Når bør du bestille billetter for reiser i jula?
Dette må du vite hvis du skal reise i julehelgen
(ODD ROAR LANGE): Skal du reise hjem til jul? Eller planlegger du kanskje å reise bort, til et annet sted enn der du bor? I så fall har du kanskje den samme spørsmålet: Når lønner det seg å bestille billetter?
Det vanskelige året
Kanskje har det aldri vært vanskelig å finne et klart svar enn akkurat i år. Fordi koronasituasjonen endrer seg uke for uke og landsdel for landsdel.
Enkelt forklart handler det om at jo færre fester vi er med på og jo færre personer vi er sammen med frem til jul, jo flere personer kan vi være sammen med i jula.
Så tilbake til dette med billetter.
Fly
Det går færre fly enn normalt denne jula. Det betyr at du bør være tidlig ute med å avtale juleferie med arbeidsgiveren, og vær gjerne fleksibel med tanke på utreise- og hjemreisetidspunkt.
Med den usikre situasjonen for Norwegian, og kansellering av en rekke ruter er det stor sannsynlighet for at prisen på billetter både hos Norwegian og SAS kommer til å stige raskt. Mer om Norwegian-situasjonen litt lenger ned.
Dersom du er avhengig av lavest mulig pris på billetten så bør du bestille så tidlig som mulig. Prisene blir ikke lavere jo nærmere jul du kommer.
Dersom det er viktig å få tilbake penger for en ubrukt billett så må du huske å bestille refunderbar billett. Disse kan du få kjøpt rimelig dersom du bestiller tidlig.
Du får ikke tilbake penger for lavprisbilletter på reiseforsikringen dersom du skulle ønske å droppe reisen.
Selv om Regjeringen har innført nye, strengere koronatiltak nå, gir dette ikke grunnlag for avbestilling av innenlandsreiser. Forsikringen dekker avbestillinger ved akutt oppstått sykdom som er attestert av lege.
Dersom flyselskapet kansellerer en flyavgang vil du få pengene tilbake.
Norwegian
Situasjonen rundt flyselskapet Norwegian er blitt svært usikker etter at regjeringen avslår å hjelpe selskapet med mer penger. Både i og utenfor selskapet øker frykten for en konkurs for selskapet. Derfor må du huske å betale eventuelle flybilletter med kredittkort, ikke debetkort.
Husk at det vil ta lang tid før du (eventuelt) får penger tilbake etter en konkurs. Les mer om Norwegiankrisa her.
Dine rettigheter ved konkurs
Den som har gitt deg kreditt (som ofte banken), blir ansvarlig dersom selgeren av en vare eller teneste går konkurs, og du har et rettmessig krav mot selgeren.
Da skal du kan du henvende deg til kredittkortselskapet ved en reklamasjon, eller dersom du ikke har mottatt varen (reisen) du har betalt for. Les mer om dette her.
Har du kjøpt for eksempel en flyreise, og betalt direkte til flyselskapet med et såkalt debetkort, er dessverre pengene trolig tapt. Kredittkortselskapene har i lang tid fryktet konkurs hos Norwegian og derfor holdt tilbake pengene som du har betalt for billettene. De overfører disse pengene kort tid (et par dager) før flyreisen skal gjennomføres.
Tog
Togene går i jula, men med færre seter enn vanlig. Husk å sjekke riktig togselskap for den strekningen du skal reise. Togkartet i Norge er nå delt mellom SJ, Vy og Go-Ahead.
Her gjelder det samme som med flybilletter: De billigste billettene er ikke refunderbare.
Buss
For mange vil busstransport være en god løsning. Legg spesielt merke til at selskap som tapte anbud for togstrekninger kan ha satt opp buss på den samme strekningen (VY Express).
Leiebil
Leiebilprisene er lavere i jula enn ellers i året på grunn av fraværet av bedriftskunder. Husk også at leiebilfirma ofte trenger hjelp til å få kjørt leiebiler tilbake til utleiestedet (dersom kunden bare trengte leiebilen én vei). Da kan du få kjøre leiebilen helt gratis, og til og med få dekket drivstoff og bompenger/ferge.