Nei, det er ikke synd på sydenturistene

Måtte dere egentlig til Syden i år?

Charterflyene fylles opp av munnbindkledde nordmenn. Dessverre for tidlig.                  Foto: Odd Roar Lange

Charterflyene fylles opp av munnbindkledde nordmenn. Dessverre for tidlig. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I disse dager er titusener av nordmenn på ferie - i eget land. De har reist til ulike steder av landet. Til nord og sør, til øst og vest. Dersom du har brukt litt av sommertiden til å lese redigerte medier som aviser, magasiner, radio og tv har du neppe kunne unngå å lese et antall reportasjer om rekordbesøk, rekordomsetning og fornøyde turister og reiselivsansatte.
Fraværet av klager knyttet til cruiseturisme er påfallende, men ikke overraskende. Så godt som samtlige cruiseanløp i norske havner er kansellert, og lokalbefolkning, hytteeiere og hotellgjester har fått tilbake utsikten og ren luft.

Suvenir til besvær

At et antall suvenirbutikker har måtte holde lukket i sommer ser ikke ut til å forstyrre nordmenns ferieglede nevneverdig. Det er forståelig.
Du skal ha en solid porsjon velvilje for å se på salg av norskdesignede troll, produsert i Kina, fraktet til Norge for deretter å bli solgt tilbake til kinesere som en bærekraftig forretningsmodell.
Sannsynligvis vil flere slike bedrifter måtte legge ned driften for godt. Det skal vi egentlig være glade for.
La oss også glede oss over alt det positive som skjer.

Rekordsommeren

For svært mange reiselivsaktører har oppdaget at det er mer penger å hente i fornøyde norske gjester og kunder, når disse slipper å gå i kø, stå i kø og stå tett sammen med hundrevis av andre.
På min rundreise i Norge i sommer har jeg møtt flere titalls reiselivsledere som forteller om rekordomsetning og supersommer.
Felles for dem alle har vært evnen til rask omstilling til den nye sommersituasjonen som ingen hadde sett komme.
- Hadde noen fortalt at vi måtte gjennomføre så store omveltninger som vi har gjort i sommer så hadde vi svart at vi behøvde minst to år for å gjennomføre dem. Vi klarte det på to måneder, sier en reiselivsleder på Østlandet til Thetravelinspector.no

Her glapp det

Mens mange planla sommerferieavvikling i Sommer-Norge, gjerne for første gang på mange år, satt andre og ventet på at regjeringen skulle tillate utenlandreiser.
«Tillatelsene» kom puljevis, men med klar beskjed om at det ikke var et råd eller en anbefaling om å reise - men en mulighet for dem som absolutt måtte på viktige reiser som absolutt ikke kunne vente.
Som med hytteforbudet i påsken valgte enkelte å tolke rådet slik de selv ønsket det: som en åpen mulighet for en sydentur.
Den manglet ikke på advarsler fra Statsminister, Helseministeren og Folkehelseinstituttet. Med bønn om å holde seg hjemme i Norge.
Men enkelte lot seg ikke hindre ved grensa.
Det ville antageligvis vært enklere å stoppe en gresshoppesverm eller flomvann som sprenger seg vei i naturen.
Det var noen som absolutt skulle av gårde, fordi det var mulig og ikke forbudt. Ikke fordi det var smart eller anbefalt av noen som visste bedre.

De første smittede feriegjestene er allerede på vei hjem.      Foto: Odd Roar Lange

De første smittede feriegjestene er allerede på vei hjem. Foto: Odd Roar Lange

Smitterisikoen

De har kanskje glemt at covid-19-smitten kom til Norge, luftbåren hjem med vinterferieturister som kom sine opphold i Østerrike og Italia. Mange kom fra én eneste pub i Ischgl. lite skulle til for å sette et helt land ut av spill.
Dét alene burde fått folk til å avstå fra sommerens utenlandsferie. Fordi ingen vet hvordan smittesituasjonen blir ved de enkelte reisemål når det ankommer gjester fra en lang rekke land på samme tid - sammen med reisekåte nordmenn.
At man har lest seg opp på smittesituasjonen før avreise har knapt noen verdi. Det kom tydelig til uttrykk da Spania gikk fra grønt til rødt like kjapt som et lyskryss på Majorstua.
Og vi ble vitne til sommerens mest latterlige kappflyvning for å rekke hjem til Norge fem minutter før karantenekravet fanget passasjerene.
De kunne droppet hele kappløpet, for uansvarlige reisende ville med stor sannsynlighet funnet en eller annen unnskyldning for å unngå karantene uansett.
Det handler jo som kjent om dem, ikke om oss. Om enkeltindividet foran fellesskapet.
Hvem bryr seg om fellesskapet og risikogrupper her hjemme når en billig cerveza eller Mythos lokker i det fjerne?

Flau hjemkomst

Det er få skrytebilder fra charterdestinasjoner på sosiale medier for tiden. Fordi det er blitt flaut å ligge på en strand i Syden, mens man ser at familie, venner og naboer fornuftig nok valgte Hunderfossen Eventyrpark,
Røros, Egersund eller Sortland som reisemål i år.
Å være førstemann ut av charterstartgropa må gjerne gi en flau smak i munnen. Fordi det er et uansvarlig og risikofylt ferievalg.
Jeg hadde håpet nordmenn var klokere, men fryktet at det ville være for mye å forvente av folk som er svært godt vant og flinke til å tenke - på seg selv. Når kortvarig hytteforbud og 10-dagers gjærmangel i butikken var den største krisa, er det kanskje ikke annet å vente.
Men når utenlandsturister kommer hjem, og påfører familier, arbeidsplasser, vennekretser og lokalsamfunn store problemer grunnet økt covid-19-smitte, så er det lov for oss andre å bli både irritert og oppgitt.
Den retten er like viktig å ta vare på som retten til å fly ut av landet etter 15. juli.

Hvorfor ikke helle velge norske svaberg og norske ferieopplevelser i sommer? Foto: Odd Roar Lange

Hvorfor ikke helle velge norske svaberg og norske ferieopplevelser i sommer? Foto: Odd Roar Lange

Ingen støtte å hente

Det er ingen fornuftig mening i at fellesskapet stilltiende skal bære ekstrakostnadene for sydenfarernes medbrakte covid-19-bagasje.
Og både flyselskap og reisearrangører som hodestups har kastet seg ut i jobben med å friste nordmenn til å reise av gårde bør se langt etter offentlig støtte dersom reisevirksomheten fører til en ny og kostbar smittebølge.
Det er lov å spise potetgull hver dag, men det er ikke smart. Det skjønner de aller fleste.
Det er lov å reise til syden i sommer. Men heller ikke dét er smart. Det har heldigvis også de fleste fått med seg.
Men ikke alle.
At utenlandsturister havner i trøbbel etter sine ferier i sommer, får de vansker med å få sympati for. Dere får heller ikke sympati for at buffetene på hotellene var en skuffelse i forhold til i fjor, eller at servitører og gjester måtte bære ansiktsmaske hele ferien. Dere får heller ikke medlidenhet for at dere måtte ligge på angitte soner på stranda og at nattklubber var stengt.
Det er nemlig ikke synd på dere.
For dere skulle hørt på det viktigste rådet dere fikk: Å legge årets sommerferie til Norge