Kald drikke til middagen? Glem kjøleskapet
Slik kjøler du drikken raskest - forskerens funn overrasker
(ODD ROAR LANGE): Ønsker du kald drikke til julemiddagen eller andre måltider. Da kan gode råd være dyre dersom du har glemt å sette drikken til kjøling.
SINTEF-Forskeren Kristian Solheim Thinn har funnet svaret på hvor lang tid det tar å kjøle ned drikke. Resultatet kan overraske deg.
—Jeg har funnet svaret enten du foretrekker boblevann, brus eller øl, sier Solheim Thinn.
Gjennom nøye testing har forskeren undersøkt ulike kjølemetoder som kjøleskap, fryser, snø, vannbad og isbad med og uten salt. Han har kommet fram til at den beste metoden avhenger av hvor kald du vil ha drikken og hva du har tilgjengelig.
Kjapp løsning
-Er du fornøyd med 9°C, kjøles en 0.33L-boks ned på bare 15 minutter i vannbad fra springen. Dette er serveringstemperatur for bayer og pale ale, forklarer Kristian.
For dem som vil ha drikken enda kaldere, avslører forskeren at isvann med salt er raskest:
En 0.33L-boks kjøles ned til 5°C på bare et par minutter.
-Kjøleskap tar lengst tid, ifølge Solheim Thinn:
Du må være ut i god tid om kjøleskapet er eneste hjelpemiddel. Det tar 2,5 timer å kjøle ned til 9°C, men hele 10 timer å nå 5°C.
Snøløsningen
Snø kan også være en god løsning:
-En 0,33 boks blir 5°C på en halvtime, og en 1,5 liters flaske bruker 45 minutter, sier Kristian.
Til vanlig forsker Solheim Thinn på temperatur i kraftkabler. Han ser en interessant parallell:
-Kraftkabler har mye til felles med god drikke: man ønsker dem så kjølige som mulig. En kald kabel kan overføre mer energi enn en varm. Så en kabel med bedre kraftflyt kan også være med på å utjevne forskjeller i strømpriser.
· Om The Travel Inspector:
· Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.
· Om Odd Roar Lange:
· Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene mine på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.