THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Hvordan pisse på en fra Molde

På tide å nyte utsikten fra Varden. Ikke tenk så mye på lengden på turen.

Er dette noe å snakke om da?

Jeg har bodd mine første 25 og de siste fem årene i Molde. Denne byen kjenner jeg ganske godt.

-Det er ikke noen roseby

Molde kaller seg rosenes by. I følge historien er det fordi turister som kom med cruiseskip på slutt av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet møtte mange fine hager med duftende roser. En av dem har fått navnet Molderosen.

Nå er det lengre mellom rosehagene og byen oppleves neppe som en spesielt rosebeplantet by. Men tar du turen ut av sentrumsgata , Storgata, så vil du oppleve en småby der befolkningen har sin i ære i å holde de mange private hagene og småhusbebyggelsen velstelte.

Vannlek på Hjertøya i Molde.

-Moldensere er overlegne

Mange moldensere kan oppleves som noe sky og dermed også litt overlegne. Min erfaring er at dette mer skyldes usikkerhet enn ønsket om å være overlegen. Moldensere ønsker ikke å stikke seg frem, men heller være én i mengden. Når du først har fått kontakt med den første moldenseren så vil du oppleve at alle de andre kommer etter. Molde er en foreningsby der "alle" er medlem av foreninger, klubber og lag. Det er også mange lukkede venne- og bekjentskapsklubber bygget rundt en felles hobby (cognac-klubber, syklubber, turgrupper etc)

-Fotballklubben har ikke noe å skryte av

Molde Fotballklubb måtte vente i 100 år før de ble seriemester i fotball for første gang (2011). De gjentok bragden året etter og ble cupmester sist sesong. Molde spiller sine hjemmekamper på det som trolig er landets fineste stadion, Aker stadion, som ligger mellom hurtigrutekaia og hotell seilet. På dagtid er det mulig å gå inn på stadion og følge treningene der. Spillerne har sin lunsj i kafeen, som er åpen for alle.

-Molde sentrum er ikke noe vakker

En nyvasket Storgate tar i mot dagens musikere i streetparaden kl 11.30 hver dag under Molde International Jazzfestival i uke 29.

Molde ble brannbombet under 2. verdenskrig, og gjenreisingen måtte skje med begrensede midler. Mange opplever at Molde er en veldig fin by å se *fra* og ikke *mot*.

De siste årene har sentrum hatt en eventyrlig opprusting. Og sjøfronten har gitt sentrum et løft. Vær klar over at byen er en typisk norsk småby uten spektakulært natteliv. Men det finnes flere små kafeer og spisesteder med god atmosfære.

To av mine favoritter er håndverksbakeriet Fole Godt i Amtmann Kroghs gate 5 og Syd Mat og Vinbar i Fjordgata 3.

Vil du se en litt større del av Molde så er det mulig å ta bybussen som går fra bussterminalen i sentrum. Turistkontoret er på torget helt nede ved sjøen.

-Sunnmørsalpene er finere

Folk fra Molde og fra nabobyen i sør, Ålesund, småkrangler om det heter Sunnmørsalpene eller Romsdalsalpene.

Sannheten er en noen av fjellene er de samme, og utgjør selve grensen mellom Sunnmøre og Romsdal. Dersom du tar turen opp til byfjellet Varden (åpen kafé i sommerhalvåret) kan du på klarværsdager se hele 222 store og må fjelltopper. Det er  en spektakulær opplevelse. Det går en gangvei og en bilvei opp til Varden. Til fots, i sakte turfart, bruker du ca 1 time opp.  Men de fleste av de 222 toppene ligger kun i Romsdal og utgjør dermed romsdalsalpene.

-Molde er ingen konsertby

Uke 29 hver ar arrangeres Molde International Jazzfestival. selv om jazz er i høysetet så er det veldig mye annen musikk i Molde denne uka, også. I år kommer både Timbuktu, Ylvis og Sivert Høyem, for å nevne noen få. Alle disse skal spiller utendørs på Romsdalsmuseet, som ligger 10 minutts gange fra sentrum. Disse konsertene regnes av mange som festivalens høydepunkt. Ved Hotel Seilet ligger også konsertlokalet Bjørnsonhuset. Her er det en rekke forestillinger gjennom hele året. Hver første onsdag i måneden er det konsert på Syd Mat og Vinbar. Og på kulturhuset Plassen, som er byens nyeste kulturhus, finner du både konsertlokale og teaterscene.

Molde er ingen havneby

Hurtigruten på vei til Molde

Molde har en lang havne- og sjøfront. Og anløpes daglig (kveldstid) av Hurtigrutens skip, både den nordgående og sørgående ruta.

I perioder er det en fiskebåt som selger reker ved kaia, og dersom du går til kaia foran hotell Molde Fjordstuer finner du en annen av lokalfiskerne som har sin fiskedisk utendørs.

I sommerhalvåret går det en rutegående båt til Hjertøya der det både er fiskerimuseum, badeplass og friluftsområde.

På fine sommerdager er det fire åpne uterestauranter langs sjøfronten.

Det går an å ta ferge over til øya Sekken som ligger i Romsdalsfjorden. På Sekken er det flotte sykkelmuligheter. Svært mange av byens befolkning har aldri vært her… Det er veldig dumt - for dem. (PS: pass på at du tar den lille ferja - da den store går over fjorden til Furneset i Vestnes kommune - dette er veien til Ålesund)