THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Hvorfor kjøpe nytt - når du blir lykkelig med brukt

Her kan du kjøpe brukt turutstyr på black friday.

Her kan du gjøre et røverkjøp på turutstyr. Foto: Turistforeningen

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Kjøper du nytt turutstyr i stedet for å kjøpe brukt. Fredag 23. november arrangerer DNT ung for tredje gang Grønn Fredag – et miljøvennlig alternativ til kjøpepresset som preger Black Friday.  
I år er det rekordmange Grønn fredag-arrangementer i regi av DNT ung. Hele 20 steder landet over blir det mulighet til å bytte eller kjøpe brukt, men bra friluftsutstyr.   
Disse stedene er med:
Stavanger, Drammen, Trondheim, Gjøvik, Åndalsnes, Lofoten, Tromsø, Bergen, Lillehammer, Drangedal, Asker, Larvik, Oslo, Voss, Mosjøen, Hammerfest, Levanger, Sandefjord, Volda og Holmestrand.  
– La utstyret være et virkemiddel for gode opplevelser, men husk at utsikten ikke blir bedre om skalljakka er i årets farge! Bytter du eller kjøper brukt, sparer du både miljøet og lommeboka,  sier Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung.  

Johanne Grue Reiten, leder i DNT ung. Foto: Turistforeningen

Nordmenn på utstyrstoppen 

Omsetningen i norske sportsbutikker var på 15,6 milliarder kroner i 2017, ifølge tall fra SSB. Nordmenn er på topp i innkjøp av sports- og fritidsutstyr, og spesielt mye kjøper vi på Black Friday. I 2017 brukte nordmenn totalt 3,6 milliarder kroner på denne ene dagen. DNT ung har sett seg lei av kjøpepresset og oppfordrer til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv.  
– De fleste av oss har turklær og -utstyr liggende hjemme som vi ikke bruker. Med Grønn fredag har du en anledning til å levere det videre eller bytte til deg noe annet, og du blir på denne måten med på å gjøre gjenbruk mer populært og vanlig, sier Reiten.  

Byttedagen har blitt en så stor suksess at flere av DNTs turbutikker har innført permanent bruktstativ, der man enten kan gjøre et godt bruktkjøp eller få solgt klær man ikke bruker lenger. Salget går direkte mellom kjøper og selger, uten at butikkene tar mellomlegg. Stativene er i likhet med Grønn fredag en enkel måte å bidra til langtidsbruk av utstyr.  

Ta vare på det du har  

DNT ung og friluftsmiljøet sto i bresjen da Grønn Fredag ble arrangert for første gang i 2016. DNT ung ønsker å gjøre det enklere å drive med miljøvennlig friluftsliv, og gjenbruk av friluftsutstyr og -klær er et tiltak som gjør at færre ting kjøpes og dermed produseres.  

– Jo lengre ting holdes i bruk, desto mindre vil markedet for nye ting være, sier forbruksforsker Ingun Grimstad Klepp ved forskningsinstituttet SIFO ved OsloMet. 

Hun ser at oppmerksomheten rundt gjenbruk øker i takt med økende salg av nytt utstyr og nye turklær. 

Nå kan du gjøre et julekupp Foto: Turistforeningen

–  Både en del bedrifter og en del organisasjoner – som DNT ung – peker på det problematiske i det økte forbruket, og forsøker å gjøre noe med det. Også oppmerksomheten på lokal produksjon og hjemmeproduksjon øker, og det er fint fordi det kan bidra til bedre kunnskap og dermed lengre levetid gjennom godt stell og reparasjon. Vi som er glade i natur og friluftsliv har mye å tjene på å bli mer glade i det vi har og bruker, fremfor å stadig ønske nye ting, sier Klepp.  

Dykk i boden  

For å delta på Grønn fredag er det bare å lete frem klær som ikke passer eller utstyr som står i boden og ikke blir brukt. Du velger selv om du vil bytte det du har med noe annet eller legge det på «vippsebordet» der du setter en sum på utstyret du vil selge. Du kan selvsagt også delta uten å ha med noe, og likevel sikre deg friluftskupp. 
På Facebook-arrangementet Grønn fredag – Norge finner du oversikten over alle stedene som arrangerer byttedag 23. november. 

See this content in the original post