THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

25 gode grunner til å besøke toppen av Danmark

Danmarksferien blir aldri det samme etter dette

Er dere klare for de dejlige opplevelser på Nord-Jylland. Her er noen av mine favoritter. Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Nord-Jylland er nordmenns store feriefavoritt. Hit har nordmenn reist på ferie i generasjoner, enten dagstur eller overnatting. Nord-Jylland er geografisk sett toppen av Danmark. Og her finner du også mange så mange fantastiske opplevelser at det kan regnes som toppen av Danmark også i dobbel forstand.
Her har dere 30 gode grunner til å dra til Toppen av Danmark.

Å flytte et helt fyr

Rubjerg Knude fyr er et nedlagt fyr som ligger ved den lille danske vestkystbyen Lønstrup.
I årevis har fyret vært et yndet utfartssted - fordi fyret var ventet å styrte i havet når som helst. Dermed kunne gammel historie knyttes sammen med ny dramatikk. For hvem vil ikke se et fyr falle i havet?
Men nå må historien skrives om. Eller i alle fall forlenges.

Rubjerg Knude ligger dramatisk til. Og det har en dramatisk historie. Foto: Odd Roar Lange

Fyret ligger oppe på den 15 km lange Lønstrup klint, mellom småbyene Lønstrup og Løkken.
Og tusenvis av nordmenn har besøkt stedet de siste årene. Fordi det er et vakkert område med en unik historie. Og fordi det ligger bare 10 minutters avstand fra parkeringsplassen.

Sandflukten

Fyret ble tatt i bruk allerede 27. desember 1900 og stod da 200 meter fra kanten av den lange sandklinten, men ble automatisert og avfolket i 1968, og deretter tatt ut av drift.
Rubjerg Knude fyr er senere blitt selve symbolet på sandflukten som fører til store skader i Danmark. Sanden blåser bort eller blir tatt av bølgene og ført ut i havet. Og fyret ble innhyllet av sand som la seg omkring murene, slik at fyret ble mindre og mindre synlig fra sjøen.
Fyret stod til slutt bare 6-7 meter fra kanten. Dermed ble området perfekt til å fortelle om sandflukten og problemene knyttet til denne. Men i 2002 måtte de gi opp, nettopp på grunn av sanden som omhyllet museumsbyggene ved fyret.
Selve sandfluktutstillingen måtte dermed fjernes fra de gamle husene og til den nærliggende Strandfogedgården i Rubjerg.
Tårnet er 23 meter høyt og sjøfarende kunne i sin tid se lyset hele 42 km fra land. Men nå er det kun en turistattraksjon og derfor ble det laget nye trapper inne i tårnet slik at man enkelt skal komme seg opp i utsiktstårnet. Mens fyrvokterboligene er revet, og bare ruinene ligger tilbake.
Dersom du vil se nettutstillingen fra Rubjerg Knude så ser du den her.

Rives eller flyttes

Fyret stod helt ute på stupet. Nå er det reddet, for noen år.

Etter hvert har man set at risikoen ved at naturen skulle gå sin gang og at fyret skulle falle i havet også innebar en stor sikkerhetsrisiko. Fordi 500 000 turister besøker området hvert år. Derfor ble det besluttet at det skulle rives, murstein for murstein. Senere ble planene endret, og fyret fikk «rulleskøyter» og det skulle trekkes bort fra kanten av klinten.
Selve operasjonen startet 22. oktober 2019 og flyttejobben som ble direktesendt på dansk tv og youtube var unnagjort på få timer. Den 70 meter lange flyttingen ble kostnadsberegnet til ca 5 millioner danske kroner. Det gir en meterpris på 71 428 danske kroner!

