THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Vil ha færre cruisegjester på lørdager

Innfører cruiseskipgrense for å begrense overturisme

Store cruiseskip bringer tusenvis av gjester fra havn til havn. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Cruiseturister er viktige for mange reisemål i verden. Men noen av dem synes det kan bli litt mye av det gode. Særlig lokalbefolkningen. Nå har en ny avtale mellom Alaskas hovedstad og store cruiseselskaper søker å begrense det daglige antallet cruiseskippassasjerer som ankommer Juneau fra og med 2026.
Men en fremtredende kritiker av cruiseindustrien mener at de planlagte begrensningene ikke er tilstrekkelige. Dett skriver nettsiden Euronews.

Ny rekord

Avtalen betyr at det er en maksinalgrense på 16 000 cruisepassasjerer fra søndag til fredag og 12 000 på lørdager. Dette er maksimaltallet og personene bak avtalen mener at det ikke bør kommer så mange hver dag.
Antallet cruisepassasjerer nådde i følge Euronews en rekord på mer enn 1,6 millioner passasjerer i Juneau i fjor. Dette har skapt dårlig stemning mellom bedrifter som er avhengige av turisme og innbyggere som er lei av økt trafikk, travle stier og summingen fra helikoptre som frakter besøkende til isbreer.

Alexandra Pierce, Juneaus direktør for besøksnæringen, sier til Euronews at målet med den nye avtalen er å holde antallet cruisepassasjerer noenlunde stabilt, rundt 1,6 millioner.

GÅR ikke går langt nok

Karla Hart, en mangeårig kritiker av cruiseindustrien, er skeptisk til den nye avtalen og sier at den ikke gjør nok for å adressere bekymringene mange innbyggere har om at dagens turismenivåer er uholdbare.
-Det føles som om vi bare blir ledet med igjen, og ekspansjonen vil fortsette og at tiden vil få mens påvirkningene vil fortsette.
Hart hjelper til med å fremme et forslag om «cruiseskipfrie lørdager», hvor ingen cruiseskip med en kapasitet på mer enn 250 passasjerer får stoppe i Juneau på lørdager eller grunlovsdagen 4. juli.

Er det dette cruisehavnene ønsker?

Trangt i Bergen

For at ikke besøkspresset fra cruiseturister skal bli for stort i Bergen har bystyret vedtatt en daglig grense på 8000 cruisepassasjerer og maks fire cruiseanløp i byen per dag. Det fjerde skipet aksepteres bare dersom det kan kobles til landstrøm.
Mange synes allikevel at dette er for mye. Ålesund har overtatt posisjonen som landets største cruisehavn. De har ingen slik begrensning.
Store cruiseskip i Ålesund tar utsikten for gjester ved hotellet Hotel Waterfront. Hotelleierne tok saken til retten, men tapte.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.