Slik skal Hurtigruten unngå nye smitteskandaler
Og han får ansvaret for at det gjøres på rett måte
(ODD ROAR LANGE): Hurtigruten vil lære av det som gikk feil da passasjerer og mannskap ble smittet av Covid-19 og hele selskapet endte i en smitteskandale.
Professor i medisinsk mikrobiologi Ørjan Olsvik ved UiT Norges arktiske universitet skal nå gi Hurtigrutens medisinske team råd om smittevern, gi rederiet bedre selskapets smittevernkompetanse og sikre tryggest mulige seilinger.
Olsvik har i mer enn et tiår vært ansatt ved US Centers for Diseases Control and Prevention (CDC) og har vært tilknyttet Verdens helseorganisasjon (WHO) og Verdensbanken.
Han har også vært konsulent for FN, NATO, og for det norske forsvarets medisinske tjenester under Ebola-utbrudd i Afrika. Olsvik har skaffet seg bred erfaring fra bekjempelse av smitteutbrudd på cruiseskip.
Deltidsjobb
- Vi er stolte av å forsterke det medisinske apparatet vårt gjennom å knytte oss til en slik autoritet på smittevern. Sikkerheten til gjester og mannskap om bord, og til samarbeidspartnere og folk i alle havnene vi besøker, skal alltid være Hurtigrutens øverste prioritet, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
Ørjan Olsvik, som opprinnelig kommer fra Risøyhamn, skal kombinere en deltidsstilling som rådgiver for Hurtigruten med sin professorstilling ved universitetet i Tromsø. Han vil også ha en sentral rolle i videreopplæring av Hurtigruten-ansatte på skipene og på land.
Tryggere seilaser
- Når du kommer fra én av de 34 havnene som Hurtigruten gjør anløp til langs kysten, er du vokst opp med en forståelse av hvor viktig denne livsnerven er for norskekysten. Jeg ser fram til å bruke kunnskapene og erfaringen min til å bistå i å gjøre alle seilinger mest mulig trygge for smittsomme sykdommer, sier Olsvik.
Olsvik vil også stå sentralt i arbeidet med å forsterke Hurtigrutens smittevernsystemer og -rutiner på de internasjonale ekspedisjonscruisene, forteller Hurtigruten i en pressemelding.
Smitteverneksperten skal inngå i Hurtigrutens medisinske team og videreutvikle Hurtigrutens Trygge sammen-program sammen med det øvrige fagmiljøet i selskapet.
Mye gikk galt da Hurtigrutens skip havnet i en smitteskandale tidligere i høst. Og måten Hurtigruten håndterte situasjonen på førte både til en ekstern granskingsrapport - og politietterforskning. Politiet har ikke avsluttet sitt arbeide med saken. Utfallet av dette arbeidet vil kunne få konsekvenser for hvordan styret i Hurtigruten håndterer den videre prosessen.
«Gode systemer»
- Hurtigruten har i dag gode og effektive systemer for smittevern og -bekjempelse. Arbeidet fremover vil handle om å sikre etterlevelse og å optimalisere systemer og rutiner på linje med den nyeste forskningen og teknologien innen tester, vaksiner og andre tiltak, mener Olsvik.
Grundige gjennomganger av Hurtigrutens eksisterende kompetanse, prosedyrer og utstyr er allerede pågående. Innsikten skal nå omsettes i nye tiltak.
Olsvik mener det er viktig at tiltakene programmet dekker både forebygging og bekjempelse av mulig smitte.
- Vi skal få til systemer og måter å jobbe på som kombinerer smittevern med kontroll av mulig smitte. Alle skal være kjent med sitt ansvar for å unngå at smitte kommer ombord på skipene og samtidig også vite eksakt hva de skal gjøre skulle en smittesituasjon likevel oppstå, sier Olsvik.