THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Christina (16) arvet et slott og 25 millioner - i gjeld

- Hadde jeg visst hva som ventet, så hadde jeg neppe startet dette

See this content in the original post

FYN i DANMARK (Odd Roar Lange): To fasaner rusler ubekymret over grusveien, mens sola kjemper en mislykket kamp mot morgentåka. En tåke som pakker inn et av Danmarks vakreste renessanseslott, men som snart må slippe taket.

Sola skal igjen varme opp den røde mursteinsbygningen som gjemmer en 330 gammel slektskrønike.
Et drama som var nær ved å få et punktum i 1990, men som takket være et utrolig pågangsmot, noen rike dansker og en dugnadsånd av de sjeldne, samt gifteglade nordmenn, har gjenskapt et unik stykke skandinavisk historie.

Det tunge testamentet

Vi skrur tiden tilbake til 1990: Christine Howden-Rønnenkamp er 16 år gammel da hun får den svært dramatiske beskjeden: Faren, baron Mogens Eiler Christian Iver Howden Rønnenkamp - i det daglige bare kalt Iver - hadde valgt å forlate livet, bare 45 år gammel.
Frykten for døden var mindre enn frykten for å leve videre. Ingen vet nøyaktig hvorfor.

Men en langvarig konflikt med faren, sammen med de uoverstigelige økonomiske og arbeidskrevende oppgavene knyttet til 5000 kvadratmeter store Holckenberg slott på øya Fyn i Danmark, var mer enn Iver kunne bære.

Den jaktglade baronen hadde, slik 13 slektsledd i Holck-familien før ham, ordnet sitt testamente slik at arverekkefølgen ikke skulle brytes.
Hele godset med i alt 16000 kvadratmeter bygningsmasse, hvorav 5000 tilhørte slottet, enorme landområder, skogsområder, kyststrekning ved Storebælt, innbo og løsøre, skal arves av hans eldste datter og øyensten, Christina (16).

Hadde hun fått en lillebror, så ville det vært han som arvet slottet.

Men ekteparet Holck hadde bare døtre og dermed ble det en kvinnelig arving. En ung kvinne som hadde fått en streng oppvekst preget av disiplin, og med krav om at hardt arbeide er det eneste som fører framover. Og at alt alltid kan gjøres bedre.

Sjokket

Som om ikke sjokket av nyhetens om farens bortgang var nok: Dette var bare forvarsel om de mange problemene som skulle vente for den nye, svært unge eieren av Holckenhavn slott.
Eleven ved videregående skole, som var født inn i baronessetittelen, ville helst være som alle de andre venninnene. Da hun satt på i bestefarens blå Mazda gjennom nabobyen Nyborg, la hun seg ned i baksetet for ikke å bli sett av venninnene.

Klikk på bildene for å se dem i større format. Alle foto: Odd Roar Lange

Ingen hadde brukt slottet som bolig på 100 år, og bare kostbare lån hadde klart å sikre et minimum av vedlikehold. Nå kom brevet med enda et dystert budskap:

For også den danske stat har arveavgifter. I brevet fra myndighetene sto kravet svart på hvitt: Christina, som hadde vokst opp gården Konradslund i utkanten av godset, måtte betale 25 millioner kroner for å få beholde slottet. Et slott som på ingen måte minnet om eventyrslottene til H.C. Andersen fra hans reiser rundt på Fyn. I stedet var det et slott som trengte elektrisitet, nye vinduer, nye gulv, nytt kjøkken, nye bad og mye mer. Ja, kort sagt trengte alle de 128 værelsene et løft som virket fullstendig uoverkommelig for en 16-åring som ikke var ferdig med videregående skole.

Arven som ventet

Den tunge arven kom ikke helt som lyn fra klar himmel. For det hadde allerede vært klart for familien at det var Christina som var den neste i arverekkefølgen. Men at det skulle skje nå, før hun hadde fått startet på sin egen livsdrøm - å ta en juridisk utdannelse i København - hadde verken tenåringen eller mora, Liselotte, drømt om.

- Jeg hadde ikke noen tanker om annet enn å kunne få min utdannelse. Nå så jeg at min fars testamente var i ferd med å knuse drømmen min. Men jeg ville ikke gi opp ennå.., sier Christina som nå er fylt 35 år.

Et styre bestående av familiemedlemmer skulle ta seg av ansvaret for slottet og godset i åra som fulgte.