Dra til Lønstrup

Når dere først er i området, dra inn til den lille idylliske småbyen Lønstrup.  Med gode restauranter, små håndverksgalleri, glassblåseri og ikke minst med Martin Nielsens og Anna Sørensens herlige Keramikcafé Møllehuset.
Et sted som oser av varme, glede og hygge. Det ble så populært at de selv til slutt måtte flytte ut av huset og åpne det hele for gjester. Nyt stedets lokalmat og kortreiste opplevelser.
I den lille kystbyen på vestkysten av Danmark finner dere også deilige Villa Vest Badehotell. I hotellet finner du ikke tv, ingen ismaskin, ingen heis som forstyrrer.
Her er bare det gode liv. Lyse rom, fordums stemning og ekte badehotellhygge. Og det er kort avstand til både restauranter, glassblåseri og galleri.
Og fremfor alt: til mange hyggelige dansker.

Hete opplevelser

«Et besøk i spa og wellnessavdelingen Romulus er som en reise tilbake til det historiske Rom. Belysningen, de rå kjempesteinsveggene, fontener, termalbad, dampbad, saunaer og rislende vand gir en helt naturlig ro i kropp og sinn. I Romulus er det tillatt å gjør det behagelig for seg selv – akkurat som man gjorde i de romerske tider

Som i en tropisk skog får man gode opplevelser ved Skallerup Seaside Resorts spaanlegg. Foto. Odd Roar Lange

Slik frister Skallerup Seaside Resort på den danske vestkysten sine gjester som vil oppleve noe ekstra. Stedet ligger ved Vesterhavet, midt mellom Løkken og Hirtshals og i sommerukene er Skallerup Seaside Resort familienes feriested. Sommerhusene ligger tett, men allikevel slik at de ikke sjenerer hverandre. Helårsåpne Skallerup er også blitt en stor suksess for par, vennegrupper og voksne som ønsker ro, opplevelser og deilig avslapning. Det er stedet for hygge og det gode liv. Og det er i spaanlegget Romulus Spa dere skal sette av noen timer.
Enten det er for å prøve ansiktsmaske og kroppsleire, massasje, eller badstu med saunagus  - eller mye annet fra menyen. Saunagus er en opplevelse der saunaverten bruker håndkle og vann for å få mer damp i saunaen og sørger for å blåse denne mot hver enkelt gjest. Det er mildt sagt dampende hett.

Det er tid for ro og fred i Romulus. Foto: Odd Roar Lange

Det er mulig menn tenker at ansiktsmaske, leirebad, kroppsmassasje og velværebehandling ikke lyder veldig maskulint. Eller tror at dette er noe for venninneturer og damer.
Tenk om igjen. Prøv en romersk opplevelse ved Vesterhavet i Danmark. Jeg tror du blir gledelig overrasket - og fornøyd.

Dra til Skagen

«Du bør ikke dra tilbake til et sted hvor man har hatt det godt på reisen. For da kommer man sannsynligvis til å bli skuffet.»
Dette sa den norske maleren og journalisten Christian Krogh allerede på slutten av 1800-tallet. Men han gjorde et hederlig unntak for Skagen. Han dro tilbake - flere ganger slik mange andre nordmenn også gjør. Og det er er ikke uten grunn at mange nordmenn kjøper seg sommerhus i den lille fiskerbyen helt nord på det danske fastlandet.
Når det verdenskjente spesielle lysblå lyset treffer de lys gule strendene skapes stemningene som malerne er blitt betatt av siden billedkunstens morgen i Skandinavia.
Dra selv og se. Vakre Skagen venter på med natur, kultur, turisme, helse og velvære.

Her kan dere bo

Ruths hotell har fått sitt navn fra familien Ruth. Nå er hotellet et av de mest populære badehotellene i Skagen. Foto: Odd Roar Lange

