THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Slik kan de la turistene gjenskape rosenes by

Og la den falske historien om hvalen få en stille død

Molderosen betyr mye for byens identitet. Nå kan den få ny vitalitet. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

Nye Molde kommune er - sammen med gasskommunen Aukra i ferd med å gjenvinne sin status som rose- og turistby. Regionen har ansatt både reiseproduktutvikler og reiselivsselger, egen masterplan for reiseliv og skianlegget Tusten skal bli helårsdestinasjon med klatrepark og aktivitetspark for sommermånedene.
Dette skjer samtidig som byens profilerte gartner, Svein Haukebø, tar til orde for å reetablere Molde som rosenes by. Han krever flere roser overalt og at alle skal betale roseskatt (fra Rbnett.no - krever innlogging).
Og han får støtte fra Dag Lyngar som er en av landets fremste roseeksperter. Lyngar mener det er en skam at Molde fortsatt kaller seg Rosenes by (fra Rbnett.no - krever innlogging).

La hvalen dø - leve rosen

Utspillene kommer etter at Svein Haukebø har sett seg lei på synet av visne roser og gult gress. Nå foreslår han et rosefond for å sikre Moldes tittel som rosenes by. Fondet skal betales i form av en roseskatt, foreslår Haukebø.
Samtidig setter han igjen fyr på debatten om hva som skal bli nye Molde kommunes (tre kommuner skal bli til én) kommende kommunevåpen. Motivet som forestiller Molderosen vant juryens avstemning. Men juryens valg er kuppet og satt til side.
Og mens noen gleder seg over dette er det andre som frykter at det gamle symbolet - med en hval som skyver en sildetønne foran - seg skal forbli byens byvåpen-symbol. Rosen bør gjenoppstå - men gjerne i annet format enn det opprinnelig vinnerutkastet. Og hvalen, som blant annet hevdes å skulle være Kristiansunds byvåpen, kan få hvile.
Rosen er stappfull av moldehistorie og symbolikk. Og den har både nostalgiske og kommersielle kvaliteter.
Det blir ikke bedre enn det.
Hvalen er forøvrig byens lengstlevende bløff, og burde i dét enkle perspektivet kanskje få overleve - som en morsomhet.
Hvalsymbolet er fra 1742 og har gitt besøkende og fastboende en illusjon av at Molde er eller har vært en hvalby og at hvalen også jaget sild til Molde. Men byhistorien inneholder ingen historie om hval, bekrefter tidligere museumsbestyrer Jarle Sanden.
Hvalen er bare indirekte en del av Moldes historie og sånn sett en simpelthen en bløff som hovedfigur - eller fake news, som det kalles i våre dager - og bør derfor få en takk for lang innsats og deretter dø en stille død.
Hvalfangst er i seg selv som en rød klut for mange utenlandske turister, og derfor enda en grunn til å droppe hvalsymbolet.
Kumlokkene som har hval- og sildmotiv bør naturligvis ikke byttes ut, men bør få ligge, som en dokumentasjon over den underlige falske hvalhistorien. Mens de sparte pengene kan brukes til noe annet og mer fornuftig.

La rosene blomstre i Molde. Mens cruise- og hotellgjester bidrar med en euro hver til reetablering av Rosenes by.

Slår alarm

I motsetning til hvalens by, så er Molde nasjonalt (og til dels internasjonalt) kjent som Rosenes by. Men gartneren og bypatrioten Svein Haukebø slår alarm og frykter at rosen med den gode og ekte historien fra tidlige 1800-tallet skal visne for godt.
Fordi pengemangel i kommunen fører til nedbemanning i bygartnerstaben. Og med den forsvinner også kunnskap og ekspertise.

Molde har et utmerket klima for rosedyrking, og selv om det i de offisielle byrommene er glissent med roser, så blomstrer rosene i hundrevis av moldehager. Og turister er begeistret. Cruisepassasjerer som rusler rundt i bygatene stopper ofte opp for å ta selfie ved bugnende roseplanter. Det gir god Molde-reklame.
Og det som turistene elsker vil det det også være enkelt å få dem til å betale en euro for.

Velkommen til Molde - din roseby

Regjeringen har i sin Stortingsmelding om reiseliv «Opplev Norge - Unikt og eventyrlig» åpnet opp for lokal eller regional turistskatt.
Det skal være en såkalt fellesgodefinansiering til glede for både turister og fastboende.
Og reetablering av Molde som rosenes by er et slikt fellesgode. Det er godt for byens befolkning og det er godt for alle gjestene som kommer med fly, båt, buss, bil eller båt.
Molde skal fortsatt satse på cruisetrafikk, og planene for etablering av landstrøm er lansert.
Ingenting ville vært finere for cruiseturistene, som betaler sin roseskatt for å få besøke Molde, om de ble møtt av en by full av roser.
Og når betalingsvillige cruiseturister får vite at de har vært med på finansieringen av rosebyen vil de stolt kunne få «eie litt av Molde» de timene de er i byen.

Sterkt samarbeid

Moldeordfører Torgeir Dahl og Moldejazzdirektør Hans-Olav Solli. Foto: Odd Roar Lange

Og når Molde skal reetableres som rosenes by så er det naturligvis et klokt valg å utnytte det kommersielt.
Som når restaurant-kongen Jan Erik Nyland og vinmaker Calle Fegth slår seg sammen med Det Norske Brenneri. De skal produsere akevitt med innslag av roser fra Molde (fra Rbnett.no - krever innlogging), tare fra nabokommunen Midsund og en touch av skog fra den andre naboen: Nesset. Til sammen skal de tre kommunene bli til én. Moldeakevitten er en sterk kombinasjon.
Samtidig kan Molde International Jazzfestival fortsatt kunne dele ut hedersbetegnelsen Molderosen hver eneste sommer.
Og byens ordfører kan ta i mot gjester fra inn- og utland med det vakreste som finnes:
En vakker rose fra Molde.

See this content in the original post