Har du vært en tur i parken? Eller går du bare forbi - som alle de andre?
Denne byen har 25 000 innbyggere. Men bare 5 000 har besøkt den vakre byparken. Dersom den lå i Spania ville alle ha vært her.
Hva er det med lokale severdigheter? Hva er det som gjør at vi går forbi uten å legge merke til dem. Hva er årsaken til at vi ikke bryr oss før vi kommer utenfor landets grenser. Da er plutselig parkene, de fine husene, statuene og torgene verd å stoppe opp ved, ta bilde av og nyte.
Denne vakre parken ligger midt i senttum av Molde by. En by med 25 000 innbyggere. Jeg har selvsagt ikke noen dokumenterbare tall som beviser at bare 5000 av byens befolkning har vært her. Det er sikkert flere som har gått forbi, eller i beste fall gått gjennom den. Men, jeg er temmelig sikker på at de fleste ikke har tatt tid til å oppleve den skikkelig. Det er det som er poenget mitt. At vi ikke er særlig flinke til å oppleve de reisemålene vi har i eget nærområde. Mens vi gjerne betaler for å se dem dersom de ligger andre steder. Det bør du gjøre noe med...
Litt om Chateauet i Molde:
På det meste var der 230 ulike planer i hagen rundt Chateauet. Huset ble bygget av Oscar og Laura Hanssen.
Molde kommunes side forteller følgende:
Oscar Hanssen (1881 – 1943) var ansatt i konfeksjonsbedriften Jacobsen og Braastad i Ålesund. Under brannen i Ålesund i 1904 brant lokalene ned og konfeksjonsbedriften ble flyttet midlertidig til Molde. Da bedriften flyttet tilbake til Ålesund, ble Oscar Hanssen igjen i Molde. Han slo seg opp som grosserer, stortingspolitiker og ordfører i Molde. Da lokalene til konfeksjonsfabrikken hans brant i 1916, ble familien husløse siden de bodde i toppetasjen på fabrikken. Oscar Hanssen kjøpte en tomt på ca. 10 mål i et landbruksområde i Gørvelmarka litt nord for byens sentrum. Her det nye huset bygget i to fulle etasjer pluss kjeller og loft og stod ferdig i 1918. Oscar Hanssen døde i 1943 og plantene og trærne i hagen fikk da vokse og gro. Enkefru Hanssen døde i 1968 og Molde kommune overtok eiendommen i 1971.
Nye tider
Hagen forfalt i årene som fulgte. Men etter at Romsdalsmuseet overtok som eier har det blitt gjennomført et stort arbeide for å sikre stedet. Hagen er nå rekonstruert med nesten alle de planteslagene som fantes i den opprinnelige hagen da den ble etablert i perioden 1918 - 1920. Huset er restaurert tilbake til 1935.
Åpningstider: Er tilgjengelig hele året på forespørsel. Flere arrangement gjennom året avholdes i Chateauet og/eller i hagen. Chateau-hagen er åpen hele året med egen utstilling utendørs.
Priser for 2015
Voksen - kr. 80,- Pensjonister/studenter - kr. 50,- Barn u 15 år iflg. med voksne - gratis
Min anbefaling er å bruke de turmålene og reisemålene som er i nærheten av der du bort. Gjerne allerede i dag. Du kommer ikke til å bli skuffet.