THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Dette skjuler Oslos nye storstue

Dette kommer til å vekke oppsikt

Møller Eiendom har samlet Lundhagem arkitekter, interiørarkitektene Paulsen & Nilsen og GrecoDeco for å stå for forvandlingen av gamle Deichmanske. Foto: Calle Huth

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Det har skjedd store ting i Oslo de siste åra. Operaen, Bjørvika, Munch, Nasjonalgalleriet, Vestbanehallen og mye annet har gitt Oslo et internasjonalt preg. Internasjonale medier skryter Oslo opp i skyene. Og trendmagasinet Conde Nast Traveller plasserer Norge på en av topplassene i verden, nettopp på grunn av Oslo.

Og nå slippes enda en spennende nyhet om nye Oslo.

En drøm

Fresken «Teknikk, Vitenskap, Diktning» i hovedsalen er malt av Axel Revold (1887-1962) og vil skinne på nytt når bygget gjenåpner i 2027.

I 2027 skal det gamle Deichmanske hovedbibliotek i Oslo gjenoppstå som fotohus, restauranter og byens store møtested. Møller Eiendom har samlet Lundhagem arkitekter, interiørarkitektene Paulsen & Nilsen og GrecoDeco for å stå for forvandlingen, i tett samarbeid med Byantikvaren i Oslo. 
- Bygget er en del av byens hjerte. Derfor har vi satt sammen et stjerneteam som kan forvalte kulturarven og samtidig gi det ny kraft inn i en ny tid, til ny bruk og et bredt publikum. Vi skal gi Oslo 14.000 kvadratmeter med fotoopplevelser, mat og møteplasser. Etter nesten hundre år med hvisking i biblioteket, skal vi endelig åpne opp og skru opp volumet, sier Siri Løining, konsept- og utviklingssjef for prosjektet hos Møller Eiendom. 

Neste trinn i «Trappehusets» historie

Bygget, tegnet av Nils Reiersen, fikk ved åpningen i 1933 tilnavnet «Trappehuset», på grunn av sine 25 ulike etasjer og nivåer. Det er bygget på og endret i flere omganger før Deichman flyttet i 2020.

Bygget, tegnet av Nils Reiersen, fikk ved åpningen i 1933 tilnavnet «Trappehuset», på grunn av sine 25 ulike etasjer og nivåer. Det er bygget på og endret i flere omganger før Deichman flyttet i 2020. Nå skal originale detaljer og møbler tilbakeføres og Axel Revolds kjente freske i hovedsalen møysommelig rehabiliteres. Men også tidligere ukjente rom skal åpnes og tilrettelegges. I 2027 kan Oslofolk boltre seg i event- og utstillingslokaler, små og store møte- og spisesteder. 

En skatt

- Det er et fantastisk kult prosjekt! Et bygg midt i byen, som alle har et forhold til. Vi skal kombinere høyverdigheten i de store salene med røffheten i arkivrom som ikke har vært åpne for folk flest. Det er en stor utfordring å få et bygg nesten uten en eneste rett vinkel til å fungere godt etter dagens bruksbehov. Samtidig er det en gave å få løftet originale kvaliteter og farger, og fylle huset med lys og masse liv, sier arkitekt Tomas Rønhovde hos Lundhagem. 

Kreativ trio i tett samarbeid med byantikvaren

Lundhagem er arkitektene bak det nye, prisvinnende Deichman i Bjørvika, og har, gjennom sin kjennskap til husets historie, vært involvert i Møller Eiendoms prosjekt helt fra start. Lundhagem har i tillegg erfaring fra ombyggingsprosjekter og bevaringsverdige bygg, som den tidligere amerikanske Ambassaden. Der har de jobbet tett med interiørarkitektene Paulsen og Nilsen, som i det gamle biblioteksbygget skal stå for utforming av fotomuseum, opplevelsessenter og flere ulike serveringssteder. 

Arkitekter og interiørarkitekter er godt i gang med arbeidet på gamle Deichmanske. t.v Kristine Nilsen, Mariann Paulsen fra Paulsen & Nilsen, Tomas Rønhovde og Ingjerd Daae Dring fra Lundhagem, Adam Greco og Chris Ogren fra GrecoDeco.

Fra Sommerro

Med på laget har de også New York-baserte GrecoDeco, kjent i Oslo for designet på Sommerro, som skal videreforedle arkitekt Reiersens spesialtegnede møbler og interiør i en tidløs, inkluderende og leken helhet. Gamle leselamper skal lyse opp nye generasjoner. 12.000 meter med magasinhyller skal få nye funksjoner og ny mening. Alt i tett samarbeid med byantikvaren, gjennom hele prosessen, slik de gjorde med Sommerro-kvartalet- 

På nytt skal gjester kunne nyte kveldssolen på trappene til Kolonnadeplassen når gamle Deichmanske åpner dørene i 2027

- I dette prosjektet har vi hatt et meget godt samarbeid fra dag én. Dette bunner i at alle involverte har hatt respekt for de fantastiske kvalitetene som ligger i bygget og et ønske om å få til ny bruk og videre utvikling uten at det går på bekostning av disse. God og jevnlig dialog skaper tillit og gjør det mulig å tenke proaktivt og løsningsorientert, sier byantikvar Ellen Hole hos Oslo kommune Byantikvaren.

Uteservering i nye, grønne Hammersborg 

Bibliotekshagen og utearealene har i lang tid vært en bortgjemt transportetappe mellom øst og vest i byen. I 2027 vil de gjenoppstå som en grønn forlengelse av den store parken som anlegges i forbindelse med det nye regjeringskvartalet. Fasaden vil åpnes opp med uteserveringer og direkte inngang til kaféer og utesteder, inkludert en stor hage med servering nærmest på Trefoldighetskirketrappen. 

Siri Løining er Konsept-og utviklingssjef for Gamle Deichmanske

- Det bygges og skapes så mye nytt og spennende i hele Hammersborg-området. Bydelen er perfekt plassert, der øst møter vest, politikk møter kultur og makta møter folket. Midt oppi dette vil det gamle biblioteksbygget være et nav for nye møter og inntrykk. Vi gleder oss masse til å fortelle mer om hva bygget skal hete og hva vi skal fylle det med, inkludert en liten overraskelse på loftet, avslutter Løining.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.