Min mening: Det er det fineste reisemålet i Skandinavia
Den svenske fyrvokterøya ble en perle av det aller sjeldneste slaget
PATER NOSTER PÅ BOHUSLÄNKYSTEN (Odd Roar Lange): Det skjer nesten aldri. Men det hender en meget sjelden gang, at jeg finner et reisemål virkelig imponerer meg langt over og utenom det vanlige.
Etter mer enn tre tiår med reisejournalistikk og opplevelser er det sjeldnere og sjeldnere å møte steder som ikke litt som noen andre, i større eller mindre grad.
Suksesser er alltid fristende å kopiere. Det er er derfor få skandinaviske steder som virkelig holder det de hevder: Vi er unike.
Denne sommeren oppdaget og oppplevde jeg et slikt sted. Og det lille hotellet på den svenske vestkysten får plass på den eksklusive lista over de to fineste stedene i verden jeg har besøkt.
Velkommen til Hamneskär og Pater Noster.
En sjømanns bønn
(TRYKK PÅ BILDENE SÅ SER DU DEM I STØRRE FORMAT)
Pater Noster, la meg først fortelle hva det er.
Pater Noster er et av Sveriges mest berømte fyr, der det ligger på det meget værutsatte skjæret Hamneskär, tre nautiske mil (vel 5,5 km) vest for byen Marstrand på vestkysten.
Det ble bygget av Gustav von Heidenstam og tent første gang i 1868. Fyret var først prøveoppsatt i land, for deretter å bli plukket ned og fraktet ut til Hamneskär og satt opp på ny.
Oppgaven var like enkel som vanskelig, å lose sjømenn gjennom et av Sveriges farligste farvann. Og sjømenn fra alle verdens hav møtte virkelig en skjærgård å bryne seg på.
Over 1000 båter har gått ned, og over 800 av dem med dødelig utgang. Ikke rart at sjøfolkene ba sitt «Fader Vår» - eller Pater Noster som det heter på latin før de tok sjansen på å gå inn mellom brenningene.
Fyrvokteren gikk i land
Hamneskär er én av omkring 200 øyer, holmer og skjær i området. Øya måler 240 x 15m meter og var alt for liten til å kunne bo på, mente det svenske kystverket. Men både fyrvokteren og assistenten med familier klarte det. I generasjoner, frem til den siste fyrvokteren gikk i land . I 1977 ble fyret slukket og skulle rives. Men en venneforening samt en raus sponsor ville det annerledes.
Det 32 meter høye fyret ble på nytt plukket ned, restaurert og bygget opp på nytt. Og lyser automatisert, for sjøfarende som seiler i det vakre naturreservatet. mens nytt navigasjonsfyr ble bygd på Hätteberget litt lenger mot sør.
Fikk nei
Det er altså dette stedet, de som skulle bli en særdeles driftig kvintett, kastet sine øyne på i 2020. De ringte til Kystverket for å høre om øya med de meget værslitte og akterutseilte byggene etter fyrvokterfamilien og assistene var til salgs.
FINE KVELDER: Solnedganger som dette er det mange av. Foto: Odd Roar Lange
- Svaret var nei, og deretter et nytt spørsmål i retur: Vi er på jakt etter noen som kan drifte et enkelt overnattingssted og spisested på øya. Er dere interessert?, forteller Mirja Lilja Hagsjö, som sammen med Anders Rasmusson har driftsansvaret på Pater Noster.
Og som de fleste har skjønt. De svarte ja. Om enn etter litt tankespinn og noen ekstra besøk på øya for å avdekke hva man kunne skape på et sted som krever helikopter- eller rib-transport store deler av den åpne sesongen.
På finværsdager kan man riktignok anløpe med egen båt. Men det flere vindfulle enn vindstille dager på Pater Noster, som er navnet de markedsfører det helt spesielle reisemålet under.
Full tenning
Nordmannen Erik Nissen Johansen er en av de fem initiativtagerne. Opplevelses- og vertskapsdesigneren fra Asker omtaler seg som «En fiskar fanget i en hotelldesigners kropp» fikk full tenning da teamet ble enige om å droppe tanken om backpackers og lavpriskonsept, og heller legge seg på samme prisnivå som luksussuiter i Stockholm. Dermed en eksklusiv gjestegruppe for overnattinger.
