THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Video: Slik hyller de fjellsportens far med et uvanlig «kjærlighetsbrev»

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Med en ny og vakker film hylles fjellpioneren Kristian Magdalon Bing (30.5. 1862 – 6.7 1935) for de bragdene han utførte i Nordfjord for over 100 år siden.
Han var en dyktige og uredd fjellklatrer, som var førstemann til å nå toppen av en rekke fjell og isbreer mellom Finnmark og Folgefonna.

Kjærlighetsbrevet

Marita Lindvik, reiselivssjef i Visit Nordfjord.

Tirsdag 12. mai lanserer Visit Nordfjord en kortfilm ment som et «kjærlighetsbrev» til fjellpioneren, som etablerte grunnlaget for den ekstreme fjellsporten i hjemlandet vårt. Filmen bygger på en hendelse fra 1895 der Bing, sammen med kjentmannen Rasmus Aabrekk fra Olden, klatret det ekstreme brefallet i Briksdalen.
-Dette er Jostedalsbreen sin mest kjente brearm. Kristian utfordret naturen, men ikke uten å forberede seg, og ikke uten å ha en enorm respekt for kreftene den besitter, sier Marita Lindvik, reiselivssjef i Visit Nordfjord.

Ny tid

I filmen møter vi en ny mann i en ny tid, som utfordrer naturen i det samme landskapet Bing regjerte. Morten Knapstad fra Team OneCall er en profesjonell speedrider som søker å fange de psykiske og fysiske kreftene Bing må ha spilt på lag med når han gjorde drøm om til virkelighet. Når Knapstad renner nedover toppen av breplatået for så å fly nedover langs breen før han lander trygt nede i dalen, kjenner han nærheten til Bing, hans vilje og drivkraft til å vere først, til å mestre uten å være dumdristig. Samspillet mellom natur og menneske, mellom det muglige og umuglige, er det styrende elementet for Kristian Bing, men også for Morten. I slike stunder smelter historien sammen med nåtid.

SE FILMEN HER

Filmen er et av flere tiltak for å løfte fram og promotere oppdagelsene Bing gjennomførte i Nordfjord. Han gikk Jostedalsbreen på langs, klatret opp brefallet på Briksdalsbreen, oppdaget de 6000 år gamle helleristningane på Vingenfeltet og klatret Nord-Europas høyeste sjøklippe Hornelen.
Slik kobles nåtidens utforskere med de som skrev starten på historien innen fjellsport i Nordfjord og Norge.
-Filmen avspeiler og søker svar på hva som er motivasjonen og drivkrafta for stadig å søke det nye og uprøvde, sier Marita Lindvik.

Filmen er laget i et samarbeid mellom destinasjonsselskapet Visit Nordfjord, Briksdalsbre Fjellstove, Team OneCall, Stryn kommune, Bremanger kommune og Stryn Næringssamskipnad.

See this content in the original post