THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Her er 20 flotte drømmereiser i Norge

Slipp reisedrømmene løs - og la dem starte her

Bli med på rafting i sommer. Rafting gjennomføres i en rekke norske elver under trygge forhold.

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Reiseåret 2020 ble annerledes-reise-året-2020. Og akkurat som i fjor nå er det nå mange som lurer på hvor de skal reise hvis de skal legge ferien til Norge i 2021. Jeg hjelper deg gjerne med tips.
Og, etter min mening blir du mer lykkelig av en Norgesferie enn en sydenferie.
Reise-Norge opplever bortfall av et stort antall bestillinger fra spesielt utenlandske gjester. Det betyr mye ledig kapasitet, og det er mulig å få Norgesferien til en veldig god pris. Det kan være verd å tenke på når man skal legge en reiseplan.
Og godt besøk fra nordmenn kan få fart på reiselivet igjen. Benytt sjansen til å oppleve fabelaktige Norge i 2021.
La meg komme med noen gode forslag som kommer til å gi dere fantastiske ferieopplevelser i løpet av året. Og følg med på Thetravelinspector.no så får du flere gode reisetips for Norge i tiden som kommer. Meld deg gjerne på nyhetsbrevet som sendes ut helt gratis hver fredag.

Longyearbyen

Kanskje er du blant dem som fulgte Svalbard - Minutt for minutt på tv i fjor? Svalbard og Longyearbyen opplevde stor etterspørsel etter tv-serien, men så kom koronaen og mange avbestillinger. Nå har du sjansen til unike opplevelser.
Om våren er det en fantastisk tid å bli med på scootersafari til Barentsburg eller Adventdalen. Eller du kan bli med på tur under isbreene, der fjorårets smelting laget ganger under isen. Sommerstid kan du være med på guidede fotturer i fjellet, eller på hundekjøring med slede med hjul.
Det går daglige flyreiser til og fra fastlandet, og dersom er smart så kan du bruke bonuspoeng fra flyselskapene. En flyreise til Longyearbyen koster da like mye/lite som en flyreise mellom f.eks Bergen og Oslo. Les mer her.

Kirkenes

Bli med på kongekrabbefiske på fjorden. Kommer du vinterstid, og det er is på fjorden så kan du ta snøscooter ut på isen for å hente opp krabber som er fanget i teiner. Om sommeren drar dere ut med båt og tar opp teiner, som medbringes til land og kokes og spises der. En delikatesse som koster tusenvis av kroner per kilo på restauranter. Kirkenes Snowhotel har spesialisert seg på denne turismen. De har også sommerhytter, og bli gjerne med på fjelltur eller på hundesledetur.
Les mer her.

Lofoten

Vakre Reine i Lofoten. Foto: Odd Roar Lange

Du har sikkert lest at det er fullt i Lofoten om sommeren. Trengsel med bobiler, turistbusser og fotograferende asiater på kryss og tvers.
Vel, da er det våren og sommeren du skal benytte anledningen til en fabelaktig reise i et av Norges fineste områder. For i år blir det trolig god plass til nordmenn som vil oppleve eget land. Fordi utenlandske gjester neppe får anledning til å komme på besøk. Benytt denne sjansen. Ta gjerne med egen bil og da er «snarvegen» med ferge fra Bodø til Moskenes og en smart løsning for dem som kommer sørfra. Du kan også ta fly til Svolvær eller Leknes.
Jeg har vært mange ganger i Lofoten og finner noe nytt hver gang. Noen anbefalinger: Dra helt ut til Værøy og Røst denne sommeren, og besøk også det vakre fiskeværet Reine - som er fotografenes favoritt - eller hva med å leie en rorbu i Nyvågar ved Kabelvåg (husk å besøke akevittloftet). Besøk gjerne også fiskeværet Å.
Har du noen gang drømt om surfing (eller å bade) i Lofoten. Da finner du flere flotte steder her.

Helgelandskysten

Dette er sannsynligvis den fineste delen av Norge. Kjører dere Riksvei 17, som er den ytre kystriksvegen, så må dere sette av god tid. For her er det fristende å stoppe nærmest hele tiden. La meg anbefale en tur ut til Vega for å prøve Vegatrappa og Dønna. Eller til øya Myken.
Uansett: Ha det aldri travelt når dere er i denne regionen av Norge. Og gjerne en tur opp til toppen av Torghatten, fjellet med hullet, som ligger ved Brønnøysund.
Les mer om Helgelandskysten her.

