THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Et giftdeponi blir ikke bedre om det pyntes med roser

Turisme og giftdeponi er en meget dårlig kombinasjon

Molde må bli kjent som en bærekraftig reiselivsby, ikke for å ha Norges nasjonale giftdeponi.

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Turistbyen Molde satser på roser, bærekraft - og giftdeponi! Hva i all verden er det de tenker på?
For samtidig som Molde skal revitaliseres som Rosenes by er det gitt klarsignal til å drifte nytt nasjonalt avfallsdeponi for farlig avfall. Mens det plantes roser i den ene delen av kommunen skal det lagres giftig avfall i den andre. Skjønner de hvor skadelig dette er?

En god plan

Debatten om Molde bør ta i mot farlig avfall fra hele Norge går høyt. (Fra Romsdals Budstikke)

I veldig mange år har Molde manglet en god og gjennomarbeidet reiselivsplan. Det kom turister til kystbyen på nordvestlandet allikevel. De kom gjerne til nabokommunene også.
Men kampen om turisters oppmerksomhet er blitt hardere og mer profesjonell.
Og både Molde og nabokommunene var i ferd med å sakke akterut, fordi andre byer la mer kraft i markedsføringspotten og i arbeidet med å gjøre seg attraktiv.

Det er ikke noe spesielt med å være «unik»

Molde kan bli det nye norske giftdeponiet når avfallsdeponiet i Holmestrand snart er fullt. Faksimile fra Romsdals Budstikke

Det er ikke nok å vise frem fin natur og «unike opplevelser» og å tro at det i seg selv fyller flyseter, hotellsenger, restaurantstoler eller campingplasser. Det blir heller ikke varmgang i kassaapparater hos klatreparker, guideselskap, kajakk- eller sykkelutleie, aktivitetsbedrifter eller museer av slikt. Det må noe mer til.
Og Molde har nå tatt et stort og viktig skritt i rett retning. Det er laget en «Masterplan for reiseliv» for nye Molde pluss nabokommunen Aukra kommune.
Det er ansatt både en utvikler av nye lønnsomme turistopplevelser samt en selger av konferanser og event til regionen.
Og dette skjer parallelt med treårsprosjektet «Reiseliv, Mat og Kultur» i regi av Fylkeskommunen. Mens det i nabokommunen Rauma skal bygges gondolbane til Nesaksla og i Molde bygges det ny sjøfront til flere hundre millioner kroner.
Dette er bare noen av de store prosjektene. Og Molde har satt som mål å doble verdiskapningen og antall arbeidsplasser innen reiselivssektoren innen 2030.

Det begynner virkelig å smake fugl av reiselivssatsingen.

Bærekraft

Man kan ikke lokke med roser og samtidig servere et giftdeponi. Foto: Odd Roar Lange

Molde har en enestående sjanse til å ta en posisjon i en ny tid hvor bærekraftig reiseliv er den eneste vegen til suksess.
Og der alle andre veger er sperret. Morgendagens turister foretrekker regioner med gode opplevelser, muligheter til læring og kultur, og steder hvor de ikke er uønsket grunnet overturisme.
Turistene er blitt mer kresne og bruker i gjennomsnitt 56 dager fra de starter jakten på årets reisemål til de tar sitt endelig valg.
Og disse tas etter informasjon hentet fra i gjennomsnitt 23 ulike nettsteder.
De kommer til å droppe Molde og nabokommunene når de skjønner at det nasjonale avfallsdeponiet håndteres av selskapet med det sjarmerende navnet Bergmesteren og ligger i Molde.
Giftdeponi kan gi en håndfull nye arbeidsplasser, men vil være ødeleggende for å skape mange nye innen reiseliv. Det hjelper dessverre lite eller ingenting om gifthåndteringen er trygg og utslippssikker. For giftdeponi har en svært dårlig klang og dårlig historikk.
Derfor er både lokalbefolkning og tilreisende negativ til å være i nærheten av deponiene.
Og å tillate giftdeponi noen få mil fra Mardalsfossen, som nå ønskes helårsåpen, er dessverre svært skadelig for regionens omdømme.
Giftdeponiet i Molde må aldri bli en virkelighet dersom Molde igjen skal bli en turist- og roseby. Og skal Rauma kunne dra nytte av å bli merket som bærekraftig kommune så kan ikke nabokommunen bli giftmerket.

See this content in the original post