THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Kommentar: - Selvsagt skal Trollstigen være stengt i sommer

Men bak avgjørelsen skjuler det seg en reiselivsskandale

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Det har ligget i lufta. Men ingen trodde helt at det skulle skje. Når det først skjedde kunne det ikke vært på et verre tidspunkt. Trollstigen er stengt!
Trollstigen i Møre og Romsdal er en del av landets 18 nasjonale turistveger. I årtier har det vært en av regionens aller største turistmagneter i sommersesongen.
Og selv om det har kommet nye attraksjoner som Romsdalseggen, Romsdalsgondolen, Rampestreken og Norsk Tindesenter så er det ingenting som kan måle seg med den spektakulære vegstrekningen Geiranger-Trollstigen. Spesielt gjelder det svingene fra Åndalsnes-siden og opp til toppen.

Fare for steinsprang

Lang historie: Trollstigen har vært manges reiselivsfavoritt.

I mange år har det vært advart mot dårlig rassikring og elendig telefonsamband på strekningen mellom Isterdalen i Romsdal og topp-punktet på den vakre vegen. De siste lot seg til slutt ordne, og det ble endelig mobildekning på hele strekningen.
Men når det gjelder rassikringen har det gått smått. Det har selvsagt vært gjennomført en rekke mindre og mellomstore inngrep for å sikre vegen mot steinsprang. Men en helhetlig og varig sikring har latt vente på seg. Til tross for at naturen har hamret løs på infrastrukturen også tidligere.

Bom stopp for bompenger

I årevis har det også vært drøftet muligheter for å ta turistskatt, eller bompenger, for å delfinansiere en slik sikring.
Men sendrektighet fra flere regjeringen, tomprat og utsettelser har gjort at det fortsatt ikke er blitt noen turistskatt. Her må også lokale aktører ta sin del av ansvaret. De har ikke akkurat vært pådrivere!
Det bør være en selvfølge at både privatbiler, turistbusser og cruise-utflukter blir pålagt en turistskatt på en slik unik vegstrekning.

Populært: Over 2000 biler i døgnet frakter mange turister til Trollstigen hver sommer. Foto: Odd Roar Lange

Alle vil være trygge i ferien

Noen - og her er det både politikere og næringsaktører i reiselivet - tror at turistene vil velge et annet land dersom Norge innfører turistskatt. Som om dét har skjedd ved de landene som har turistskatt? Over hodet ikke. Snarere tvert i mot. Turistskatt gjøre det mulig med produktutvikling - så som rassikring. Og dét vil selvsagt turister betale for. Hvem vil ikke komme trygt til toppen av Trollstigen og like trygt tilbake igjen.

En varslet katastrofe

Årets åpning av Trollstigen ble utsatt, og det lå uvær i lufta. Det ble diskutert en stenging hele sommersesongen. Men så kunne reiselivsnæringen lokalt og regionalt juble. Trollstigen ble åpnet. Riktignok med en underliggende beskjed om at den kunne bli stengt på kort varsel. Ingen trodde det kunne skje og reiselivet har derfor fylt opp kvoten med sesongarbeidere til de ulike reiselivsbedriftene i regionen. Hoteller, campingplasser, spisesteder, klesbutikker, matvarebutikker, bensinstasjoner, de tidligere nevnte turistattraksjonene og mye annet. Romsdalen er en sommerdestinasjon. Det sørger for en verdiskaping som gir helårs bosetting.

Utsikten: Dette er utsikten mange vil ha. Foto: Odd Roar Lange

Nå er det over

Derfor slo det ned som en bombe da vegmyndighetene denne uka ikke så en annen utvei enn å stenge veien for hele sommeren. Ikke en eneste turistbuss, bil, sykkel eller mc med gjester får kjøre veien. Selv om noen trosser sperringen og risikerer livet på veien opp.
Veien skal sikres og den kan kanskje åpnes til neste sesong.
Denne avgjørelsen blir tatt alt for sent, og det er en reiselisvskandale at det skjer først etter at turister har lagt sine reiseplaner til Romsdalen og Trollstigen.
Det skjer etter at alle ansatte har signert sine kontrakter for sommeren. Ansatte som kan ha takket nei til andre sikre jobber i sommer.
Enkelte mener at det får konsekvenser for hele Reiselivs-Norge. Det gjør det ikke. Turister finner andre reisemål. Norge er full av dem. Men for Møre og Romsdal og mange enkeltbedrifter og -personer får det store konsekvenser.

Foto: Odd Roar Lange

Ikke til å tro

Nå står de uten jobb. Det er helt vilt. Det er neppe noen som med sunn fornuft bestrider selve stengingen. Men at vegmyndigheter og geologer i fellesskap ikke har kunne treffe en avgjørelse tidligere, det er ikke til å tro. Den burde vært tatt i fjor. Med klar beskjed: Svingene fra Åndalsnes til toppen av Trollstigen stenges hele sesongen 2024.
Rasfaren i Trollstigen er nemlig ingen plutselig og uforutsigbar hendelse. Den er en varslet og ventet krise. Og kriser er aldri mindre når man planlegger for dem, ikke får dem kastet over seg.
Klimaendringen, som enkelte med nisselua godt nedover øyne og ører ikke vil tro på eller høre om, har allerede gitt oss mer vær. Mer regn, mer tørke, mer flom, mer vind, mer snø og flere utfordringer.

Besøkssenter: Kafeen og besøkssenteret har tidligere fått hard medfart etter snøskred. Foto: Odd Roar Lange

Klimafornektere og andre korttenkte

Vi har bare sett begynnelsen - og det vil øke i årene som kommer. Derfor er det viktig med god sikring av rasutsatte veier - enten de er turistveier eller ikke.
Men der kommentarfeltet i sosiale medier kan tåle fjas og tøv fra klimafornektere og bomvei-hatere, er det ikke slingringsmonn for myndighetene som skal ivareta alles sikkerhet. De må ta avgjørelser - og de upopulære. Men - vi må kunne kreve at det skjer i god tid før en kritisk sesong, der det er mulig, som når det gjelder Trollstigen.
Her har vegmyndighetene, eksperter og etater sviktet reiselivet og de ansatte grovt. Dét trenger de ikke å tåle.
PS: Vær klar over at det «bare» er svingene fra Åndalsnessiden i Romsdal og opp til toppen som er stengt. Man kommer seg til utsiktspunktene ved å kjøre opp fra Valldal på Sunnmøre. Men gjennomkjøring er ikke mulig.

Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.