Nå kan det bli turistskatt for å besøke denne norske stranden

Lokalbefolkningen ber om hjelp etter at instagrambilder og selfieturister har gitt turistflom  

Hoddevika er en av Norges vakreste - og mest populære surfestrender.
Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

(ODD ROAR LANGE): Store mengder turister på et lite sted er igjen i ferd med å skape problemer i Norge. Denne gangen gjelder det den lille bygda Hoddevik på Ytre Stadlandet i Selje kommune på Vestlandet. Bygda har bare 20 innbyggere, men er blitt et svært populært reisemål om sommeren.
Sandstranden Hoddviksanden er 1 km lang, og er kjent for gode surfeforhold. Men instagrambilder og selfieturister har gitt turistflom til Hoddevika. Nå vurderes turistskatt for å unngå at den sårbare naturen slites ned, skriver Bergens Tidende/Aftenposten (krever innlogging).

Nå er grensen nådd

– Grensen er nådd på de mest populære sommerdagene, mener Grete Hoddevik, som sammen med mannen Jan Ove driver gård Hoddevik. .
Hundrevis av surfere og turister dukker opp, og de etterlater seg et stort miljøproblem, mener ekteparet.

– De kom som en tidevannsbølge, drevet av flotte bilder på Instagram og Facebook. Uansett hva vi gjør er det umulig å stoppe utviklingen, sier Jan Ove Hoddevik, til Bergens Tidende.
I fjor sommer gikk det så langt at naboen Anne Kari Lerfald, som driver surfepensjonat, oppfordret turistmyndighetene til å slutte å markedsføre Hoddevik som reisemål.
Flere er bekymret for «villcamping», og gjester som etterlater seg avfall og skremmer sjøfugl som hekker. Det er mangel på steder å parkere, eller campe samt garderobemuligheter. I sommersesongen klages det over kloakklukt fra overbelastede rør.
Magnhild Hoddevik og familien driver Hoddevik Strandcamp er også bekymret for turistpresset til sommeren.
– Spesielt i juli kan trafikken skape problemer. Veien er smal, med for få møteplasser. Vi har heller ikke gatelys. Folk som går i svarte våtdrakter i skumringen er vanskelige å se, mener hun.

Mer enn idyll. Nå brygger det opp til en ny sommer med både glede og problemer i Hoddevika.
Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS / www.fjordnorway.com

Vil ha turistskatt

Ordfører i den nyopprettede Stad kommune, Alfred Bjørlo (V), vil også ta grep for å endre situasjonen.
Bjørlo vil ha turistskatt for å regulere trafikken.
– Ordførerne i Nordfjord er enige om at vi ønsker turistskatt i utsatte området. Det gjelder Hoddevika, men også Lodalen i Stryn. Men turistskatt er en rikspolitisk avgjørelse, og vi er avhengige av å få Stortinget med på dette, sier Bjørlo til BT. Les resten av artikkelen her.
Mens åtte av ti nordmenn, i følge en undersøkelse gjennomført for Virke, ønsker turistskatt i Norge, så er stemningen mildt sagt delt i reiselivs-Norge. Ja- og nei-sidene står langt fra hverandre. Og Regjeringen har så langt sagt nei.
Spørsmålet er om ikke turistskatt tvinger seg frem på grunn av de stadig større, lokale utfordringene og kostnadene turismen medfører.

Guest UserKommentar