THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Derfor skal du ikke stole på kredittkortet i ferien

Kontanter er fortsatt redningen på reisen - og dette er lurt å vite

Husker du å ta ut penger til reisen?                                     Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Bruk av bankkort og kredittkort er blitt en del av nordmenns dagligliv. Og det vi ikke får betalt med kort kan vi gjerne ordne ved hjelp av Vipps eller en bankoverføring. Men vær klar over at Norge er i verdenstoppen når det gjelder utbredelse av betalingsterminaler. Det skal nesten godt gjøres å finne butikker som ikke lar deg betale med kort - eller Vipps. 
Men så snart du krysser grensene så er virkeligheten en annen.
Både i Danmark og Sverige vil du oppleve at virkeligheten er ganske annerledes. Og reiser du ut av Skandinavia vil du oppleve det samme.

Trøbbel med betalingen

I Danmark og Sverige brukes Mobilepay og ikke Vipps. Dermed er den muligheten borte. Applepay er bare i startfasen og det kommer heller ikke til å være redningen for deg i sommer.
I tillegg har mange butikker valgt å bare ta i mot kort fra sitt eget land, fordi denne løsningen er billigere for butikken enn full kredittkortløsning.
Derfor vil det alltid være smart å ha kontanter i bakhånd. 
Og det er ikke sikkert at forbrukerøkonomenes tips er de beste. De tipsene tar i første omgang sikte på i gi deg råd målt i kroner å øre. Altså hvordan du får lavest mulig gebyr og rente på uttakene. Og ikke hvordan reisen er i praksis.
 Og i mange tilfeller er det bare snakk om noen få tiere på hele feriebudsjettet, og da er det viktigere å tenke på det praktiske fremfor å tenke bare på gebyret.

Noen korte tips

°Ta gjerne ut penger i reisemålets valuta så tidlig som mulig på reisen. 
°Veksle til småsedler så tidlig som mulig. F.eks. ved å kjøpe en flaske vann e.l. på flyplassen.
Da har du småpenger til bruk i andre kiosker, som tips eller andre småting. Det er dumt å ha bare 50-Eurosedler når du skal betale 2 euro i tips ...
°Sjekk med banken din hvor mye du betaler i uttaksgebyr. Gebyrene kan være en fast sum for selve uttaket, og deretter prosenter av uttaket. Noen få banker opererer med «gebyrfrie uttak». °Men vær klar over at du allikevel kan måtte betale gebyr til minibankeieren i utlandet.
°Det er sjelden smart å ta ut mange småbeløp. Men det er heller ikke lurt å gå rundt som en vandrende minibank.
°Ha alltid med deg mer enn ett kort, og oppbevare dem atskilt.
°Og uansett: Slipp aldri kortet ditt av syne.

See this content in the original post