Skagen er en turistby med veldig mange overnattingssteder.
Et godt valg er å bo på det lyse og hyggelige Ruths badehotell som riktignok ligger tre km utenfor dagens sentrum av Skagen, men til gjengjeld perfekt plassert i Gamle Skagen. Her er det både innendørsbasseng og spaavdeling. En ren nytelse. Og: det er kort veg til den flotte stranden.
Vil dere ha et sus av fortiden så velger dere vakre Brøndums Hotel i sentrum.
Stedet som er kunstnernes favoritt og hvor Karen Blixen er en av de som raskt fant sitt favorittrom.
Et enklere, men veldig stemningsfullt alternativ er Badepension Marienlund med den deilige hagen. Vil dere dele en større leilighet midt i byen så kan dere kontakte restaurant Jacob´s som har en til utleie. Det gule Foldens Hotel har også mange norske venner som kommer igjen og igjen.  
I tillegg er Hotel Plesner, badehotellet midt i Skagen, blitt manges absolutte favoritt.
Her finner dere en god oversikt over overnattingssteder i Skagen.

I restauranten på Brøndrups Hotel møtes mange av Skagens lokale innbyggere til lunsj. Foto: Odd Roar Lange

Helt til topps

Dersom dere er i Skagen for første gang så bør dere ta turen ut til nordligste delen av området - til Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat møtes. Mitt tips er å ta taxi eller sykle til parkeringsplassen og deretter å gå til fots langs sjøen, stranden og forbi kunstnerens Holger Drachmans grav og derfra ut til nordspissen.
Og så tar dere «bussen» Sandormen tilbake til p-plassen. Husk vindtett jakke. Det blåser alltid på Grenen.  

Her kan dere spise

På sommerstid kan det være smart å reservere bord i Skagen. Fordi det er mange turister som vil oppleve matopplevelsene i byen.
Ved havnen finner dere Skagens Fiskerestaurant med fiskespesialiteter i særklasse. Prøv deres deilige og fristende tallerkenrett Stjerneskud. De lager en mer moderne og lettere variant av den danske favoritten. Eller hva med fish&chips Skagen Style
Stedet serverer gjerne gode viner, men prøv gjerne Skagens eget lyse øl: Drachmans - og med en Skagenbjesk til.

Er du klar for lokale favoritter i Skagen? Foto: Odd Roar Lange

Bjesk er den norddanske varianten av krydderbrennevin - eller snaps.  
Dere får smaksprøver slik at dere finner den som smaker dere best. Gulvet i fiskerestauranten har myk strandsand som skaper sommerstemning både inne og ute.
Et annet godt råd er å gå innom Vinspecialisten i Skagen. Her får dere smaksprøver og gode råd for hva dere bør se etter før dere handler drikkevarer på reisen.
Prøv gjerne Skagen Gin.

Bli med på guidet tur

Og siden dere er glade i god mat: Ta en tur innom Slakter Munch i Skt. Laurentii vej 1. For slagterens Skagenskinke er et uungåelig produkt å ha med hjem til en deilig sommerkveld på terrassen. 

Dersom dere vil få god hjelp til få en bra oversikt over Skagen så kan en guidet tur i i Skagen i starten av oppholdet være en smart idé. Ta gjerne en tur på sykkel så rekker dere over et større område på kort tid. Deretter kan dere dypdykke mer i de attraksjoner og opplevelser som dere vil se nærmere på.

Reisen hit

De fleste nordmenn reiser til Skagen med båt fra Kristiansand, Bergen, Stavanger, Larvik eller Langesund til Hirstshals og kjøre 50 km nordøstover til Skagen.
Dersom dere vil ta fly så kan dere fly direkte til Aalborg lufthavn, leie bil her og kjøre 1 time og 15 min (105 km) nordover.  

Velkommen til Skagen og Toppen av Danmark.

Reisekrav som gjelder fra 15. juni

Danske myndigheter har innført et reisekrav om at turister fra utlandet må overnatte minst seks døgn, og overnattingen må gjennomføres utenfor København kommune. Du må kunne vise bevis for overnattingsbestilling ved innreise. Husk å ta med pass for utvidet grensekontroll.
Det er tillatt å kjøre bil gjennom Sverige for å besøke Danmark. Det er ikke tillatt med unødig stopp i Sverige, slik som shopping.
Disse reisekravene kan bli endret.

See this content in the original post