THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Late dager og toppturer i jazzens og rosenes by

Fine sommerdager på Nordvestlandet for full musikk

ØNSKET TRENGSEL: Det er sjelden trangt om plassen i Storgata i Molde. Uke 29 er unntaket - hvert år. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er du en av dem som ser på de flotteste toppturene som en uoppnåelig drøm? Og som drømmer om å kombinerer natur og kultur i ferien, sammen med badeturer og magisk utsikt.

Da bør du lese videre. Og rette blikket mot Molde og Romsdalen den kommende uka.

UT MOT HAVET: Molde ligger bare en kort kjøretur fra Atlanterhavsvegen. Foto: Odd Roar Lange

Mandag 15. juli blåses nemlig den 64. utgaven av Europas eldste jazzfestival i gang i Molde. I løpet av uke 29 hvert år blir det gjennomført flere titalls konserter på ute- og innendørsscener. Noe som skaper et yrende folkeliv bestående av en fargerik symfoni av fastboende, hjemvendte romsdalinger og nye og gamle tilreisende fra inn- og utland.
Vil du ha spreke toppturer så har du 222 topper å velge mellom når du ser Moldepanoramaet fra byfjellet Varden. Men det finnes også noen enkle. Mer om det litt seinere.

Liv i parken

Først tilbake til jazzfestivalen, der hovedattraksjonen for de fleste er konsertene i Alexandraparken i sentrum og på Romsdalsmuseeet 15 minutters gange fra sjøfronten.
De fleste arrangementene under festivalen krever billetter, mens andre er gratis for alle. Så som den daglige streetparaden med musikk og dans i Storgata, de populære formiddagskonsertene i Alexandraparken og morgenkonserten i Reknesparken (lørdag kl 07.00). Du kan se hele programmet og bestille billetter her.
Den ukelange jazzfestivalen er et perfekt utgangspunkt for fantastiske turer i regionen.

DUFTEN AV SOMMER: Molde er også Rosenes by. Foto: Odd Roar Lange

Kuppet

En enkleste er turen er en 10 minutter med rutebåt fra Molde sentrum til sommerøya Hjertøya hvor du bade, sole deg, gå tur og besøke Fiskerimuseet i en stille og rolig atmosfære. Badeplassen er barnevennlig og har eget stupetårn for de mer dristige. Øya også har regionens eneste offisielle naturiststrand.

DE FINE DAGENE: Bukta ved Seilerhytta fylles av badeglede på de fineste dagene. Foto: Odd Roar Lange

Hjertøya eies av Molde kommune, takket være et smart kupp i mai- og junidagene 1939.

Etter tre tiår med skogdrift på de største øyene ønsket Statens Skoger å selge Moldeholmene mot slutte av 30-åra. Dette kom ordføreren for øret og det ga startskuddet til den hemmelige operasjonen.

I1938 skrev han et hemmelig brev til Statens Skoger for å høre om det var mulig for kommunen å få overta holmene.

Det holdt hemmelige forhandlingsmøter mellom kommunen og staten fordi ordføreren fryktet konkurranse fra kapitalsterke oppkjøpere som ville bygge private hytter som stengte allmuen ute.

HOPP I HAVET: Hjertøya er et yndet badested og turmål. Foto: Odd Roar Lange

Lokalavisa gikk med på taushet før handelen var i boks. Og 7. juni 1939 ble avtalen signert. Slik ble nær sagt alle øyer og holmer utenfor Molde sentrum i kommunalt eie, og er fortsatt uten privat hyttebebyggelse.

Jo Nesbø og Harry Hole

TØFT: Hadde du turt å sette utfor her? Foto: Odd Roar Lange

De fleste forfattere henter mye inspirasjon fra sin egen oppvekst, barndom og ungdom.
Debutanter hevder ofte at det er lite å hente i egen barndom. Litt seinere kommer det gjerne fram at mange karakterer og opplevelser likevel er mer eller mindre selvopplevd.
Så også med Jo Nesbø. Verdenskjent forfatter og altså DiDerre-frontfigur. Som er født i Oslo, men som flyttet til Molde som åtteåring sammen med familien.

