THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Polarpionerer får nytt oppdrag

Dette må de gjøre med en isbreklump på Svalbard

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Norske Hilde Fålun Strøm og norsk-kanadiske Sunniva Sørby blir gudmødre for Hurtigruten Expeditions’ nyeste ekspedisjonsskip, MS Fridtjof Nansen.
De to eventyrerne og klimaforkjemperne skal døpe det nye ekspedisjons- og cruiseskipet ved å knuse en isklump i skipssiden, i Longyearbyen på Svalbard 14. september.

Hurtigruten Expeditions markerer sitt 125-årsjubileum på Svalbard i det som omtales som verdens nordligste navneseremoni for et passasjerskip.
Hurtigruten Expeditions har gjort ekspedisjonscruise til Svalbard siden 1896. Selskapet er i dag verdens største og ledende tilbyder av ekspedisjonscruise og skal gjennomføre cruise under både nære og fjerne himmelstrøk.

STOLT: Hurtigruten Group-sjef Daniel Skjeldam vil bruke samarbeidet med Strøm og Sørby til å skape enda flere ambassadører for folkeforskning og bærekraftig turisme. Foto: Andrea Klaussner/Hurtigruten Expeditions

Forskning og klima

Strøm og Sørby har begge 25 års erfaring i polarområdene og er internasjonalt anerkjente foregangskvinner for klima og folkeforskning.

I 2019 til 2020 skapte de historie da de overvintret i en fangshytte på Svalbard.

- Det er en stor ære for oss å være gudmødre for et skip som hedrer Nansen og som har vitenskap og folkeforskning som en del av gjestetilbudet om bord. Gjennom tiår har vi med selvsyn sett hvordan klimaet endrer seg i Arktis og Antarktis. Rollene våre som gudmødre for dette skipet gir oss en sterkere plattform vi kan bruke til å skape større global bevissthet og dialog rundt klimaendringer. Vi ønsker å inspirere til engasjement og å skape flere ambassadører for naturen, sier Strøm og Sørby i en pressemelding fra Hurtigruten group.

Gudmødrene til hybridskipet MS Fridtjof Nansen har overvintret på Svalbard. Nå venter et nytt oppdrag. Foto: Hearts in the Ice.

- Akkurat som Nansen, kombinerer Hilde og Sunniva vitenskap og utforskning på en nyskapende måte. Deres engasjement for folkeforskning er et ekstremt verdifullt bidrag til endring. Vi er stolte og blir inspirerte av at Hilde og Sunniva vil dele deres lidenskap, erfaring og kunnskap med oss. De er forbilder for oss og fantastiske ambassadører for våre felles bærekraftsverdier, sier administrerende direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten Group.

I prosjektet Hearts in the Ice tilbrakte Strøm og Sørby 19 måneder på den gamle fangsthytta Bamsebu på 78° Nord, mer enn 140 km fra nærmeste bosetning og med isbjørner som eneste naboer. De hadde ingen vannforsyning og brukte vind og sol for strømforsyning.

Prosjektet har som mål å skape en dypere forståelse av klimaendringer og hvordan vi alle kan spille en deltakerrolle blant annet gjennom økt folkeforskning. 

Seremonien blir strømmet live her.

See this content in the original post