THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Her er Norges nye sølvgutter

Norges kandidat i Bocuse d’Or, Filip August Bendi, vant sølv i Lyon. Leon Haarberg Nilsen vant prisen «Årets commis»  

Sølvguttene jubler. Foto: Andreas Solbakken, Oclin

See this content in the original post

Bocuse d’Or er verdens mest prestisjefylte konkurranse i kokkekunst. I kveld sikret Filip August Bendi og det norske teamet sølvi verdensfinalen i Lyon.

Team Norway bestod av kandidat Filip August Bendi, commis Leon Haarberg Nilsen og coach Christopher W. Davidsen. Sven Erik Renaa er teamets president.

Følgende priser ble delt ut under Bocuse d’Or  

Gull: Danmark

Sølv: Norge

Bronse: Ungarn

Beste tallerkenrett: Frankrike

Beste fatrett: Sverige

Beste commis: Leon Haarberg Nilsen

Beste commis: Leon Haarberg Nilsen. En commis er et ungt kokketalent som assisterer kandidaten på kjøkkenet. Foto: Andreas Solbakken, Oclin

Om Bocuse d’Or:   

Bocuse d’Or er verdens desidert vanskelige og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Verdensfinalen arrangeres annethvert år i januar i Lyon. Konkurransen ble etablert i 1987 av mesterkokken Paul Bocuse, og har siden det utviklet seg til å bli en global konkurranse i kokkekunst. Deltakelse i Lyon endrer en mesterkokks karriere, og en pallplass er en utrolig prestasjon.

 Veien til finalen

Teamene i verdensfinalen har kvalifisert seg gjennom nasjonale konkurranser, og deretter gjennom de regionale kvalifiseringskonkurransene Bocuse d’Or Asia, America, Africa og Europa. Om lag 70 land ønsket å konkurrere i Lyon. 

Norges 15 Bocuse-kokker har til sammen vunnet fem gull, tre sølv og fire bronsemedaljer i de 17 av totalt 19 verdensfinalene de har deltatt i siden 1987. Ingen andre nasjoner har like mange medaljer som Norge.

Om Filip August Bendi

Filip August Bendi er en uredd, målrettet og kreativ kokk som tidlig fikk interesse for kokkekonkurranser. Bendi var commis for Gunnar Hvarnes da han tok sølv i Bocuse d’Or Europe i 2010 og bronse i verdensfinalen i Lyon i 2011. Som nyutdannet kokk fikk han innpass hos Noma, hvor han arbeidet ett år. Derfra gikk turen til Stockholm og kjøkkenet til Mathias Dahlgren på Matbaren. Her ble Bendi værende i tre år før han endte på restaurant Daniel i New York ett år.

Arbeidserfaringen tok han med hjem til Norge, hvor han ble kjøkkensjef på NB Sørensens Annen Etage i Stavanger. Siden 2018 har han jobbet som kreativ utvikler ved Thon Hotels i Oslo.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også fast bidragsyter med reisereportasjer og nyttige reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.