Noen som har mye penger og alt for mange «ordinære luksusopplevelser» i minneboka. Eller de som har spart i lang tid, og som er ute etter det helt ekstraordinære.
Selv om det er meget høy standard så er de få husene utviklet og restaurert med ekte kjærlighet, beundring og respekt for det livet som er levd her. Dyrelivet i lufta og på land, livet i havet, fiskerne, losen og fyrvokterne - og familiene. De som overlevde og de som døde.
De som tok vare på noe helt spesielt og ga det videre til neste generasjon. Nå er det nye tider og nye mennesker som får oppleve det gamle og tradisjonsrike fyrvokterlivet i en ramme fylt av historie og historier.
Hjemme hos fyrvokteren
Pater Noster er ikke et hotell i tradisjonell forstand. Her har man gjenåpnet fyrvokterens hjem. Havvannet avsaltes og er en ny verdifull skatt, all mat må hentes fra fastlandet og sengetøy og annet vaskes der før transport tilbake til øya. Alt er komplisert - men også vakkert.
Pater Noster, som er som et hjem ved horisonten, er uoppdaget av mange svensker og enda flere nordmenn. Men omtalt av The Telegraph, BBC, CNN, New York Times og mange andre, og har vunnet priser som «Verdens beste hotellkonsept» og «Det stora turistpriset».
Bare ni ulike rom, alle med vakker utsikt og overnattingsplass til maksimalt 24 gjester. Pater Noster har kafé og restaurant, der så mye som mulig av maten selvsagt er hentet fra havet og vestkystens gårder.
Når den sakte tiden flyr fort
Hva gjør man på en bitteliten øy langt til havs? Så lite som mulig, men tiden går fort når man vil morgebade i havnen, låne snorkelutstyr for å oppleve «sinnets bad» og deretter drømme seg bort når man ser sola gå ned i havet mens man sitter i den eksklusive badstuen med de store vinduene. Eller man får med en flaske Pater Noster-øl til en av de to badetønnene. Når tiden går sakte flyr den allikevel av sted før middagen som nytes i fellesskap ved langbordet som er laget av gamle stillasbord fra London.
Eller du sitter i den svært vakre fyrvokterstua, med en kikkert og ser seler leke seg i vannkanten.
Ledestjernen
- Pater Noster skal være en global ledestjerne for artsrikdom og klima. Derfor er vi en aktiv sponsor av Green Cubes-programmet som jobber for å bekjempe forsuringen av havet og avskoging av regnskoger på andre siden av kloden, forteller Mirja Lilja Hagsjö.
- Det er også derfor vi er glade for at det ikke går rutebåt eller ferge ut hit. Nasjonalparkens sårbare natur ville ikke tålt det. Dette er også en av flere grunner til at vi senker aktiviteten og stenger om vinteren. Naturen trenger søvn og å hente seg inn. Men å sitte her i april eller mai. Dét er rett og slett magisk, mener Mirja Lilja Hagsjö
Det samme gjelder de sene høstkveldene etter å ha være med på hummersafari.
Og Mirja Lilja Hagsjö avslutter:
- Pater Noster et en øy der det å drive en reiselivsbedrift er en stor utfordring. Men samtidig lærer vi hver dag å leve med naturen og havet. Det er den største gaven og det viktigste med Pater Noster. En gang skal levere både øya og naturen tilbake - i bedre stand enn vi overtok den.
Spektakulær fotokunst
Denne sommeren vises fotoutstillingen«Art & Science of Water» på Pater Noster. Dette er en hyllest til havet og vannet på jorda. Bildene er fra de internasjonale kunstfotografene Christy Lee Rogers samt dokumentarfotografene Ulrika og Lukasz Larsson Warzecha. Utstillingen vises utendørs i øyas frie natur samt i verdens minste kunsthall «Pater Noster Art Hall» (0,8 m2). Utstillingsperioden er mai – september.
Om The Travel Inspector:
Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
Om Odd Roar Lange:
Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.