Du gjør sannsynligvis denne koffert-tabben på hotellet
Denne feilen kan koste deg titusener av kroner. Men er lett å unngå.
(ODD ROAR LANGE): Våre nye reisevaner fører til at vi oftere enn før kommer i kontakt med insekter og uønskede småkryp. De fleste er uskyldige. Men andre kan skape store og meget kostbare problemer, både for huset ditt og for helsa. Dette gjelder for eksempel veggedyr og kakerlakker som er blitt et stadig økende problem i Norge.
Det sitter i veggene
Det virkelig store problemet er antall veggedyrinvasjoner som har eksplodert de siste tiårene.
- Det skyldes trolig både økt reisevirksomhet og at veggedyrene er blitt mer resistente mot insektsmidler, sier forsker ved avdeling for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Arne Rukke til Thetravelinspector.no
Mange starter hotelloppholdet ved å legge kofferten på senga, åpner den for å ta noe noe og stikker deretter en tur ut for å se på omgivelsene rundt hotellet.
Det kan være en skikkelig tabbe.
Det er smart å holde kofferten mest mulig lukket også på hotellrommet. Da hindrer du insekter å komme seg inn blant klærne dine. Du bør også oppbevare kofferten langt unna senga. Ha den gjerne på badet der risikoen for å finne veggedyr er lav.
Bruk hodet - bruk lommelykt
- Det viktigste er å sjekke hotellet når du sjekker inn. Bruk lommelykta på mobilen og lys under senga. Se på treverket på sengeramma eller under madrassen. Dyrene ser du neppe, men ser du svarte prikker tyder det på at det er ekskrementer fra veggedyr. Da er det bare å gå ned i resepsjonen og bytte rom snarest. Og husk at veggedyr kan du finne på alt fra enkle herberger til dyre luksushotell. De bryr seg ikke om hvor mange stjerner hotellet har, sier Runar Heed i Oslo Skadedyrkontroll til Dagbladet.
Den store økningen
I 2007 var det 447 bekjempelser av veggedyr i Norge. Mens det i 2016 ble registrert hele 3034 bekjempelser, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).
Dette tilsvarer en økning på nesten 700 prosent på ti år.
Økningen skyldes i hovedsak at veggedyrene er resistente mot giften som brukes mot dem og økt global reisevirksomhet.
Veggedyr (Cimex lectularius) suger blod og er tett knyttet til mennesker. Denne parasitten var tidligere en stor plage i Norge, men ved hjelp av nye insektmidler ble veggedyr nesten utryddet på 50-tallet. På grunn av resistens mot insektmidlene og økt reiseaktivitet har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden de siste 15 årene, sier Folkehelseinstituttet
De fleste forsikringer dekker ikke fjerning av veggedyr. Dermed kan du selv måtte ut med regningen som ofte blir mellom 10 000 og 30 000 kroner.
- Etter hjemkomsten er det varmebehandling - gjerne i badstu - eller kuldebehandling i fryseren som teller.
Slik gjør du det
• Frysing eller varmebehandling dreper veggedyrene. Tekstilene må vaskes på minst 60 grader eller fryses ned i minimum -18 grader.
• Varmebehandling kan også utføres i badstue, tørkeskap eller tørketrommel. Temperaturen må da være over 50 grader over noen timer.
• Ting som ikke tåler, eller ikke lar seg varmebehandle kan puttes i fryseren. Kuldebehandlingen gjøres ved å fryse gjenstandene i minimum -18 grader i tre døgn. Det anbefales å putte det i plastposer før det legges i fryseren.
Er det vinter og lav nok temperatur kan gjenstandene settes utendørs.
(Kilde: Norsk Hussoppforsikring)