Flyselskapet nektet å betale 6000 kr i erstatning - dømt til å betale 1 million
Du kan ha penger til gode - det er verd i sjekke
Flyselskapet Finnair nektet å betale 600 euro til flypassasjeren etter at flyet ble forsinket. Nå har Høyesterett dømt flyselskapet til å betale nærmere 1 million kroner.
Dette er den utrolige historien:
Norske Svenn reiste den 8. august 2016 fra Bangkok via Helsinki til Oslo med det finske flyselskapet Finnair. Men flyet ble forsinket, og Svenn kom frem noe over tre timer etter opprinnelig ankomsttidspunkt.
Krevde erstatning
Passasjeren fremmet krav om erstatning overfor flyselskapet 12. november 2016. Grunnlaget er den såkalte flypassasjerforordningen, som gir flypassasjerer rett til å kreve kompensasjon ved forsinket eller kansellert flyvning og ved nektet ombordstigning.
Standardkompensasjonen er 600 euro der flyreisen, som i dette tilfellet, er på mer enn 3 500 km.
Derfor nektet de å betale
Finnair avslo kravet og hevdet kravet måtte fremsettes innen rimelig tid, hvilket de mente var senest to måneder etter flyvningen. Nå har Høyesterett fastslått at Finnair tar feil.
Høyesterett avviser i en fersk dom at reklamasjonsfristen ved krav om erstatning etter flyforsinkelse er tre år.
Dermed er Sverige er nå det eneste landet hvor det gjelder en reklamasjonsfrist på 60 dager. Og nærmere en halv million nordmenn kan ha krav på erstatning for saker som er over 2 måneder gamle.
Vant - tapte og vant igjen
Svenn nektet å godta at det fantes noen slik frist på to måneder og tok dermed ut forliksklage mot Finnair. Forliksrådet i Ullensaker avsa 24. juni 2017 en dom hvor Finnair ble dømt til å betale 600 euro i erstatning med tillegg av renter og sakskostnader.
Finnair ville imidlertid ikke gi seg der, og brakte saken inn for Øvre Romerike tingrett. Tingretten ga passasjeren medhold, og dømte på ny flyselskapet til å betale erstatning pluss å dekke passasjerens saksomkostninger, som på dette tidspunktet var ca 9000 kroner.
Finnair anket saken videre til Lagmannsretten som i november i fjor ga Finnair medhold. Eidsivating Lagmannsrett mente at reklamasjonsfristen begynner å løpe ved reisens avslutning, og at det ikke var grunnlag for å sette en kortere reklamasjonstid enn forbrukerkjøpslovens frist på to måneder. De mente at en frist på to måneder i de aller fleste tilfeller ville være tilstrekkelig.
Men flypassasjeren, som har fått hjelp fra Forbrukerrådet valgte å anke til Høyesterett, samtidig som Finnair fikk hjelp fra NHO Luftfart.
Kostbar sak
Nå har Høyesterett avgjort saken, og gitt passasjeren fullt medhold. Det finnes ikke noen tidsfrist på to måneder. Det er tre år som gjelder. Og Finnair må derfor betale passasjeren 600 euro i erstatning. Men det stopper ikke her. I tillegg må Finnair og NHO Luftfart nemlig betale kr 662 413 for passasjerens saksomkostninger i forliksrådet, tingretten, lagmannsretten og Høyesterett.
I tillegg må de betale 293 850 kroner til Forbrukerrådet for deres saksomkostninger.
Dette betyr det for deg
-Dette er en viktig seier for flypassasjerers rettigheter i Norge, sier flypassasjerens advokat Christina Steimler.
Høyesterett skriver i dommen: Til tross for flyselskapenes opplysningsplikt er mange passasjerer ikke kjent med sine rettigheter. Det vil da være i strid med forordningens formål, som er å sikre et høyt beskyttelsesnivå for passasjerene, å oppstille en reklamasjonsfrist.
Høyesteretts avgjørelse åpner for at hundretusener av passasjerer som flyr til eller fra Norske lufthavner kan fremme krav om erstatning så lenge det er under tre år siden forsinkelsen.
Har du penger til gode?
- Vi er svært fornøyde med at Høyesterett ga flypassasjeren medhold, og Høyesteretts rettsavklaring knyttet til at en reklamasjonsfrist ikke kan oppstilles på ulovfestet grunnlag. Dommen innebærer at alle reisende som har vært utsatt for en erstatningsbetinget flyforsinkelse innen de tre siste årene fremdeles kan fremme sitt krav om erstatning overfor flyselskapet, forklarer advokat og daglig leder Christina Steimler i Indem, advokatfirmaet som samarbeider med AirHelp i Norge.
Totalt er over 1,1 millioner passasjerer som reiser fra norske lufthavner berettiget erstatning etter flypassasjerforordningen, forteller selskapet Airhelp.
En studie fra analyseselskapet Steer fra januar 2019 viser at kun rundt 40-50 % av passasjerer som har krav på erstatning fremmer krav om erstatning.
Dette betyr at Høyesteretts avgjørelse åpner opp for at mer enn en halv million passasjerer fremdeles kan fremme erstatningskravene sine, mener Airhelp.