THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Klare for verdensfinale for kokker

Skandinavia gjorde rent bord i Trondheim

GLEDE: Håvard Werkland tok bronse med det norske laget, og med president Eivind Hellstrøm på plass i Trondheim. Foto: Mikkel Marschall

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Norges kandidat i Bocuse d’Or Europe, Håvard Werkland, vant bronse i Trondheim i kveld. Danmark og Sverige kom på henholdsvis første og andre plass. Håvard Werkland og Team Norway er dermed videre til verdensfinalen i Lyon i januar 2025. 
Danskene er fortsatt et godt hestehode foran nordmennene når de har kokkehatten på og Sebastian Holberg Svendsgaard og hans assistent Philip Nilsen tok med seg gullmedaljene hjem til Danmark.

Klare for finalen

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. Denne uka har 20 kandidater konkurrert om ti plasser til verdensfinalen i Bocuse d’Or Lyon, som arrangeres i januar 2025.
Team Norway består av kandidat Håvard Werkland, commis Grunde Gillund og coach Christopher W. Davidsen. Eyvind Hellstrøm er teamets fungerende president. 
Konkurransedagene ble fulgt for Thetravelinspector.no av Mikkel Marschall som er en av Danmarks mange høyt profilerte kokker. Han står også bak kokkekonkurransen Sol Over Gudhjem som arrangeres på Bornholm St.Hanshelgen hvert år

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or Europe 2024: 

  • Gull: Danmark  

  • Sølv: Sverige 

  • Bronse: Norge

  • Beste tallerkenrett: Storbritannia

  • Beste fatrett: UngarnBeste commis: Noël Moglia, Sverige

TO GODE KOKKER: KJøkkenchef Dragsholm slot i Danmark Jeppe Foldager (tv) sammen med Mikkel Marschall uner årets Bocuse D´Or

 Dette er Bocuse d’Or

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon kan virkelig endre en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig sterk prestasjon.

Slik er konkurransen

 Teamene i europafinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Om lag 70 land ønsker å konkurrere i verdensmesterskapet i Lyon i 2025. 

 Norge har plassplasseringer i samtlige av regionale kvalifiseringskonkurransene siden oppstarten i 2008.

Norges 15 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, fire sølv og fire bronsemedaljer i de 17 (av totalt 19) verdensfinalene Norge har deltatt i siden 1987.

Dette er Håvard Werkland

Håvard Werkland er en uredd, målrettet og kreativ kokk, som til vanlig jobber ved Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim. Werkland var commis for Christopher W. Davidsen da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i Budapest i 2016 og sølvet i verdensfinalen i Lyon i 2017.
Han var deretter en av de første ansatte ved nyoppussede Britannia Hotel, og med det del av oppstartsteamet på Speilsalen, som fikk en Michelin-stjerne under ett år etter at de åpnet.
Håvard deltok i den norske kvalifiseringen til Bocuse d’Or, konkurransen «Årets kokk», for første gang i 2019, men det var først i 2023 at han vant tittelen Årets kokk og sikret seg billetten til Bocuse d’Or.

See this content in the original post