THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Kast kvinnene på havet - eller brenn dem levende på bålet

Her lever den dramatiske historien om de døde heksene videre

See this content in the original post

Denne 125 meter lange gangen er full av historie. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): De forgiftet naboens mat, de kastet sykdom på husdyr og forårsaket sykdom og død også for andre mennesker.
Dersom noe dramatisk skjedde med båter og mannskap kunne det skyldes at de hadde kastet sin trolldom på dem. De hadde jo nærkontakt med selveste Djevelen selv - og var selvsagt med på uhyggelige sammenkomster med drikk, dans og kortspill på fjellet Domen utenfor Vardø.

Vi - de døde

Minst 135 personer, 111 kvinner og 24 menn, ble tiltalt for å ha utført hekserier og trolldom i Finnmark. De fleste både enten i Vardø eller Vadsø - eller i det minste i nærområdene omkring. Og av disse måtte 91 personer - 77 kvinner og 14 menn -  bøte med livet for dette. Enten fordi de tilsto etter tortur eller fordi de ikke bestod «vanntesten».
Mange av dem måtte nemlig gjennom den grusomme heksetesten der de ble kastet på havet. Dersom de ikke sank var de hekser eller trollmenn. Da måtte de i stedet brennes levende på bålet. 91 personer ble på denne måten altså ofret i perioden 1598 til 1692 - og det bare i Vardø.

Minnestedet som idag er reist over disse ofrene ble åpnet av dronning Sonja Sankthansaften 2011. Det består av en 125 meter lang minnehall tegnet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor. Like utenfor står et et flammehus med en skulptur av den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois.

Dramaet i Vardø

Dette skriver Nord-Norsk Reiseliv om Steilneset

«Minnehallen består av et langt furustillas. Mellom stokkene henger en kokong av tre som huser en svart, 125 meter lang gang, opplyst av 91 små glugger, ett for hvert offer. På veggene inni har hvert enkelt offer fått sin minnetavle. Liv Helene Willumsen ved Universitetet i Tromsø har utformet de enkle tekstene som oppsummerer de få opplysningene vi har om hver prosess.

Lisebeth Nilsdatter fra Gamvik i Finnmark tilsto godvillig i 1621 blant annet at hun hadde forsverget sin Gud, deltatt på samlinger på omgang med drikk og dans og kastet trolldom over skip.
Ingeborg, Peder Kroghs hustru, nektet først, men fløt som en dupp under vannprøven.
Hun tilsto da å ha forgiftet fisk for en nabo.
Hun ble torturert til døde... 
Margrete Jonsdatter tilsto i 1663 å ha deltatt på samling med dans, drikk og kortspill med Satan en sankthansaften på fjellet Domen.
Synnøve Johannesdatter ble i 1678 dømt blant annet for å ha kastet trolldom på ei geit og forårsaket sykdommen som Anders Jensen døde av.»

Derfor bør du dra dit

Jeg anbefaler sterkt å reise til Steilneset på Vardøya utenfor Vardø for å oppleve denne sterke, men svarte og dystre siden av norsk historie. Selv om Vardø - etter min mening - er en av de minst vakre byene i Norge.

Dersom du kommer til Vardø med Hurtigruten (sørgående), kan du bli med ekspedisjonsteamet om bord (på de av skipene som har disse). De vil guide deg og fortelle noen av de grusomme historiene som utspant seg på Finnmarkskysten for noen hundre år siden.

Slik reiser du

Men en rundreise i Finnmark er virkelig verd turen. Og hvorfor ikke gjøre det enkelt: ta fly til Kirkenes og deretter gå om bord på Hurtigruten og ta reisen tilbake langs kysten. Hurtigruten anløpet Vardø som første stopp og da kan du ta turen til heksemonumentet til fots eller med taxi (bestill på forhånd)

Det finnes gode forbindelser med båt og ferge rundt om i Finnmark med flere avganger daglig. Rutetabeller og mer informasjon finnes på Boreal Transport Nords hjemmeside. 
Hurtigruten har anløp i 11 havner langs den varierte Finnmarkskysten. Havnene ligger i Kirkenes, Vadsø (kun på nordgående), Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Mehamn, Kjøllefjord, Honningsvåg, Havøysund, Hammerfest og Øksfjord.

Minnehallen består av et langt furustillas. Mellom stokkene henger en kokong av tre som huser en svart, 125 meter lang gang, opplyst av 91 små glugger, ett for hvert offer.  Foto: Odd Roar Lange

Med fly

Finnmark har flyplasser på følgende steder i fylket: Alta, Hasvik, Hammerfest, Honningsvåg, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø, Lakselv og Kirkenes. Flyplassene i Finnmark blir betjent av WiderøeNorwegianog SAS.

Med bil eller buss

Du kan også reise med egen bil, leiebil eller buss. Der er gode bussforbindelser i regionen. Disse opereres av forskjellige busselskap. For mer informasjon og rutetabeller se Boreal Transport Nord.

På nettstedet 177finnmark.no finner du alt av ruter, en reiseplanlegger og en app til smarttelefoner.

Hunting the light. Solnedganger er alltid kjærkomne motiv for Hurtigrutens gjester. 
Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post