THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Helgestart: Norge er et typisk turistland - derfor må dette fjernes

Norge er et land med de underligste lover og regler. Noen bør fjernes snarest.

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Reiselandet Norge byr både på undring og forundring. Noen ganger tror jeg forundringen er utilsiktet. Det gjelder blant annet en rekke av våre lover og regler. Som helt sikkert ble vedtatt i beste mening. Men som skaper trøbbel og irritasjon, der det egentlig er mer behov for enkelhet og avklaring.

La meg ta to av dem.

Den ene heter Åpningstidsloven. Eller mer formelt: Lov om åpningstider for utsalgssteder.
Og det er her du finner et veldig rart unntak:
«Fylkesmannen kan etter søknad fra kommunen ved forskrift bestemme at et område skal regnes som typisk turiststed for hele året eller deler av året. Som typisk turiststed kan bare regnes område der salget i de aktuelle perioder hovedsakelig skjer til turister.».

I slike tilfeller kan stedet holde åpent når andre må holde stengt. Så som søndager andre «røde dager». Jeg vet om noen slike steder, som mirakuløst nok er blitt regnet som et typisk turiststed, selv om det er vanskelig å se for seg at det er det.

Uten hotell, uten åpent museum og alt er stengt på kveldstid. Men Bud er visstnok «et typisk turiststed». Foto: Odd Roar Lange

Bud i Romsdal, et lite, vakkert tettsted ytterst på Romsdalskysten. Der Mixkiosken er den mest lukrative, der museet for det meste holder stengt - og det er én eneste restaurant. De to andre gikk dukken. Bensinstasjonen er ubetjent, men dagligvarebutikkene holder søndagsåpent. Fordi det er et «typisk turiststed». Bud har en campingplass men ingen hotell, motell eller bed & breakfast. Jeg har ikke sjekket, men blir forundret hvis ingen leier ut via airbnb.

Men altså: søndagsåpne dagsligvarebutikker, dét finner du her. Fine saker. Men turiststed, nei, det er ikke Bud i Romsdal.

Får tommelen ned

Det er visstnok ikke Lillehammer heller, Til tross for hundretusener av turister hvert år. De har en rekke museer, hoteller, internasjonale sportsanlegg og er et steinkast eller to fra Hunderfossen Familiepark, Hafjellanlegget og heller ikke veldig langt unna Kvitfjell. Men Lillehammerregionen - hvor turistene kommer hele året - er ikke et typisk turiststed. I alle fall ikke i følge myndighetene. Og det er her det blir latterlig. For om man skal rangere noen av landets 10 største turistbyer så vil Lillehammer trolig komme inn på lista. I motsetning til Bud.

Lillehammer har satset milliarder på turisme. Men er - visstnok - ikke et typisk turiststed. Foto: Odd Roar Lange

«Søndagsåpne butikker i skoleferien – er det så mye å be om?» spør hotelldirektørene i den gamle OL-byen i dette debattinnlegget i lokalavisa GD.

Svaret bør være en rungende og unisont nei. Så vil nok fagforeningene mene at svaret er ja. Men i så fall er det som å sitte i en robåt, med ryggen til fremtiden mens man kikker bakover i tid.
En hver butikk som ønsker å holde søndagsåpent bør få lov til det. Det er bra for lokalmiljøet, for de tilreisende, for rekruttering av deltids arbeidskraft og for fremtiden. Det handler om å skape vekst. Og å fjerne forskjeller.
I Lillehammer har hotelldirektørene funnet sammen i en felles kamp. Den samme bør et samlet Reiselivs-Norge ta. På vegne av gjestene og besøkende.
Norge bør - som helhet være et typisk turistland.

Hvorfor får de minste bestemme?

Like rart og helt uforståelig gjelder loven om «Tidsinnskrenkninger for salg og utlevering av alkoholholdig drikk med høyst 4,7 volumprosent»
Den er bedre kjent som loven om at dagligvarebutikker ikke får selge øl på lørdager etter kl 18.00
Mens det er lov til 20.00 mandag til fredag. Hva er dette for noe tøv?
Det har kun til hensikt å få kundende til å «hamstre» øl før helga kommer, mens du kan drikke så mye du vil av den når posene eller kassene med øl først er kommet innomhus.
Hvordan KrF har fått gjennomslag for en slik underlighet - som turister fra utlandet ikke skjønner noe av - er en gåte. Gåten bøs løses - og fjernes.
Øl bør kunne selges i butikkens åpningstid, på samme måte som alle andre varer. Tobakk, sjokolade, raffinert sukker og potetgull er ikke direkte helsebringende. Tvert i mot. Men det kan du kjøpe frem til stengetid. En flaske øl, derimot. Den må du slukkøret rusle tilbake med dersom klokka har passert 20.00 på tirsdag og 18.00 på lørdager.
La oss få slutt på disse tullereglene.
La dagligvarebutikkene og reiselivet få bruke tiden på viktige saker.
Ikke på en kamp mot ubrukelige og uforståelige regler.

Helgestart er The Travel Inspectors ukentlige reiselivskommentar. Har du forslag til tema, eller innspill? Send et gjerne til orl@thetravelinspector.no

See this content in the original post