Juryen vraket folkets vinner - det holder ikke
Reiselivsprisen burde gått til den vinneren som folket valgte - ikke den juryen ville ha.
Se for deg at regjeringen satte til side folkets stemmer etter neste stortingsvalg. Eller at formannskapet i kommunen din ga blaffen i folkets stemmer - og plukket ut en ordfører selv.
Konkurranse Perle 2012 ble avgjort under en lukket forestilling før reiselivsmessen Reise 2012 på Lillestrøm torsdag kveld. Juryleder Arne Hjeltnes kunne dele ut prisen til Åmot Operagard.
Dette skedde etter at over 5000 firma og selskap i norsk reiseliv først fikk anledning til å melde på seg selv eller andre de mente fortjente å bli nominert. Og, befriende og ærlig nok: uten å måtte betale for å være med på kåringen.
Drøyt 150 ble med. Og så ble kriteriene endret til å gjelde firma som tilbød overnatting. Greit nok, men litt dumt på endre kriteriene underveis. 15 finalister ble plukket ut av fagjuryen. Og det burde egentlig vært juryens eneste jobb.
Så ble publikum invitert til å være med på kåringen, og resultatet skulle telle minst like mye som juryens valg.
Folket valgte Vega Havhotell på førsteplass, Paulsens Hotell på andre og Håholmen Havstuer på tredje.
Allikevel velgte juryen å sette de tre på pallen til side, og valgte Åmot Operahotell til vinner. Vega fikk riktignok en blomsterhilsen. Men det var også alt.
Hvem gidder egentlig å være med på folkekåringen neste år? Ikke så mange, tenker jeg.
Ikke et eneste vondt ord om vinneren. Men jeg er kritisk til overprøvingen.
---
I flere år har jeg hatt ansvaret for kåringen av landets beste gjestehavn. En fagjury kvalitetssikret at ikke lokale kampanjer sendte en brygge med to båtplassser til topps. Fagjuryen plukket ut kandidater til finalen. Og lot leserne bestemme vinneren. I bakhånd hadde vi muligheter til å la fagjuryen overprøve stemmetallet ved krise. Det ble aldri nødvendig.
Det burde det ikke være for Perle 2012 heller. Jeg håper at neste års kåring blir opp til publikum og gjestene. Det hadde Perle-kandidatene fortjent.