Stokkøya

Noen ønsker å bo på tradisjonelle hotell, andre er ute etter noe som er noe helt for seg selv. Da skal dere vurdere Stokkøya som ligger nord i Trøndelag.
Åfjord kommune i Trøndelag vil bli Norges helårsbadebygd og kan på friske vinterdager tilby vinterbading. Mens de på sommerstid har herlige sandstrender.
Åfjord kommune ligger på Fosenhalvøya i Trøndelag. Kommunen grenser i nord til Osen, i sør til Ørland og Indre Fosen, og i øst til Steinkjer og Namsos kommuner. I havet utenfor kysten ligger øygruppa Froan med Halten fyr i Frøya kommune.
Ta en kikk på overnattingsstedene Kuringen bryggehotell og Stokkøya Strandhotell så skjønner du hva jeg tenker på.

Bergen

Vestlandshovedstaden kan besøkes alle årstider med gode opplevelser på menyen. Det kan være alt fra konserter i Grieghallen eller på Koengen (utendørs), til «fjelltur» med Fløibanen eller båttur til en av Norges beste sjømatrestauranter, Cornelius. Dette er blitt en av mine favoritter i Norge.
Med Bergenskortet kan du se alt det viktigste i Bergen, og samtidig spare mye penger med gratis inngang eller solide rabatter på rundt 30 museer og attraksjoner samt ulike aktiviteterunderholdningbutikkerspisesteder og parkering. Du reiser også gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen. Bergen Børs Hotell er mitt beste overnattingstips.
Et tips til deg som besøker Bergen i sommer: Bli med på totimers båttur til øya Fedje. Hele turen tar i alt åtte timer.

Tjøme

Lille-Skagen ligger ved Hvasser, naboøya til Tjøme, i Færder kommune. Foto: Odd Roar Lange

Tjøme er en av de virkelige perlene ved ytre Oslofjord. Hit kommer du ved å kjøre til Tønsberg og fortsetter over Nøtterøy og videre til Tjøme. Øya har en rekke fine områder som egner seg godt for teltturer - f.eks. Moutmarka eller Lilleskagen. Og dersom du vil dra på padletur rundt Tjøme så har du en fantastisk tur foran deg. Tjøme har en rekke fine svaberg som egner seg for strandhogg og bading.

Nærøyfjorden

En annen fin padletur er å dra til Nærøyfjorden på Vestlandet. Nærøyfjorden kom på Unescos verdensarvliste i 2005. Jeg anbefaler å starte padleturen ved det gamle handelsstedet Gudvangen. Turen går ut fjorden og forbi bygda Bakka med vakre Bakka kyrkje. Turen går videre forbi Styvi gard, den flotte Legdølafossen, før dere runder odden ved Beitelen og fjellgården Stigen. Deretter går turen videre inn til Flåm. Turen må gjerne toppes med en tur med Flåmsbana til Myrdal og deretter en sykkeltur ned til Flåm.

Blindleia

Blindleia på Sørlandet. Foto: Odd Roar Lange

Kampen om de fineste kystområdene i Norge er hard. Det er mange som fortjener en plass på pallen. Det gjør i alle fall Blindleia på Sørlandet. En båttur eller padletur til Lillesand fra Kristiansand er en uforglemmelig sommeropplevelse. Dersom det er mye vind så bør turen legges innaskjærs. På godværsdager kan dere ta en tur utenfor øyene. Dersom du starter i Kristiansand så vil jeg anbefale en overnatting på Grønningen fyr før turen går videre forbi Randøyana, Torsøya og den tidligere losstasjonen Ulvøysund. Deretter anbefaler jeg å dra mot Gamle Hellesund, Isefjærfjorden mot Brekkestø og deretter mot Lillesand. Dere padler forbi den ene drømmesommerhytta etter den andre.

