Derfor skal du ikke leie via Airbnb i sommer

Dersom du virkelig ønsker å støtte norsk reiseliv

Privat overnatting via airbnb eller overnatting hos etablerte reiselivsbedrifter? Jeg er ikke tvil: dropp airbnb.
Foto: Jakob Lange

(ODD ROAR LANGE): Det startet som en god idé blant tre gode kamerater i San Francisco for 12 år siden. Brian Chesky, Joe Gebbia og Nathan Blecharczyk var designerne som fant ut at det var mulig å leie ut et ledig soverom til kolleger som var på jakt etter en billig overnatting.
Slik kunne utleieren tjene noen kroner skattefritt, og leietakeren fikk en rimelig seng. I tillegg kunne utleieren dele sine personlige lokale favoritter, som butikker, restauranter, barer etc, med gjesten.
Et «artig konsept» som fikk navnet og nettstedet Airbedandbreakfast.com, senere forkortet til Airbnb.

Fra løsning til problem

Airbnb hadde en forsiktig start og sørget for lommepenger til utleierne, men var ingen trussel for dem som ønsket å livnære seg av utleie av overnattingssteder. Det var den gangen. I dag, 12 år siden har Airbnb vokst til en milliardindustri som er et kjempeproblem for reiselivet både i Norge og andre land.
Allerede i 2015 ble det kjent at Airbnb tok en kvart milliard kroner fra det ordinære utleiemarkedet.
Siden ble det verre:
«Airbnb har hatt en enorm vekst i 2018. I Norge har antall reserverte romdøgn via Airbnb vokst med 45 prosent fra året før. På samme tid hadde hotellene en økning på kun 2 prosent.
– En svart hotellsektor uten ansatte er i ferd med å ta over hotellmarkedet», sa Kristin Krohn Devold, adm. dir. i NHO Reiseliv til Hrrnett.no.

Airbnb, som ikke legger frem fullstendige tall for sin virksomhet, slo tilbake og mente at påstandene fra NHO Reiseliv var feil.

Airbnb skaper ikke arbeidsplasser. Det gjør de andre overnattingsbedriftene.

Dette handler det om

Men det er hevet over tvil at airbnb er blitt en alvorlig trussel mot etablerte reiselivsbedrifter og lokalsamfunn.
Og denne trusselen må minimeres i 2020.
Airbnb skaper problemer på flere områder. Typiske turiststeder som Svalbard, Lofoten, Geiranger og Flåm har store vansker med å skaffe overnattingssteder til songarbeidere innen reiselivssektoren. For utleierne er det mer lukrativt å leie ut leiligheter på døgnbasis enn til månedsleietagere. Dermed finner ikke kokken, servitøren, guiden og andre et sted å bo.
Mange reiselivsbedrifter kan holde åpen hele året, og dermed skape både arbeidsplasser og lokalt servicetilbud, fordi de tjener gode penger i hovedsesongen. Dermed kan de også holde åpnet i de månedene som isolert sett går med underskudd. Men når airbnb tar både 20 og 30 prosent av markedet i høysesong blir det ikke penger igjen til bedriftene til å holde helårsåpent.

Til å grine av

De siste ukene har jeg sett bedriftsledere innen ulike sektorer av reiseliv- og aktivitetsbransjen fortelle om utfordringer de har fått etter koronapandemien. Med et skred av avbestillinger og tomme ordrebøker. Senere jeg ser de samme lederne strålende fortelle at de har årets sommerferie i Norge i boks, fordi de har bestilt overnatting via airbnb. Selv vil de altså ikke stille opp for reiselivsbedriftene der de skal tilbringe ferien.
Det er til å gråte av. La meg håpe det skjedde ved en glipp. Og jeg minner om at det er ikke for sent å booke om.

Styr unna Airbnb

Denne sommeren kommer til å bli en svært krevende sommer for reiselivet i Norge. Men også en sommer full av muligheter. Først og fremst handler det om at vi må dra i samme retning. Det vil si at kundene og gjestene velger smart. Og at vi som gjester dropper airbnb og heller velger å overnatte hos det jeg velger å kalle ordinære reiselivsbedrifter.
Og så får disse bedriftene sørge for å dekke behovet for personlig og lokal informasjon, ekstraservice og den personlige opplevelsen. For jeg vet at det går an.
Airbnb trenger ikke pengene våre. Men det trenger det etablerte reiselivet - på samme måte som vi trenge dem
La oss slå et slag for et airbnb-fritt 2020.