly.
Søkeportaler frister/lokker deg til å kjøpe en rekke unødvendige tilvalg på reisen. Så som sms-varsling, epostgebyr, spesielle avbestillingssforsikringer (som bare er gyldig i 24 timer etter bestilling) osv. Styr unna disse.
Sjekk dette før du bestiller
Hvordan vet du hvem du kjøper billetten hos?
Sjekk alltid i adressefeltet øverst på nettsiden din for å forsikre deg om at du virkelig handler hos flyselskapet direkte. Ikke stol på googlesøk. Selv om du skriver «billige flybilletter hos Norwegian» så kan en annen søkemotor ha kjøpt plass øverst i søkesvaret, og nettsiden ligner ofte på den originale siden du trodde du hadde havnet på.
Sjekk nøye for du trykker og bestiller!