THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Min mening: La barna få bli hjemme i sommer

Hvorfor påfører vi de små barna så storE FERIEsmerteR helt åpenlyst?

Er sydenferie egentlig designet for de minste barna? Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Den store sesongen for sydenturer står for døra. Hundretusener av nordmenn skal til sitt reisemål i landene Spania, Frankrike, Italia, Hellas og Tyrkia. Disse landene står øverst på liste av de mest besøkte sydendestinasjonene. Syden er i denne sammenheng fellesnevneren for sol-og strand/basseng-ferie til land utenfor Norden. De fleste ligger i Middelhavsregionen. Selv om land som Kroatia, Albania, Montenegro, Polen og Bulgaria også klatrer oppover på stigen over populære ferieland.

Mange av de som reiser har med seg små barn i alderen 0-3 år. Det er ikke uforståelig at de ønsker å ta med barna på badeferie.
Men tenker vi godt nok over den vonde omkostning som barna smertelig (bokstavelig talt) må bære alene?

La meg forklare nærmere

Jeg snakker om den lange flyturen. Der barnet må sitte på fanget, uten anledning til bevegelse og lek, Ved avgang og landing må barnet - som alle andre - spennes fast med sikkerhetsbelte. Det er i seg selv bra. Men hva synes barna?
En slags tvangstrøye som mange av de minste virkelig protesterer høylydt på. De har ingen mulighet til å forstå hvorfor de må sikres med belte på denne måten. Er det mye turbulens på flyturen så må barnet også sikret under selve flyvningen.
Og nå har jeg ikke en gang nevnt ugunstige flytider, endeløse køer i innsjekking og bagasjehallen. Samt tilsvarende ved ankomstflyplassen. Og deretter bussreiser til og fra hotellet med mer. Venting, venting og venting - samt forstyrret søvnmønster mm.
Ikke spesielt voksenvennlig. Og i alle fall ikke barnevennlig.

Klart for feriemarerittet. Foto: Odd Roar Lange

De voldsomme smertene

Og enda mindre skjønner de hva som skjer når flyet går inn for landing. For da tar det virkelig av, pardoksalt nok.
Nå kommer de voldsomme smertene i ørene, som kan få det til å føles om om hodet eksploderer. Hvis du som er voksen synes dette er plagsomt, så skal du vite at det for barne er enda mer smertefullt.
Smerter i ørene på flyreiser er ganske vanlig, spesielt når flyet går inn for landing. Smertene oppstår når lufttrykket inne i mellomøret er forskjellig fra trykket utenfor øret.
Vanligvis vil et lite rør som kalles øretrompeten utligne trykkforskjellen. Øresmertene vil vanligvis forsvinne kort tid etter landing, forklarer nettsiden Helsenorge.no. Men da har smertene i ørene hos de små barna vart i flere minutter, gjerne opptil 10-15 minutter! Fordi de minste barna ikke klarer å utligne trykket i ørene.

Som om ikke dette er nok så må barnet gjennom sammen smertefulle prosess på returen. Aller verst er det for dem som er med på en flyreise med mellomlanding.

Er det noe som hjelper?

Det finnes ingen god forskning på teknikker som hjelper med å fjerne trykket, men mange finner dem nyttige. Utfordringen er at det bare er de største barna man kan lære opp til å bruke dem:
Når flyet begynner nedstigningen prøver du å gjespe, svelge, eller blåse hardt mens du kniper for nesen. Det kan redusere trykket i ørene. Ta gjerne en tyggegummi eller et drops for å svelge oftere.
Yngre barn bør unngå drops under flytur fordi de kan sette det fast i halsen. I stedet kan de drikke en leskedrikk med sugerør.
Spedbarn kan suge på en flaske eller smokk, eldre barn kan prøve tyggegummi, skriver Helsenorge.no

Ørene er utsatt

Etter å ha reist til og fra Mallorca sist uke, fikk jeg oppleve på nær hold hvor mange barn som virkelig får en elendig start og slutt på ferien, gjennom å bli utsatt for infernalske øresmerter på flyreiser.
Og flyreisen er ikke det eneste stedet hvor barna risikerer store øresmerter. Hvert år blir over 100 000 nordmenn, mange av dem barn, utsatt for ørebetnnelse på ferien. Såkalte badeører, som oppstår etter mye bading - både i basseng (som ofte har urent vann) og i sjøen. Ferieidyllen skjuler en grusom virkelighet. Dét vet alle som har hatt ørebetennelse.
Og igjen er det de minste barna som får unngjelde.

Vi voksne glemmer all smerte og plage vi påfører barna når vi endelig er fremme. Mens vi egentlig bør huske det til neste gang. Foto: Odd Roar Lange

Velg en annen ferie

Jeg tror ikke noen foreldre eller besteforeldre ønsker å utsette småbarn i reisefølget voldsomme smerter i ferien.
Spørsmålet blir da: er flyreisen og badeferien, med lange flyturer og veldig stor risiko for et smertehelvete for de aller minste, verd det?
Jeg mener svaret er nei.
Eller kan man finne en annen ferieform mens man venter på at barna blir større?
Jeg mener at svaret er ja.
En sydentur er ingen menneskerett.
Og en barndom uten sydenturer er også en god barndom. Det kan være vel verd å tenke over

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.