IKKE HELT NITTI: 90-metersbakken er oppkalt etter den litt mindre Mølleråsbakken i midten. Foto: Odd Roar Lange

Og oppveksten i Solbakken i Moldelia har satt preg på Jo Nesbøs bøker og sanger.
En av de mest kjente sangene er «90-metersbakken» som har sin opprinnelse fra hoppbakken like bak villaen han vokste opp i.
Fra egne opplevelser har han også «Rumba med Gunn» som er fra storsalen på Folkets Hus, like ved jazzkonsertscenen i Alexandraparken. Og «Gym» fra gymnastikksalen i Langmyra skole, like øst for barndomshjemmet. Du kan gå tur i Jo Nesbøs barndoms rike når du er i Molde.

Romsdalsgondolen

Du kan velge mellom en rekke gondoler som kan ta deg med til topps i Norge – helt uten anstrengelse for deg.

SLUTTEN: Denne fine utsikten er slutten av den populære Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange


Fjellet Nesaksla i Åndalsnes (på folkemunne bare kalt Aksla) er med sine 715 meter over Romsdalsfjorden én av disse fjelltoppene. Du kan komme deg dit med buss eller bil, eller med sommerskyssbåten fra Molde.

Turen opp med Romsdalsgondolen går i 35 km/t og du er på det meste ca. 100 meter over bakken. Og de knapt 1700 kabelmeterne til værs er unnagjort på fem minutter fra bunnstasjonen til toppstasjonen.

Ved restauranten og konsertscenen (!) på toppen venter en 500 meter lang rundløype for dem som vi ha panoramaopplevelsen med utsikt

Romsdalseggen

Du kan også komme deg til å topps ved å gå fjellruta som begynner i Vengedalen i Isfjorden, og ender opp ved Romsdalsgondolen hvor du kan ta gondolen ned. Det er ikke anbefalt å gå motsatt vei grunnet smal sti og trøbbel å passere andre.
Noen velger å ta gondolen ned til Åndalsnes sentrum etter fotturen over fjellet, mens andre fortsetter siste etappe til fots via utsiktspunktet Rampestreken og sherpatrappene ned til sentrum.
Uansett hvilken vei man velger tilbake så kan du se ned til militærleiren Setnesmoen hvor Kompani Lauritzen har base hvert år.

Lille Trolltunga

Visste du at Nordvestlandet også hadde en egen fjellformasjon som er en miniutgave av Trolltunga?
Du finner utsiktspunktet Aurstaupet ved den gamle anleggsveien Eikesdalsvegen, også kalt Aursjøvegen i den aller østligste delen av Molde kommune.

UTSIKT TIL BEGJÆR: Det er 200 meter å gå frem til utsiktspunktet som har et fritt fall på 400 meter. Foto: Odd Roar Lange

Den fabelaktige utsikten krever bare en tre minutters fottur fra den svært lille parkeringsplassen ved grusveien.
Stupet, som garantert gir deg magesug, ligger bare 400 meter fra veien og da kommer du fram til kanten som gir en fabelaktig utsikt over fjellområdene Dovre og Reinheimen, Eikesdalen og Eikesdalsvatnet.
Kanten av stupet stikker ut i lufta som en tunge, og under deg er det flere hundre meter rett ned.
Det er naturligvis ikke noen overraskelse at Aurstupet er utsprangspunkt for basehoppere…og den er på grunn av den enkle atkomsten kalt «latmannsveien».
Når uke 29 og året Moldejazz er over vil fjellene og de fine turene fortsatt være der. Klare for besøk, enten du velger de enkle eller vanskelige turene.

FULL MUSIKK: Det er klart for Molde International Jazzfestival. Foto: Odd Roar Lange

SLIK REISER DU TIL MOLDE:

Reisetid med bil, fra:
Oslo ca. 7 timer
Bergen ca. 9 timer
Trondheim ca. 4 timer

Med tog
Nærmeste jernbanestasjon ligger på Åndalsnes, og derfra kan du ta korresponderende buss til Molde. Kjøreturen tar ca. en time.
Det går tog fra Oslo når du kommer sørfra, og fra Bodø nordfra - via Trondheim, og til Dombås hvor Raumabanen starter - og tar deg vestover til Åndalsnes.

Med båt
Både nordgående og sørgående hurtigrute/kystrute har anløp til Molde

Med fly
Norwegian og Widerøe har flygninger til og fra Molde.
Molde Lufthavn Årø ligger 10 minutter utenfor Molde Sentrum.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.