Espedalen

Vakre Espedalen ligger i det som omtales som Peer Gynts rike. Den enkleste atkomsten er å kjøre E6 gjennom Gudbrandsdalen og ta av ved Vinstra eller Fåberg og deretter følge rv. 255 til Espedalen. Å padle i Espedalen gir en følelse av å padle i ekte villmark, men passer fint både for nybegynnere og familier.
Ved sørenden av det 12 km lange og padlevennlige Espedalsvannet ligger Nord-Europas største jettegryter, Helvete. Mange starter padleturer ved Vassenden på sørsiden av vannet. I nordenden av vannet ligger endestasjonen for turen, Skåbu. Husk å ta en tur innom kirken for å se de flotte treutskjæringene.

Båttur på Mjøsa

Mjøsas hvite svane - en veldig fin reise. Foto: Odd Roar Lange

Norn båtturer er mer spesielle enn andre. En tur med Skibladner på Mjøsa er en veldig, veldig fin opplevelser. Gjøvik er Skibladners hjemmehavn, men det er flere anløpshavner med muligheter for på- og avstigning underveis. Rutesesongen skal etter planen starte i slutten av juni. Les mer om turen og mulighetene her.
Et godt tips er å ta noen dager i Hamarregionen. En uoppdaget flott reiselivsregion for mange.

En gylden omvei

Norge er så full av fine steder å besøke. Men mange av dem har slitt med samarbeidet slik at det det oppleves som kundevennlig og besøksvennlig for gjestene. Ta turen til Inderøy som ligger nord for Trondheim og sørvest for Steinkjer. Gode produsenter av husflid, hjemmebakst, overnatting, servering, kunst og brukskunst er samlet under paraplyen «Den gyldne omveg». Les mer om det her.

Telemarkskanalen

Telemarkskanalen er kanskje landets mest kjente vannsystem. Innsjøer og elver med 72 meters høydeforskjell fra Dalen i vest til Skien bindes sammen i en 110 km lang reise. Et fantastisk sluseanlegg stod ferdig i 1892. Fortsatt et en tur langs Telemarkskanalen en stor opplevelse. Noen tar egen båt, andre padler med kajakk eller kano, mens noen blir med en av de tre rutebåtene som seiler på kanalen. Les mer om det her.

Slogen

Av alle de fine fjelltoppene i Sunnmørsalpene så er 1564 meter høye Slogen kanskje den fineste. Over fjorden reiser den seg som en trekantet pyramide. Og fra toppen får du en fantastisk utsikt over både fjorden og flere av de andre Sunnmørsfjellene. Den enkleste veien til Slogen, om man kan bruke et slikt ord om fjellturen, er å reise til pizzabygda Stranda. Kjør deretter vegen mot Hellesylt og ta av mot Engeset og til Habostaddalen. Herfra følger man merket sti. Du kan overnatte på turistforeningshytta Patchellhytta som ligger mellom Smørskredting og Brekketind.
Turen opp tar tre-fire timer, og det siste partiet er luftig og krever litt klyving. PS: Du kan også starte turen fra Norangsdalen. Les mer om turen til Slogen her.

Rundtur i Rondane

Turen i Rondane kan gjerne starte ved Spranget. Foto: Odd Roar Lange

Rondane har gitt inspirasjon til både kunstere, forfattere og turister. Og ikke uten grunn. Rondane har både lange, flate og lettgåtte ruter og høye fjelltopper med storslått utsikt. Rondane er for øvrig Norges eldste nasjonalpark.
Et godt turforslag er å starte ved Spranget (kjør opp fra Otta) og gå deretter en kort tur til tursitforeningshytta Rondvassbu første ettermiddagen. Neste dag går turen til Dørålseter. Turen tar tre timer dersom du tar første del av turen med båt. Ellers må du regne med fem timer. Neste dag går turen vider til Bjørnhollia (gjerne over Høgronden (2114 moh). Fra Bjørnhollia går turen tilbake forbi Rondvassbu (mulighet for ny overnatting her) og deretter tilbake til bilen ved Spanget. Du kan også ta tog til Otta og taxi opp til Spranget.

