Vi ha ny reisegarantilov
Dette vil endringene bety for deg
(ODD ROAR LANGE): Reisegarantisystemet vi har i dag har flere svakheter. Det mener regjeringen. Og nå setter de ned et ekspertutvalg som skal gå gjennom systemet og foreslå endringer.
Svakhetene krever endring
Systemet oppleves som kostbart for de næringsdrivende som må stille garanti basert på omsetningens størrelse, samtidig som stilte garantier i enkelte tilfeller har vært utilstrekkelige. Både koronapandemien og konkursen i reiseselskapet Thomas Cook har synliggjort at det kan oppstå situasjoner som reisegarantisystemet i dag ikke tar høyde for, mener Regjeringen og fortsetter:
Under koronapandemien ble svært mange pakkereiser avlyst av pakkereisearrangøren eller avbestilt av den reisende.
Som følge av omsetningssvikt og store tilbakebetalingskrav, har enkelte arrangører gått konkurs før de har refundert de reisendes forskuddsinnbetalinger.
Tvil om hvorvidt tilbakebetalingskrav for reiser som avlyses før arrangøren går konkurs er omfattet av pakkereisedirektivet og pakkereiseloven, har vært en utfordring.
Etter departementets vurdering er kravene ikke omfattet av reisegarantien.
Dette vil kunne få store konsekvenser for de reisende. Du blir nødt til å kreve pengene dine tilbake fra kredittkortselskapet. Og bankene vil bli mye mer restriktive med å overføre penger til reiseselskap som har økonomiske problemer.
Ekspertutvalget skal vurdere alternative modeller for reisegarantisystem, og foreslå den modellen som best håndterer kraven fra reisende samtidig som de gir de laveste samfunnsøkonomiske kostnadene. Dette forteller regjeringen i en pressemelding.
Dagens krav
I Norge administrerer Reisegarantifondet ordningen med reisegaranti, og fører kontroll med at pakkereisearrangørene stiller tilstrekkelig garanti. Reisegarantifondet skal kontrollere at det ikke forekommer markedsføring av garantipliktige reiser uten at garanti er stilt. Fondet krever også inn gebyr til finansiering av en klagenemnd. Reisegarantifondet er en privat stiftelse regulert av stiftelsesloven. Den daglige driften forestås av en daglig leder. Reisegarantifondet har et styre bestående av tre personer, der Barne- og familiedepartementet (BFD) oppnevner styreleder og ett medlem med varamedlem, og hovedorganisasjonen Virke oppnevner ett medlem med varamedlem. Den som selger garantipliktige tjenester har plikt til å være medlem av Reisegarantifondet og betale årsavgift. Årsavgiften skal dekke driften av Reisegarantifondet, samt vedlikeholde fondets egenkapital, som i henhold til pakkereiseforskriften skal utgjøre om lag 15 millioner kroner.
Derfor gjør de det
– Vi setter ned et reisegarantiutvalg fordi innretningen på dagens reisegarantiordning har vist seg å ha flere svakheter, seier forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).
– De næringsdrivende opplever systemet som kostbart, og det er usikkert om ordningen er god nok dersom en større pakkereisearrangør går konkurs i høysesongen.
Under koronapandemien har også utfordringene for pakkereisearrangørene blitt veldig synlige. Nærmest over natta ble markedet for pakkereiser borte, og det ble vanskelig for mange arrangører å innfri de lovfesta krava om å stille reisegaranti.
På tide med endring
– Reisegarantisystemet har vært uendret i om lag 20 år. Jeg mener derfor det er på tide at vi går gjennom systemet på nytt, og får uavhengige eksperter innenfor forsikring, jus og økonomi til å gjøre dette, sier Ropstad.
Målet er å få fram en robust modell for reisegaranti. Systemet skal sikre interessene til forbrukerne og rettighetene de har etter pakkereisedirektivet, samtidig som vi ser på konsekvensene for de næringsdrivende.
Utvalget skal levere sin anbefaling innen utgangen av oktober 2021.
Reisegarantiutvalget har disse medlemmene:
Trygve Bergsåker (utvalgsleder), professor i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Haakon Vennemo, professor II i økonomi ved OsloMet og daglig leder i Vista Analyse
Bård Støve, professor i statistikk ved Universitetet i Bergen
Linda Mulehamn, aktuar og direktør for analyse i Codan forsikring
Hanne Zimmer, partner ved advokatkontoret Wikborg og Rein