THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Alt du trenger å vite om koronasertifikat og koronapass

Koronasertifikatet består av tre deler - og blir gratis

Er du klar for det nye koronapasset - som også kalles koronasertifikatet? Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Tusenvis av nordmenn er klare for å reise til utlandet. Men avventer å reise til de er ferdig vaksinert. Nå er det norske koronasertifikatet snart klart.

Klart i mai og juni

Den forenklede utgaven av koronasertifikatet kom på plass allerede i mai. Den endelige versjonen av sertifikatet, som vil være helt i tråd med EUs regelverk, kom i midten av juni. Arbeidet med alle de tekniske løsningene for bruke av et koronasertifikat er i full gang.
Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Direktoratet for e-helse og Norsk helsenett SF utvikler sertifikatet slik at den tekniske løsningen er på plass innen regjeringen har vurdert og besluttet hva koronasertifikatet kan brukes til.

Hva kan det brukes til?

– Bruken av sertifikatet er ennå ikke avklart, verken nasjonalt eller med tanke på innreise og karantene ved ankomst til Norge fra utlandet. Det er mange hensyn som må tas i denne vurderingen, blant annet etiske, smittevernfaglige, juridiske og samfunnsøkonomiske. Privatlivets fred, diskrimineringsvern og personvern er viktige temaer her, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

I tre deler

Koronasertifikatet består av tre deler:
Del 1: Viser vaksinasjonsstatus
Del 2: Viser negativt testresultat (PCR-test og antigen hurtigtest)
Del 3: Viser immunitet etter gjennomgått koronasykdom (basert på en positiv PCR-test).
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet utreder nå hvordan et koronasertifikat kan brukes i gjenåpningen. Regjeringen vil ta stilling til bruken av koronasertifikat i Norge når de har mottatt denne anbefalingen.

Forenklet versjon

Det finnes allerede en mulighet for å logge seg inn på Helsenorge og få en utskrift av vaksinestatus og testresultat.
Nå jobbes det med en trinnvis realisering av de ulike delene av løsningene i koronasertifikatet.
Samlet visning av testresultat og vaksinasjonsstatus kommer på plass i mai.

Bruk mobiltelefonen

I begynnelsen av juni var den første versjonen av et koronasertifikat klart. Dermed er det i tråd med EUs regelverk om digitale grønne sertifikat.
Det skal være mulig å hente det digitalt fra helsenorge.no og laste ned for utskrift, og til bruk uten å være koplet til internett samt muligheten for å verifisere informasjon via en QR-kode.  

EUs Digitale grønne sertifikat

EU-kommisjonen la 17. mars frem et lovforslag om å opprette et digitalt grønt sertifikat, for å legge til rette for økt bevegelighet over landegrensene i EU under covid-19-pandemien. 
Det foreslåtte regelverket skal etablere et felles juridisk og teknisk rammeverk for utstedelse, verifikasjon og aksept av koronasertifikater i Europa.

Sertifikatet skal bli gratis tilgjengelig digitalt eller i papirformat. Det vil inneholde en QR-kode for å verifisere at sertifikatet er gyldig. 

Tas med på reise

Koronasertifikatet skal kunne verifiseres i et annet land enn i det landet der sertifikatet er utstedt, slik at den enkelte under reiser skal kunne dokumentere status for vaksinasjon, testing eller gjennomgått koronasykdom. Det vil være opp til det enkelte land å bestemme bruken av sertifikatene, og hvilke reiserestriksjoner som skal gjelde. Forslaget gjør heller ikke det å inneha et gyldig vaksinesertifikat til en forutsetning for å kunne reise i Europa.

Slik blir koronasertifikatetet kontrollert ved innreise i Norge.


Regjeringen legger smittesituasjonen og graden av vaksinering til grunn for hvilke lettelser som kan gjøres i de nasjonale smitteverntiltakene.
Norske myndigheter støtter derfor at selve bruken av koronasertifikatet reguleres av det enkelte land.

– Fra norsk side har vi lagt vekt på at en koordinert europeisk tilnærming til utforming av koronasertifikater kan være med å bidra til en trygg gjenåpning i Europa. Vi har samtidig understreket at bruken av sertifikatene må reguleres av nasjonale myndigheter, påpeker helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Koronapasset kan brukes av norske innbyggere på innreise til Norge fra 11. juni.
Koronapasset kan brukes i øvrige deler av Europa fra 1. juli og i foreløpig ett år..
Artikkelen er oppdatert 11. juni 2021

See this content in the original post