Over Vidden

Jeg var innom Bergen tidligere i dette turforslaget, men her glemte å nevne den flotte turen fra Fløyen (som noen gjerne skriver slik: Fløien), over Vidden og til Ulrikens topp. Bergen Turlag har gjort en stor innsats med å gjøre stiene mer tilgjengelig ved hjelp av broer og steinsetting. Mange starter turen med å ta Fløibanen opp, legger ut på den fine fjellturen, og avslutter med å ta Ulriksbanen ned til byen.

Aurlandsdalen

I Aurlandsdalen møtes Vestlandet og Østlandet. Her finner du en av de grønneste og mest frodige dalene i Norge, og kombinasjonen av spennende kulturhistorie og overveldende natur kan ta pusten fra de fleste. Aurlandsdalen er en del av fjellområdet Skarvheimen.
Man starter turen på goldt og naken fjellandskap og ender opp i de grønneste områder. En tur gjennom Aurlandsdalen kan enten gjøres som en dagstur (dersom du bare tar en del av dalen) eller som en tredagers tur med fine overnattinger. Les mer om turen her.

Gaustatoppen

Fra fjellet Gaustatoppen (1883 moh) lover de mest optimistiske at du kan se en sjettedel av Fastlands-Norge på en klarværsdag. Da skal du nok være veldig heldig med været. Men Gaustatoppen er uansett verd en tur.
Noen velger å starte turen fra Tuddal og med en bratt start opp til Flistjønnsskaret. Andre velger å starte på Stavsro (1173 moh) og tar turen til topps herfra. Stien er godt merket og lettgått, men husk gode fjellsko fordi det er steinete - særlig mot slutten. Inne i selve fjellet går en tunnelbane, Gaustabanen, som starter ved Langefonn. Les mer om fjellturen her.

Rafting i Sjoa

Rafting er padling i elvestryk i kraftige gummibåter. Det kan gå heftig for seg dersom dere blir med på turer som går gjennom de største strykene. Men det er også mulig å være med på familievennlig rafting i mer rolige omgivelser.
Elva Sjoa starter ved Gjende ved foten av Besseggen og er den mest kjente raftingelva i Norge. Elva renner gjennom Heidalen og møter etterhvert Gudbrandsdalslågen.
I området finnes flere autoriserte raftingselskaper. Jeg har benyttet Gorafting Sjoa ved et par anledninger og er veldig fornøyd med opplevelsen.

Fyrferie i Oslofjorden

Langs Norskekysten ligger hundrevis av fyr og lykter som tidligere ble passet på av fyrvoktere og deres assistenter. I dag er disse fyrene automatisert og fyrvokterne har gått i land for lengst. Men fyrvokterboligene og assistentboligene står der fortsatt. Og mange av disse er til utleie til privatpersoner som vil ha en annerledes ferieopplevelse. Oslofjorden Friluftsråd var tidlig ute med å organisere utleie av noen av disse perlene. Og jeg kan på det varmeste anbefale en fyrferie i sommer. Min personlige favoritt er Fyrsteilene som ligger mellom Nesodden og Asker. Her kan du lese mer om hvordan du leier et fyr, og hvilke hus og hytter som er til leie i Oslofjorden.

Rallarvegen nord

«Alle» har hørt om Rallarvegen over Finse. Men ikke alle vet at vegen har en navnebror i nord. Vegen starter ved den svenske bygda Abisko (med den svenske turistforenings største turisthytte), og ender opp ved sjøen ved Rombaksbotn, ikke langt fra fra Narvik. Lengden på turen er 72 km og er en flott sykkeltur (egner seg ikke for de aller minste). Den beste måten å starte turen på er å ta toget fra Narvik til Abisko og deretter sykle tilbake. Det er flere overnattingsmuligheter på vegen - i tillegg til telt.
Les mer om turen her.

PS: På Thetravelinspector finner du også mange andre gode forslag til reisemål i Norge. Og følger du med i tiden fremover så kommer det enda flere.

See this content in the original post

OBS: Reisetipsene er skrevet i tro og håp om at ting vil endre seg til det bedre når det gjelder reisemuligheter i eget land i uker og måneder som kommer. Husk å alltid lytte først til myndighetenes råd før du reiser.

Er det første gang besøker Thetravelinspector.no?
Få med deg flere av våre gode forslag og råd. Klikk deg inn på forsiden 
her og se hva annet jeg skriver om!