Slik lurer du internett til å gi deg billigere flyreiser
Flyselskapene benekter at det er mulig - men jeg har testet det
(ODD ROAR LANGE): Ikke mye kan glede nordmenn mer enn å skaffe seg en billig flybillett. Ikke ikke mye kan irritere oss mer enn å betale for mye for en reise.
Men hvordan skaffer man seg de billigste flybillettene. Hva er de smarte triksene?
Prisen på flybilletter fastsettes etter flere faktorer: antall tilgjengelige billetter, konkurranse på strekningen, flyselskapets erfaringer - og etterspørselen via internett. Dersom mange søker billetter på samme tid og avgang så vil prisen øke.
Dag og tid
Det betyr at dersom du jakter på billetter på samme tid som mange forretningsreisende så vil prisen etter all sannsynlighet være høyere enn om du leter på «ugunstige tidspunkt».
Det gjelder både avreisetidspunkt og bestillingstidspunktet. En undersøkelse basert på over 10 millioner billettkjøp viser at helger er gunstigere tidspunkt enn ukedager, og sent på kvelden/natten er bedre enn dagtid.
Unngå datalagring
Men så til det som vil overraske mange: Dersom du søker etter flybillett så vil flyselskapenes/søkemotorens datasystem lagre søke ditt (når du godtar såkalt cockies).
Dersom du gjentar søket en eller flere ganger så vil datasystemet oppfatte deg som ekstra interessert i billettene. Dersom prisen øker med noen få hundrelapper så vil kunden ofte reagere ved å tenke: her bør jeg handle raskt, for å unngå enda høyere prisstigning
Dette har jeg opplevd en rekke ganger, og senest den siste uka. Jeg fikk beskjed om at billetten til den «gamle prisen, som jeg fant dagen før» ikke lenger var tilgjengelig. Billetten økte med 256 kroner hver vei, nok til at kjøpsalarmen gikk hos meg. Jeg ønsket ikke å vente til den økte ytterligere.
Vips, så dukket lavprisbillettene opp igjen
Og det er her du kan «lure datasystemet». Jeg gikk inn på en nytt billettsøk via datamaskinens inkognitoside. Det er den siden som ikke lagrer datasøkene dine. Les mer om det her.
Jeg søkte på nytt etter billetter på strekning og tidspunkt som hadde økt i pris. Nå oppfatter dataprogrammet til flyselskapet det som et nytt søk uten historikk. Og nå fikk jeg frem den lave prisen jeg hadde fått før prisstigningen.
Kjøpet ble gjennomført og jeg hadde spart 512 kroner ved å lure datamaskinen.
Har du opplevd noe lignende, eller har du spørsmål knyttet til flyreiser? Ikke nøl med å skrive til orl@thetravelinspector.no eller i kommentarfeltet. Dersom du vil dele dette reisetipset med andre så er det selvsagt veldig hyggelig.
Følg Thetravelinspector på Instagram og får ekstra tips som du ikke finner andre steder.