THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Etablerer universitets- og høyskoleforum for reiselivsutdanninger

Slik vil de styrke reiselivsutdanningen i Norge

Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Reiselivsutdanningen i Norge bør styrkes. Og nå tar de syv høyskolene og universitetene som tilbyr reiselivsutdanning i Norge grep for å styrke samarbeidet. Nå har de etablert et eget forum for reiselivsutdanningene..

De syv er:

  • Universitetet i Stavanger, Norsk Hotellhøgskole

  • Høgskolen i Innlandet

  • UiT- Norges arktiske universitet

  • Universitetet i Sørøst-Norge

  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

  • Høyskolen Kristiania

  • Høgskulen på Vestlandet

Tettere samarbeid

Bakgrunnen for møtet er et ønske om å etablere et forum som synliggjør reiselivsutdanninger, og ha et forum der man kan samarbeide om undervisning og forskning, men også større utfordringer på nasjonalt og internasjonalt nivå, sier Helene Maristuen ved Høgskulen på Vestlandet.
Nedgangen i søkertall de siste årene er også en del av motivasjonen for etableringen. Høgskolen på Vestlandet har dessuten fått tildelt i underkant av en million kroner fra Vestland fylkeskommune til prosjektet «Flere reiselivsmedarbeidere med riktig kompetanse».
Prosjektet skal kartlegge og utvikle utdanning i takt med behovene i arbeidslivet.

Fra årsstudium til doktorgrad

Samarbeidet mellom de syv utdanningsinstitusjonene representerer et viktig skritt mot å styrke samarbeidet innen høyere utdanning for reiselivsutdanninger.
De har allerede hatt sitt første møte hvor de ulike institusjonene presenterte sine studieprogrammer i reiseliv som tilbyr alt fra årsstudium, bachelor til master.
Noen har til og med doktorgradsprogrammer i reiseliv.

Foto: Odd Roar Lange

-Velg skog

Stian Stensland, professor ved masterstudiet i naturbasert reiseliv ved NMBU, presenterte i dette møtet kort hvordan man har arbeidet med nettverk og omdømme hos studier i skogbruk gjennom prosjektet «Velg skog».
-Også i reiselivet må man gå sammen og gjøre sine hoser grønne for å øke kompetanse og omdømmebygging, ettersom reiselivet er viktig og skal utvikles til en mer bærekraftig eksportnæring for Norge, sier Stensland.

-Økt spesialisering

-Kanskje bør spesialisering av hver utdanning være veien å gå," sa Truls Engstrøm (førsteamanuensis i serviceledelse ved Norsk Hotellhøgskole ved UIS). "Både diskusjoner om innhold i og rekruttering til reiselivsutdanninger bør gjøres i samarbeid med næringen. Her tror jeg lokalt næringsliv, Innovasjon Norge, Virke og NHO blir viktige samarbeidspartnere i fremtidige prosesser," sa Arild Røkenes, dosent i reiseliv ved UiT- Norges arktiske universitet.

Det er etablert et interimstyre som skal arbeide videre med etableringen av UH-forumet.
Interimstyret består av:

  • UIS ved Truls Engstrøm

  • UIT ved Arild Røkenes

  • NMBU ved Stian Stensland

  • HVL ved Helene Maristuen (leder)

Den femte største

Interimstyret skal arbeide frem forslag til vedtekter, arbeidsområde, interessenter og mulig finansiering. Hele Maristuen sier dette:
-Reiseliv er Norges femte største eksportnæring, og det er (ifølge NHO Reiseliv) økt etterspørsel etter grønne reisemål og autentiske opplevelser. Norge har mange konkurransefortrinn innen bærekraftig reiseliv, og derfor er det viktig at vi utdanner kandidater som kan utvikle og forvalte reiselivsproduktet på best mulig måte. Prognosene tilsier 40 prosent økning frem til 2023. Det er vårt samfunnsansvar å sørge for at utviklingen blir bærekraftig og i den retningen kommuner og fylkeskommuner ønsker.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.