THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Slik vil det endre ferievanene dine

Ingen slipper unna dette

Skjermdump fra Meteored.

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): I 50 år har nordmenn dratt på solferie til charterferiemål langs Middelhavet. Reisearrangørene har kunne gi værgarantier som nordmenn har elsket: Lite nedbør, mye sol.
I tillegg til lave priser på mat og drikke, særlig på alkohol, har syden vært feriefavoritten for hundretusener av nordmenn.

Mye tyder på at den store festen er over. I alle fall for denne gang. Særlig hvis rekordvarmen i Europa fortsetter. Og det ser den dessverre ut til å gjøre.
Det forrige rekordåret for charterturer var 2018 med nærmere 700 000 nordmenn på sydenferie. 2019 var det rundt 50 000 færre og så traff pandemien reiselivet med voldsom kraft.
Tall som Thetravelinspector.no har innhentet tyder på at antall solgte sydenturer i 2023 vil ligge inntil 10 prosent lavere enn rekordåret 2018.
Og pressemeldingen om at et flertall av alle nordmenn skal reise utenlands i sommer ser ikke ut til å holde stikk. Med mindre man regner inn shoppingturer på harryhandel til Sverige…
Målingen er heller et resultat av charterselskapets hete drøm, og et ønske om å øke interessen for utenlandsferier ytterligere.
Nordmenn reiser selvsagt til andre land enn de tradisjonelle charterlandene langs Middelhavet om sommeren. Men ikke i så stort antall at halve Norge pakker kofferten og drar av gårde i sommerukene.

Sommertrøbbel

Men knirkefrie sommerreiser til land som Spania, Portugal, Hellas og Italia i fellesferien kan snart være historie. En av årsakene er paradoksalt nok at vi har reist for mye, for lenge og for langt. Antall klimakrevende flyreiser har satt rekord etter rekord denne sommeren. Den 13. juli ble det satt en ny verdensrekord i antall kommersielle flygninger med rekordhøye 137 225.
Dagen før ble det også satt rekord, da på 134 396.
Reiser og ferier er en enorm klimabelaster for kloden.
Og nå begynner vi å merke de virkelig store klimaendringene. Og vi har bare såvidt sett starten. I fjor var Europa - og andre store deler av verden - rammet av hetebølger i sommerferien.
I år er det enda verre, og prognosene er dessverre dårlige. Dette kommer til å øke i omfang de neste årene, tror eksperter på vær og værvarsel.

Forutsigbare problemer

Jeg har tidligere snakket om at det også denne sommeren vil dukke opp kaos og uforutsette hendelser for reiseglade nordmenn.
Det blir ille, men på en annen måte enn i fjor. Nå sitter alle sammen i samme båt. Det er mye mer vanskelig å forutse hvor det blir kaos og hvem som blir rammet, men alle må være forberedt. Det er nordmenn generelt sett ikke gode på.
Og nå sliter mange nordmenn i utlandet. I tillegg til flytrøbbel har hetebølgen skapt kjempeproblemer. Og jeg er enig med statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk Institutt i Oslo:
-Det ser ille ut.
Og jeg ville aldri ha reise til ferielandene Spania, Italia eller Hellas nå.

Det aller verste

Det største problemet for reiselivet, og for alle reisende, er ikke at det var varmt i fjor og at det er varmt i år. Men at utviklingen fortsetter. Og det kommer til å bli rekordvarmt også neste år og året etter der. Og de etterfølgende årene.
Det gjør at mange nordmenn - og alle andre - blir nødt til å endre ferievanene sine radikalt. Den årlige sydenturen må enten flyttes til vår eller høst, eller avlyses. Og for mange er det siste alternativet det eneste reelle.
Folk som bestiller tidlige sydenturer risikerer å sitte igjen som svarteper når værkartet er mørkerødt og reiseforsikringen ikke dekker en avbestilling.

Brennhete kredittkort

I tillegg til været har også den dårlige kronekursen dratt attraktiviteten for charterturer kraftig ned. Utenlandsferierende nordmenn opplever rekordhøye priser på det som en gang var billig - strandpilsen og paraplydrinken. I likhet med prisnivået her hjemme har prisene økt også i utlandet. Slikt merkes, og påvirker ferievanene, til nordmenn som jakter på billige sydenturer.

Hva skjer nå?

De store charterselskapene som er kjent som sydenferiearrangører intensiverer arbeidet med å etablere reisemål lenger nord i Europa. Vi vil se flere av dem de kommende sesongene. I en mellomperiode vil vil få mange flere restplasser til de til nå kjente reisemålene rundt Middelhavet. Men dette er forbigående, siden antall flyseter og hotellrom trolig vil måtte reduseres.
Noen av dem vil arrangere pakkereiser i Norge, mens andre starter med alpeferier.
Prisen på sydenleiligheter vil også påvirkes av det brennhete været. Når etterspørselen etter utleieleiligheter faller vil flere få trøbbel med å beholde den utleiefinansierte sommerboligen i syden.
Værvarselet for sydenlandene Spania, Hellas og Italia er med andre ord dobbelt dårlig nytt for mange nordmenn.

Nye ferieland

Ferievanene våre har alltid vært i endring. I så måte er ikke dette noe nytt. Men, tempoet - og årsaken til endingen - det har vi aldri sett maken til.

Nordmenn kommer til å endre ferievaner ganske raskt. Norgesferie har alltid vært populært, og kommer til å være det også fremover. Det samme gjelder ferie til Sverige og Danmark.
Nordmenn kommer til å se nærmere på strandferie i land som Kroatia, Bulgaria, Albania, Montenegro og Polen, for å nevne noen.
For nordmenn vil ikke lenger brenne inne med charterferier til land som i bølge etter bølge har temperaturer på 40-50 grader.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.