THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Derfor klarer du deg med mobilkameraet på reisen

Slik tar du kjempefine bilder i sommer

Sommerminner: Ta bilder med mobilkameraet - og lag en fotobok etterpå. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(Odd Roar Lange): - Hvor er det fineste stedet du har vært? Og hvilket kamera bør jeg velge når jeg skal reise?
Dette er de to reisespørsmålene jeg får aller oftest. Og det er både lett og vanskelig å svare.
• Det fineste reisemålet er der du er sammen med venner du er glad i.
• Og det beste kameraet er det du har for hånden når du trenger det.

Godt reisefølge

Det hjelper ikke med et rådyrt kamera hvis det ligger igjen hjemme. Og er det én ting som alltid er med oss så er det jo mobiltelefonen. Med et stadig bedre innebygd kamera. Noen ganger tenker jeg at det er et kamera med ringefunksjon. Og jeg tror ikke jeg er den eneste som tenker slik.

Jeg har fulgt Iphone-ferden siden den første utgaven av Iphone 4 kom på markedet. Reisen har gått via, 4, 5 og 6 - og nå til Iphone 7.
Hver eneste gang blir jeg like overrasket over forbedringene siden forrige modell. Men ingen gang har jeg blitt så imponert som foto-oppgraderingen fra 6 til 7. 

Hva vil du ha?

 La det være sagt med en gang: Står kameravalget ditt mellom et systemkamera med utskiftbar optikk, et godt lommekamera eller et mobilkamera så vil de to første komme best ut i test i de fleste tilfeller. Men, det vil sannsynligvis også være kameraene som oftest ligger igjen hjemme.
Det er derfor jeg anbefaler deg å heller kjøpe en mobiltelefon med et godt kamera.
  Jeg har brukte Iphone 7-kameraet i flere måneder. Og har blitt imponert. Det tar gode bilder under nesten alle de forholdene jeg har trengt bilder (og det er ikke få). Og hundrevis av bildene er allerede brukt i reportasjer i avis, magasin og på Thetravelinspector.no
  Kameraet sliter litt hvis det er svært dårlig lys, eller ekstreme kontraster som fullmånebilder mot stjernehimmel. Men det er ikke slike bilder du tar flest av på reisen din, det er jeg skråsikker på.

Løft blikket: Se rundt deg, kanskje er motivet over hodet på deg. Foto: Odd Roar Lange

Filmopptak

Iphone 7 har fått bedre skjerm og med godt lys som gjør at det er lett å se motivet, det er lett å zoome (god kvalitet med mindre du zoomer altfor mye) og filme uten at det har gått ut over batterikapasitetet. Jeg har imidlertid alltid med en ekstra powerbank (ekstern batteri) for sikkerhets skyld. Kameraets objektiv slipper inn fire ganger mer lys enn forgjengeren Iphone 6s. Det merkes godt.

Hva med filmopptak? Iphone7 har en imponerende optisk bildestabilisator som gjør at du slipper å holde kameraet dønn stille for å få godt resultat. Jeg laster filmene opp til Youtube etter å ha redigert dem i telefonens innebygde Imovieprogram

Lagring

Jeg har hele 256 GB lagringskapasitet på min Iphone 7 og til tross for 53000 bilder, 950 videoer og 267 apper har ikke dette senket hastigheten på telefonen. Det er fortsatt 147 GB tilgjengelig kapasitet. 

Jeg lagrer alle bilder i nettskyen Icloud og det er lett å søke opp bilder ved hjelp av geodata som er lagret i bildeinformasjonen. Det vil si, det er lett når jeg søker med telefonen, men fungerer ikke når jeg søker på geoinformasjon via MacBook Air. Her skulle søkefunksjonen og mappestrukturen vært bedre.

I telefonens bildelagring er det både ansiktsgjenkjenning (som blant annet avslører hvor mange selfier du har tatt :-) og ulike andre fotomapper, som Instagram (her kan du se mine Instagrambilder), Snapchat (du finner meg som travelinspector ) og WhatsApp.

Fotoapper

I det daglige er redigeringsmuligheten i telefonens innebygde kamera-app mer enn nok for meg. Men noen ganger ønsker jeg litt mer, og bruker da appene Camera+ eller Snapseed.

Jeg er temmelig sikker på at siden Iphone 7-kameraet fungerer godt til mitt profesjonelle bruk så duger den sannsynligvis til dine turer og reiser også.
I stedet for den uendelige jakten på det beste kameraet så handler det selvsagt om å ta bilder ofte nok og gjennomtenkt nok. Ha gjerne en plan for hvilke bilder du tar.
Og fremfor alt: lag fotobøker med bildene dine minst én gang i året. Du kommer aldri til å angre på det.

Smil: Vi har aldri tatt så mange bilder som nå, men altfor få havner i fotobok eller album.
Foto: Odd Roar Lange

Prisen

Iphone 7 er dessverre ingen billig telefon. Den koster fra 6400 til 10 000 kroner. Og derfor er det er kostbart kamera m/ringefunksjon. Fordelen er at det er sprutsikkert og tåler en skvett vann og sand/støv uten å bli ødelagt.
Og - du har selvsagt tilgangen til alle de andre appene dine samt telefonen. Dette er rett og slett en hel liten datamaskin med et godt kamera. 

Noen fototips

•  Dersom du vil ta bilder uten å forstyrre så må du huske å skru mobilen på stille og skru av blitzen.
•   Dersom du vil filme uten å bli forstyrret/avbrutt så bør du stille mobilen på flightmode.
•  Gå nærmere motivet. Det blir nesten alltid mye bedre enn å ta bilder på avstand. Husk å spørre folk om å få ta bilder av dem. De fleste svarer ja. 
•  Se etter spennende nye vinkler, unngå for mye zooming, og sett gjerne mobilkameraet på et stativ. 
•  Ta bilder om morgenen og om kvelden. Soloppganger og solnedganger er veldig fint lys å ta bilder i. Timen før og etter solnedgang er magisk for fotografer.
•   Skal du ta bilder av mat så ta med deg ekstra LED-lys. Prøv denne fra Manfrotto til ca 500 kr.

See this content in the original post