THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Nå får norsk reiseliv hjelp av en kaffepause

Dette har du ikke sett maken til

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): På den internasjonale kaffedagen, 1. oktober, lanserer Anniken Enger og Sigrid Oterholm Hoem den nye tjenesten Kaffepause. Ambisjonene med prosjektet og nettsiden er å koble turister og reisende over en kopp kaffe. Konseptet var en av tre vinnere i Powered by culture og nå er det klar for lansering.
-Kaffen er det sosiale limet i Norge, vi drikker 12 millioner kopper kaffe hver dag, håpet er at noen har lyst til å dele en kaffe med folk som reiser her, sier Sigrid Oterholm Hoem til thetravelinspector.no

Testet i nord

Kaffepauseprosjektet har vært testet her på Skrova i Lofoten. Foto: Odd Roar Lange

-Tjenesten er testet ut i Skrova og det er der vi har kaffeverter så langt. Her kan man blant annet bli kjent med Frank (Marstokk) på fyret over en kopp kaffe.
Vi kjørte en test sammen med XXLofoten der testet vi konseptet på turister som var med på en fisketur.
For noen var kaffebesøket grunnen til at de meldte seg på turen. Utfordringen viste seg ganske fort å være å få folk til å ta sjansen og bli verter. Den gang testet vi det med kaffebesøk hjemme hos folk. Nå har vi utvidet konseptet til at det er opp til folk selv hvor og hvilket type kaffepause de ønsker å invitere til. Da trenger de ikke nødvendigvis ta det inn i stua. Det er en vert som tar imot folk på kaffe på Coop'en i Skrova. Det er jo kaffebord på veldig mange nærbutikker rundt omkring i landet og så er det gøy å se på hva som finnes i butikkhyllene av produkter de ikke har hjemme. Per i dag kan folk på kaffe hjemme hos, på fyret, på en fiskebåt og på butikken. Bare fantasien som setter grenser, sier Oterholm Hoem.
På oppstartsdagen 1. oktober 2019 er prisen 300-400 kroner for en times kaffepause med en vert eller et vertspar.

-Jeg fikk ideen til Kaffepause på vei ut av skogen, sier Anniken Enger, og fortsetter:
-Fra markedsanalyser visste jeg at nordmenn oppfattes som tilbakeholdne av turistene. Og en sentral reiselivstrend er at turistene ønsker social immersion – å komme innunder huden på destinasjonen de er på. Og at kaffe er sentral i alle sosiale sammenhenger i det norske samfunnet. Så da tenkte jeg at kaffen kunne være brobyggeren mellom turister og lokalbefolkning.
Jeg tenkte først at man kunne henge en kaffekopp på døra for å signalisere til besøkende at de kunne banke på å få en kopp kaffe. Men skjønte fort at det var for optimistisk; det er faktisk et stort skritt å invitere noen hjem over dørstokken. Derfor utviklet tjenesten seg til å bli at vertene kan velge hvor og når de vil møte turistene, sier Enger.
Du kan se oversikt over nåværende verter her

Norsk - eller engelsk

Anniken Enger. Foto: Agnete Brun

-Hvorfor kaller dere det kaffepause og ikke f.eks. coffee break siden resten av nettsiden er på engelsk?
-Vi vurderte det også. Så fant vi flere kafeer og tilsvarende mange steder ute i verden som brukte kaffepause. Vi testet det ut på folk som i utgangspunktet ikke kan norsk og fant ut at det var forståelig. Folk forstår kaffe og de forstår pause. Da ønsket vi å bruke kaffepause i stedet for å oversette det til et mer «generisk» konsept. Kaffepause er et begrep vi assosierer med et bestemt innhold. Dette skal være et konsept der det handler om å møtes på tvers og at vi vil invitere folk inn i noe som er viktig for veldig mange nordmenn (og for så vidt i mange andre land også). Det er noe universelt som har en form i Norge, sier Oterholm Hoem.
Nå håper de at mange nordmenn vil melde seg som kaffeverter allerede i høst.

Får offentlig støtte

Vil du være en kaffevert - på kafé eller hjemme hos deg selv? Foto: Odd Roar Lange

Konseptet har fått tilskudd gjennom Powered by culture til å utvikle ideen og tjenesten.
-Inspirert av at Norge er hovedland på bokmessen i Frankfurt. Der har/hadde Norge definert temaet som «The dream we carry« og inspirert av Det er den draumen så skrev vi et lite dikt for å fange det vi ønsker at tjenesten skal gjøre for folk:

Kom nærare, kom innafor –
over ein kopp kaffe kan noko vidunderleg skje
På ei øy du ikkje visste om, heime med folk du aldri har møtt,
over ein dørstokk du aldri har trødd.
Der kan noko vidunderleg skje.
Framande som aldri har vore i land,
frå stader du ikkje har besøkt,
på ei reise som førde dei akkurat hit.
No kan noko vidunderleg skje.

Mot og kaffe, så kan noko vidunderleg skje.
*****
Har du lyst til å bli en kaffevert så kan du bli det her.
Har du lyst til å møte en kaffevert så gjør du det her.
Her kan du les mer om prosjektet.

See this content in the original post