Arveavgiften på 32 prosent måtte innbetales, og ekstra bitter ble den kostbare regningen da staten reduserte arveavgiften til «bare» 15 prosent bare tre måneder etter at Iver døde.
Å gjøre opp boet og skaffe til veie de tunge lånene som var nødvendig, tok sju år. Hele tiden med moren ved sin side.
- Hun lærte meg at man må finne sin egen vei for å bli god til det man vil bli god til. Man må gjøre det til sitt eget, ellers blir det aldri noen suksess.
Slottet ble brukt mer til forsamlingshus og mindre eventer enn som et slott, slik mange skulle tro. Inntektene fra jordene og skogen, utleie av boliger og de beskjedne inntektene fra utleie av slottet, fikk hjulene til å gå rundt - sakte. Men det var ingen penger til den restaureringen det var behov for.

Ulykken rammer igjen

Bare ti år etter at faren døde, gikk også Christinas mor bort. Dermed sto 26-åringen alene tilbake, med det som synes å være en uoverstigelige byrde:
Den videre driften av Holckenhavn, som hadde vært i familiens eie siden påsketidene i 1642.
Christinas 7 ganger tippoldefar, Eiler, ble adlet for sin innsats i krigen mot svenskene og hadde fått kjøpt gården billig fra kongen.
Eiendommen har imidlertid historie helt tilbake til 1300-tallet, da den ærverdige danske Ulfeldts-familien styrte portene ved voldsgraven og livet på slottet. Konger og dronninger har sammen med adelige gått inn og ut av slottet i hundrevis av år.
Mange av åra har vært dramatiske, med konkurser, krigsinnsats, landsforræderi og utroskap, for å nevne noe.

Like før moren døde hadde Christina fått arrangere et bryllup på slottet. Det ga en kjær inntekt i en vanskelig tid. Kunne dette være en framtidig inntektskilde å regne med?
Christina hadde søkt banken om i alt 50 millioner kroner i lån for å oppgradere til nødvendige standard. Hun fikk låne 10 millioner.

På flyttefot

Christina nektet å gi seg. Hun flyttet inn på slottet, og satte i gang et formidabelt arbeide.
- Hadde jeg visst hva som ventet, så hadde jeg neppe startet. Men jeg angrer ikke. Og jeg har egentlig aldri sett på det som et onde. Jeg har fått en unik mulighet, og jeg er glad for at jeg tok den, ler Christina og slår armene ut i lufta.
Baronessen, som i en årrekke uselvisk hadde stilt opp for andre når de trengte en hjelpende hånd, fikk nå se hva gjenytelser kan bety i praksis.
Søskenbarn, venner, naboer og slekt. Alle stilte opp til en dugnad som varte i flere måneder. Kveld etter kveld, helg etter kveld ble det jobbet under Christinas overblikk. En rekke gjenstander ble båret ut på gårdsplassen og kjørt av gårde til auksjonshuset for salg. Mye måtte bort for at det skulle være mulig å renovere slottet, og lastebillass etter lastebillass med søppel ble kjørt til forbrenningsovnene på søppelanlegget.

- Vi hadde bare ett bord igjen. Det ble båret fra rom til rom, alt etter hvor vi hadde behov for det. Det samme gjorde vi med stolene. Skulle jeg ta et bad måtte jeg gå over i den andre enden av slottet, hvor det var varmt vann. Men vi var endelig i gang, og det gikk framover. Jeg så lyst på livet, smiler Christina.

Christina hadde giftet seg med sin kjære Dennis Hou Andersen, og gitt avkall på den offisielle baronessetittelen fordi Dennis ikke var adelig.
I 2005 ble datteren født. Familiens førstefødte var endelig på plass.
Den andre dagen på barselavdelingen fikk Christina uventet besøk. Direktøren i et av Danmarks rikeste selskaper, A.P. Møller-Mærsk, dukket opp. Han hadde fått med seg hva som hadde skjedd ved slottet, og hvilken fenomenal evne Christina hadde til å gjennomføre det hun drømte om. Nå tilbød han den ferske moren årets fondsutbetaling fra selskapets velgjørerfond. Millioner av kroner fant veien til oppussingskontoen, og siden direktøren banet vei, valgte også andre rike dansker å sende sine donasjoner til Holckenhavn.

- Givergleden var smittsom, ler Christina så høyt at kokken kommer ut fra kjøkkenet for å se hva som skjer.

Slottet brenner

Oppussingsarbeidet var kommet godt i gang på slottet da en forbikjørende oppdaget røyk fra det ene tårnet ved 05-tida den 18. september 2006. Slottet sto i brann.

Faksimile fra Ekstrabladet 18. september 2006

Brannen ble slukket etter noen timers iherdig arbeide, men 6000 liter vann fosset ned i den nyrenoverte delen av Holckenhavn.
Det var bare å starte på nytt.
- Jeg kunne ikke gi opp. Det ville ikke være riktig. Men, ja, det falt noen tårer, forteller slottseieren oppriktig og tenker tilbake til høstdagene for 12 år siden.
Fagfolk gjenopptok det møysommelige arbeidet, og fikk på plass 18 dobbeltrom og suiter med overdådige bad og praktfull utsikt. Luksus i alle hjørner, fra kjeller til loft. Slottskirken ble nøysomt renovert. Det samme ble Riddersalen og Dansesalen, hvor det er plass til opp mot 200 gjester.

