THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Nei, det er ikke dyrt å feriere i Norge

La oss avlive to myter om Norgesferien

Det beste med sommeren i Norge er gratis. Det du må betale for er heller ikke så dyrt som du tror. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn har lurt seg selv til å tro at ferier i utlandet er billig.
Og de får dessverre god hjelp ved at mange påstår at det er dyrt å feriere i Norge.
Dette er to myter som begge er usanne. Og som trenger flere nyanser.

Våre reisefavoritter

Det er sant at det finnes svært billige ferieland, som Albania, Nepal og Montenegro dersom man ønsker en svært god ferie til en svært lav pris.
Men det er ikke billig der nordmenn legger feriene sine. De fleste nordmenn reiser helt andre steder. Nordmenn velger feriemål som på ingen måte havner i lavprisklassen:
London, Amsterdam, Roma og Paris er ingen billigbyer.
Det er heller ikke nordmenns foretrukne ferieland som Danmark, Sverige, Spania og Hellas.
Med dagens valutakurser ville utenlandsferiene som mange nordmenn drømmer om blitt rekorddyre.  
Alt for mange innbiller seg at ferie i utlandet er billig, og ender i stedet opp med kredittkortregninger som i alt for mange tilfeller fall ikke er nedbetalt før jul.
Mange nordmenn er med andre ord ikke ferdig med fjorårets utenlandsmoro før det er klart for ny sommerferie. Å feriere utenlands er ikke så billig som mange tror.

Det ukjente problemet

Nordmenn tror det er dyrt å feriere i Norge. Disse tar feil. Enten fordi de bruker sammenligninger som ikke er reelle. Eller fordi de har hørt på naboen, som påstår at det er dyrt i feriere i Norge. Det er selvsagt mulig å feriere dyrt i Norge dersom man ønsker.

Men det er ikke dette jeg snakker om. For hvert eksempel på kostbare attraksjoner, overnattinger eller reiser i Norge skal jeg klare å finne 10 lignende eksempler fra utlandet.

Det handler med andre ord om hva man ønsker å se, og hva man ønsker å sammenligne tallene med.
Statistikk er som et gatelys: God å støtte seg til, men lyser bare opp et lite område.
Høyt prisnivå er ikke det store problemet for turister som skal feriere i Norge i sommer.
Problemet er å finne noe å bruke penger på. I alt for mange byer og tettsteder holder kiosker, butikker, museer, gallerier, offentlige toaletter, kafeer, barer og restauranter stengt når turistene ønsker å besøke dem.
Reiselivs-Norge holder stengt på søndager eller har åpningstider som gjør at det er vanskelig å i det hele tatt få brukt penger.

Er det slik du kommer til å møte Sommer-Norge? Foto: Odd Roar Lange

Oppdagelsen

Nordmenn kommer i løpet av 2023 til å oppdage at Norge ikke er et kostbart ferieland. Det er ikke dyrt å bo på hotell der hotellet også som regel spanderer en god frokost, eller å overnatte på campingplass eller å leie hytte der man kan lage maten selv eller bestille ta-med-hjem-mat. Det er ikke kostbart å ta tog, buss eller trikk. Det er ikke urimelig kostbart å leie bil i feriemånedene, for å nevne noe.
I tillegg til at ikke alt er dyrt, så er det også veldig mye som er gratis.
At det er dyrt å feriere i Norge er dessverre en seiglivet myte som har fått godt rotfeste, og som underlig nok også gjentas av personer innen reiseliv som burde ha visst bedre dersom de tenker seg om.

Booking og servering

Derimot ville det vært bra for alle dersom et samlet reiseliv deler oppfordringen til nordmenn om å booke årets reiser og opphold direkte hos leverandørene og ikke gå via utenlandske bookingsider der pengene havner i skatteparadis.
Det ville økt bedriftenes marginer med 15-20 prosent. Noe som vil komme både gjester og vertskap til gode.
Det er imidlertid et par prisutfordringer som man ikke kan se bort fra:
Det er ikke billig å spise på restaurant i Norge.
Det er ikke billig å drikke alkohol på restaurant i Norge.
Men det går fint an å reise i Norge uten å spise (og drikke) alle måltider på restauranter.

Hva skjedde med alkoholavgiften?

Og når vi først snakker om alkohol: Alkoholavgiftnivået er kunstig høyt i Norge. Her har Kristelig Folkeparti av en eller annen grunn fått med seg de andre partiene på en avgiftskarusell av det elleville slaget.
Dersom alkoholavgiften ble redusert ville det gitt bedre driftsmarginer for serveringsstedene. Det er sårt tiltrengt. Både i år og årene som kommer.
Utepilsen i Oslo skal selvsagt aldri koste så lite som i Albanias hovedstad, Tirana: 5 kroner.
Men i stedet for støtteordninger til reiselivet er det på tide å få redusert alkohol- og serveringsavgiften til et mer edruelig nivå. Det vil være til god hjelp.

Dårlig og dyrt

Det generelle prisnivået for reiselivet i Norge er ikke for høyt. Men det er et problem at det dårlige koster like mye, eller mer, enn det gode. Det er vanskelig for gjesten å finne ut hva-som-er-hva.
For når kjederestauranter, som Egon, serverer biff med halvfabrikata tilbehør til en pris som langt overstiger andeconfit på eksklusive Theatercafeen, da skjønner alle at det er smart å være prisbevisst.
Sjekk prisene og menyen før du er så sulten at du slår til på hva-som-helst. Det finnes mange gode og rimeligere løsninger.

Unødvendig kritikk

Det finnes også tallrike eksempler på dem som i disse dager ønsker å sparke bein under optimismen som sakte men sikkert er på vei tilbake i flere deler av norsk reiseliv.
En gjenganger er: «ikke tro at norske turister kommer til å redde hele inntektsbortfallet fra utlendinger som er blitt borte etter pandemien»…
Jeg treffer mange aktører i norsk reiseliv som i disse dager forbereder sommersesongen. Store og små aktører, i alle deler av landet.

Jeg har ikke møtt én eneste av dem som tror at nordmenn skal dekke hele inntektstapet.
Men mange har klart å redusere kostnader samtidig som de er vant til store svingninger fra ett år til et annet. Reiselivet består av en bemerkelsesverdig tilpasningsdyktig kjede av næringer.
De er optimister. Det bør alle være glade for. Spesielt folk som jobber innenfor reiseliv.

Rabattjegerne klager

Enkelte utenlandske aktører forsøker å tømme malurt i det norske reisemarkeds-begeret. Dette blir ekstra underlig når de representer bedrifter som tyner norske leverandører maksimalt i forhold til rabatter og leveringskrav.
Når nordmenn kommer til å betale full pris for varene blir det underlig når kunder som får 20-30 prosents rabatt skal spre pessimisme. Noen ganger lønner det seg å sitte stille i båten.

Det blir lysere

I stedet for å tro at det er dyrt i Norge.
Tenk heller på alt som er gratis, på allemannsretten, på kortreiste opplevelser like om hjørnet, om muligheten til å besøke venner og bekjente. Og at det denne sommeren sitter folk rundt i hele verden og misunner oss som får tilbringe ferien i Norge.
Det knytter seg mye spenning til reisesommeren 2023 i Norge.
Og det er mange som har gode grunner til å glede seg, for etter en mørk vår er det lys i sikte – i dobbel forstand.
For – Norgesferie er ikke så dyrt som du tror.
Men ferielandet Norge er veldig mye bedre enn du tror.
Fortell det gjerne videre.

See this content in the original post

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar

Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.