THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Her er de mest populære stedene å leie hytte i Norge

Du kan få hyttekos uten egen hytte i år

Mange av de fineste hytteturene ligger foran deg. Foto: Novasol

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Hytte eller ikke hytte. Det har vært spørsmålet for mange den siste tiden. Men hva gjør du dersom du ikke har egen hytte?
Hva med en kortreist hyttetur til en leid hytte. Rimelig, kjekt og morsomt. Og en fin måte å oppleve vårt eget land siden reiseåret 2020 blir året der utenlandsreiser må settes på vent.
Turister fra Norden og Nord-Europa har gitt norsk hytteutleie et nytt løft de siste årene.
– Vi hadde flere bookinger enn før fra både svensker og dansker sist sommer. Gjester fra de nordiske landene stod for mer enn en fjerdedel av bestillingene våre, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol i Norge.

Hytteturismen vokser

Selskapet er Europas største utleier av ferieboliger. Den norske porteføljen er på mer enn 1500 hytter, og disse ligger i år an til å bli besøkt av nærmere 50000 turister.
– Etterspørselen fra nærmarkedene er i stor grad vekstdriveren for hytteturismen. Interessen for kortreiste ferier øker, og utleiehyttene i Norge er godt tilpasset en slik trend, sier Buen.
Tyske turister utgjør fortsatt den største kundegruppen. Også gjester fra Nederland bar inne på Novasols topp fem-liste i Norge i fjor.

Mest populært

Hordaland og Sørlandskysten har vært mest etterspurt sist sommer, med Rogaland på tredjeplass.
– Det var allikevel størst rift om utleiehyttene våre på begge sider av Oslofjorden. Både Østfold og Vestfold er populært, men utvalget er foreløpig begrenset, så i disse fylkene ønsker vi avtaler med flere eiere for å kunne øke tilbudet.

Også etterspørselen etter fjellhytter i Hedmark, Telemark og Buskerud hadde vekst i fjor. 

Husk at de store skibygdene som Trysil, Hemsedal, Geilo, Oppdal, Hafjell/Kvitfjell og Beitostølen har et stort antall hytter og leiligheter de gjerne vil leie ut i sommersesongen. Kanskje det kan være et godt tips til årets ferie?

Turistforeningen

Generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i Turistforeningen har i sommer vært innom Sota Sæter, Fanaråkhytta, Skogadalsbøen, Fondsbu, Innerdalshytta, Måsvassbu, og her, med bestyrer Marius Haugaløkken på Gjendesheim turisthytte i Jotunheimen. Foto: Turistforeningen

Også den Norske Turistforening hadde stor vekst sist sommer. Hyttene med mest økning var:
Svukuriset, Femundsmarka (44%) 
Gaustatoppen, Hardangervidda (39%) 
Rauhelleren, Hardangervidda (29%) 
Mårbu, Hardangervidda (25%) 
Lysefjorden turisthytte, Ryfylkeheiene, og Solheimstulen, Hardangervidda, (begge 20%) 

Hyttene med mest besøk var:
Gjendesheim, Jotunheimen (4.162) 
Gjendebu, Jotunheimen (3.964) 
Rondvassbu, Rondane (3.916) 
Haukeliseter, Ryfylkeheiene/Hardangervidda (3.845) 
Finsehytta, Skarvheimen (3.559) 
Husk også at Den Norske Turistforening har en rekke andre hytter du kan bo på.
Turistforeningen har over 500 hytter. Mange av dem er ubetjente, og har knapt nok besøk for hele året. Her kan dere lande en billig ferie.
Statskog og Fjellstyresambandene har hytter til et par hundrelapper per døgn.
Og Oslofjorden friluftsråd har en rekke hytter ved sjøen. Ta en kikk på nettsidene og se om det er noe du liker.

Blir lenge i Norge

Ferie med leid overnatting utenom hoteller, moteller og lignende, har fått stor utbredelse i Norge. Kategorien omfatter både utleiehytter, privat leie, vandrerhjem og camping.
– Den siste tilgjengelige turistundersøkelsen fra Innovasjon Norge viste at utenlandske turister i gjennomsnitt tilbringer 12,7 overnattingsdøgn her i landet, over fire døgn mer enn norske turister sier Trine Andreassen, markedskoordinator i Novasol.
Tyskerne toppet med drøyt 17 overnattingsdøgn i snitt, fulgt av nederlenderne med 14,5.
– Hytteutleien bidrar generelt til at mange tilbringer i hvert fall en uke på samme sted, selv om vi også ser en vekst for mini-ferier med to til fem dagers opphold, sier Trine Andreassen.

See this content in the original post