I 2008 var det på nytt familieforøkelse i familien Hou Holck. Denne gangen en sønn. Og som sist, dukket Møller-Mærsk-direktøren opp med fondsmillioner ved barselsenga. Pengene kom like godt med som sist.
- Det var da min mann foreslo at vi skulle få minst fem barn, skratter Christina, men som raskt tilføyer at det blir med de to.

Hemmeligheten

Ved bruk av materialer som ærer bygningene, er slottet møysommelig blitt løftet til et praktslott. Uten de riktige materialene, mister husene karakter. Det ubeboelige mursteinsbygget er nå fylt av varme og sjarm, og ifølge eierne: totalt fritt for spøkelser.
Biblioteket er rommet der herrene kunne trekke seg tilbake, og ingen av dem fortalte til sine koner om den hemmelige trappa opp bak bokhylla. Trappa førte opp til pikeværelset i etasjen over. Hva som skjedde her, er ikke nedtegnet noe sted.
Kjøkkenet er blitt husets hjerte, og flere av Danmarks fremste kokker og konditorer bidrar til kulinariske opplevelser.
50 millioner danske kroner er blitt vel anvendt på Holckenhavn.
Slottet er blitt et klassisk luksushotell, hvor det ikke er spart på noe. Listen av skreddersydde events, samt over brudepar som har giftet seg her de siste 15 åra, er blitt lang. Det dyreste bryllupet kostet det amerikanske brudeparet svimlende 20 millioner kroner. Sommeren 2018 giftet TV 2-programleder Katarina Flatland (28) seg med Harald Dobloug (29) på slottet i Danmark, og flere andre norske par står for tur både i år og neste år.

Drømmebryllupet

- Vi elsker nordmenn, og å arrangere bryllup for dem. Arbeidet starter gjerne ett år i forveien. Vi avsetter en medarbeider som fast kontakt, og alle detaljer diskuteres med paret fram til festen er over. Jeg gjør gjerne denne jobben selv, fordi jeg elsker det. Alle skal få sitt drømmebryllup oppfylt hos oss. Motivasjonen er å gjøre alt minst ti prosent bedre enn gjestene forventer.
Når man har over 100 gjester vil det alltid skje noe uforutsett. Da krever det overskudd å løse utfordringen.

- Jeg passer ikke til å sitte å passe på tall og dokumenter. Jeg vil være der gjestene er, det er det som gir meg overskudd. Sammen med at jeg kan bo sammen med min kjære familie tvers over gata for slottet. Jeg liker tanken av å kunne gå på jobb, og å gå hjem igjen, smiler en fornøyd eks-baronesse.
Se bilder fra bryllupsgalleriet her.

See this content in the original post

To helger i året er det også mulig for «vanlige gjester» å oppleve en natt på slottet. Det er når Christina og hennes ansatte inviterer til romantisk weekend om høsten eller til valentines-weekend om vinteren. Arrangementene blir alltid utsolgt. Opplevelser som dette er sjelden vare.

Den tunge arven

- Mine barn skal slippe det samme som meg. Et testamente skal ikke forsegle deres skjebne. Derfor har jeg allerede skrevet et testamente der jeg ønsker at slottet skal selges dersom ikke en eller begge av barna har veldig lyst til å gå inn i driften, sier Christina og blir blank i øynene.

- Vi drømmer jo om en gang om å kunne gi godset videre til våre barn - helst i bedre stand enn da vi selv overtok det. Men ingen skal være nødt til å få sitt livsløp lagt av en arv - og av en arveavgift på nye 30 millioner kroner til den danske staten, sier hun og fortsetter:

Fakta om Holckenhavn slott

Slott fra 1300-tallet som ligger ved byen Nyborg på Fyn i Danmark
Eies av: Christina og Dennis Hou Holck
Drives som: Luksushotell, kan leies for events og bryllup
128 rom
18 dobbelrom og suiter
2 store festsaler
1 slottshotell fra 1630
Reisen dit: Slottet ligger ca 130 km fra København, og man kan reise med tog eller bil. Det er også mulig å ta fly til Århus, for så å ta den ca 170 km lange reisen derfra. Avstand fra Odense er ca 30 km
Pris: Individuelt - men har weekendopphold fra ca 2500 kroner per person
Nettside: Holckenhavn
Reiseinformasjon: Visit Fyn

Historien er tidligere publisert i Dagbladet.

See this content in the original post