Mange hater den - men i stedet burde vi hatt en egen østersfestival i Norge
En gyllen mulighet til å skape noe nytt
(ODD ROAR LANGE): Den er elsket av mange, og den får stadig nye tilbedere.
Og den kan bli en attraksjon for den første regionen som skaper en nasjonal østersfestival her i landet. Danmark har allerede sin egen.
Nå ligger alt åpent for dem som både vil som plukke opp delikatessen som finnes langs den sørlige delen av norskekysten, og som vil etablere Norges Østersfestival.
Hva er det egentlig med østers?
Å spise østers er vanligvis en luksuriøs opplevelse og betraktes ofte som en delikatesse. Østers serveres vanligvis på halvdeler av østersskallet etter at den er åpnet. Mange tilsetter sitronsaft, pepper, eddik eller sauser for å forsterke smaken. Noen foretrekker å spise østers rett fra skallet, mens andre kan foretrekke å grille, bake eller steke dem.
SunN - og forhatt
Østers er også kjent for å være en kilde til omega-3-fettsyrer, proteiner, mineraler og vitaminer, noe som gjør dem næringsrike.
Den vanlige europeiske østersen finner man fra Nordsjøen og Skagerrak opp til Trøndelagskysten. Mens den forhatte stillehavsøstersen har spredt seg kraftig i Oslofjorden og på Sørlandet, og her regnes den som en invaderende art.
Klikk på bildene for å se dem i større størrelse. Alle foto: Odd Roar Lange
Østersen er mye mer enn et næringsrikt bløtdyr. Den er også omgitt av myter, historier, skrøner og fortellinger. Og den har forlengts funnet veien til stjernekokkenes bord og gode restauranter.
Veien herfra til en egen festival bør derfor ligge mer åpen. For den som griper den. Det er muligheter til å invitere norske toppkokker til norsk mesterskap i østers. Det kan bli en publikumssuksess. Hvem blir Norges første vinner av «Årets østerskokk»?
Smaken og historien
Norsk Østersfestival er også en anledning til å invitere tilreisende fra nær og fjern til å smake, oppleve, se og fotografere hvordan østersen går fra å være en eksklusiv og «uoppnåelig» råvare, til å bli en høyt skattet opplevelse.
Gjerne en mat- og reiselivsopplevelse, samtidig som man får anledning til å belyse utfordringer med stillehavsøstersen og diskutere løsninger på problemet sammen med eksperter, beslutningstagere, gründere og andre interesserte.
Kortreist opplevelse og mat
Norsk Østersfestival er en gyllen anledning for reiselivet til sammen med sjømatnæringen, restaurantene, hotellene, vinprodusenter, journalister, forfattere og andre til etablere kontakter, utvikle noe nyskapende og få enda større fart på kortreist mat. For en reiselivsegion er det en fabelaktig anledning til å skape oppmerksomhet omkring hva de har å by på, til norsk og utenlandske medier.
Samtidig får besøkende ideer til å oppdage nærmiljøet, få smaken på noe nytt, lære å åpne østers på en trygg måte, og lære mer om hvilke viner som passer aller best til østers.
Muligheten ligger der - vidåpen, som en åpnet østers. Hvem griper den først?
Om The Travel Inspector:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.