THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Sommerferie: Dette er de 10 hemmelige perlene i Oslo

Dersom du har opplevd alle disse så er du virkelig godt kjent i hovedstaden

På sporet av Oslo. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

Langaardløkken

Mellom Frognerveien og Bogstadveien ligger den lille løkka som fikk navnet sitt etter mannen bak Frydenlunds Bryggeri i Oslo, Mads Langaard. Parken skulle egentlig bygges ned med nye boliger. Men lokalinnsatsen fikk reddet parken ved den flotte villaen som i sin tid ble bygget til Mads Langaards sønn.
Ta en tur til den lille, fine parken. Ta gjerne med deg mat og drikke og noe å sitte på.

Fjordcruise

Rutebåtene på fjorden går hele året. Ta gjerne rute B1 som gir deg en runde til alle øyene: Hovedøya > Bleikøya > Gressholmen > Lindøya øst > Lindøya vest > Nakholmen > Hovedøya (hele året) . Prisen er 38 kroner, Alle typer kort og billetter fra Ruter kan brukes. Det er ikke billettautomater på øyene, så kjøp billett på forhånd. Mobilbillett kan være et godt alternativ.

Skulpturparken ved Slottet

Slottsparken er en opplevelse som er verd en tur. Enten det er for å se på på de syv statuene eller om det er en tur i skulpturparken.

Se Oslo fra lufta

Linderudkollen er et sentralt utgangspunkt for turer i Lillomarka. Linderudkollen var en av de siste stølene i Akersdalen. Driften ble lagt ned omkring 1930, og den siste seterbudeie som bodde på stedet var Mari. Linderudkollen var også meget populær for de mange jegere som vandret i skogene rundt stedet. Her er åpningstidene for kafeen. Fra toppen av hoppbakken har du en fabelaktig utsikt over Oslo.

Nordre Skøyen hovedgård

Nordre Skøyen hovedgård ligger på en høyde ovenfor Bryn senter, og er en av de eldste gårdene øst i Oslo. Men visste du at det ligger en nydelig park rundt gården med en enestående allé og flott fjordutsikt? Parken ligger rett ved t-banen, og er litt bortgjemt der den ligger på en topp, omkranset av trær på den ene siden og bebyggelse på den andre siden. Parken byr på både nydelig natur og eldgammel historie:
Alléen på Nordre Skøyen hovedgård består av hele 155 lindetrær, og over halvparten av dem ble plantet i 1750. Alléen leder opp til selve gårdsanlegget, som også er svært gammelt. Bygningen er fra 1700-tallet, mens arkeologer har fastslått at steinmuren er fra 1200-tallet.
Legg spesielt merke til det flotte klokketårnet fra ca. 1750, og det røde flotte stabburet fra ca. 1800. Les mer om Nordre Skøye hovedgård her.

Bilfrie gater

Oslo får stadig flere bilfrie gater. Og det byr på nye muligheter til å rusle trygt rundt i stille omgivelser. En av disse er Lassons gate som ligger i Oslos Frogner bydel men tilhører Vika og Ruseløkka. Gaten ble byens første gatetun, anlagt i 1975, og er i dag stengt for gjennomgangstrafikk fra Parkveien til Huitfeldts gate.
Idag skaper trærne, lekeapparater og de fine klassiske bygårdene en følelse du kan få når du rusler i byer som København eller Amsterdam.

Fra Alfaset til Grorud

Denne hemmelige veien er tre km lang og er ukjent for veldig mange. Denne ruta starter nedenfor Grorud togstasjon, i krysset mellom Grorudveien og Maria Dehlis vei. Her tar vi inn på turvei D10 som vi skal følge langs Alna helt fram til Alfaset og Alnabruterminalen. Turveien følger stort sett elvas løp, og terrenget er variert og spennende, med raviner, dalsøkk, åpne partier og frodig løvskog, men også med bebyggelse og industri.
Les mer om turen her.

Stovnertårnet

Er dette Norges fineste tårn? Det er i alle fall det lengste. Tårnet ligger i Karl Fossums vei 30 og gangbanen er er 265 meter lang. På det høyeste er tårnet ca. 215 moh, og prislappen da tårnet stod ferdig i 2017 var på hele 25 millioner kroner. Du kan lese mer om Stovnertårnet her.

Sherpatrappene

Mange forbinder sherpatrapper med vestlandsfjorder og vestlandsfjell. Men du finner dem også i Oslo. Steintrappen eller sherpatrappen opp Liabratten har 333 trinn, inkludert den lille biten ned fra Liastua. Trappen er laget av sherpaer fra Nepal, og ble offisielt åpnet i mai 2019. Fra toppen kan du oppleve noen av de aller fineste solnedgangene.
Les mer om sherpatrappen i Stovner bydel her.

Med trikken fra vest til øst - og rundt i byen

Å reise fra vest til øst i Oslo er mye mer enn bare en ordinær reise. Det er en helt spesiell opplevelse. Jeg anbefaler en reise med trikkens linje 13 som går fra Bekkestua i Bærum til Ljabru i Oslo. Der går du av trikken og tar linje 19 til Majorstua. Her går du av og tar linje 11 til Kjelsås. Nå er det igjen tid for å bytte og nå skal du over til linje 11 til Frydenlund Bryggeri på Bislett. Gå av og vent på trikk nr 18 til Rikshospitalet. Her bytter du for nest siste gang, til trikk nr 17 som tar deg med til Grefsen stasjon. Nå er det klart for siste etappe med linje 18 tilbake til sentrum.
Turen fra Bekkestua til Ljabru tar 59 minutter. Husk derfor å kjøpe 24-timersbillett, for denne turen rundt i Oslo rekker du ikke på én time.

Flere tips

Vil du ha flere reisetips for Oslo. Du finner mange av dem i denne artikkelen fra The Travel Inspector, på nettsiden til Visit Oslo, hos Skiforeningen og Turistforeningen.

See this content in the original post