THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Denne nye reiseloven kommer til å bety mye for deg

Nå kan du få tilbake tusenlapper etter ferien din

Slik ønsker vi at ferien skal kunne være. Men mye kan gå galt.            Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Myndighetene vil endre pakkereiseloven før sommeren. Frist for gjennomføring av direktivet er 1. juli 2018, så alt tyder på at vi får ny pakkereiselov innen denne fristen.
Dermed vil flyselskap og andre som formidler bilutleie og hotell i tillegg til transporten også omfattes av pakkereiseloven allerede fra sommerferien i år.

Hva skal vi med den?

Denne loven gir deg som reisende økte rettigheter.
Dersom du har betalt hotell sammen med flybilletten så får du igjen hotellpengene dersom flyet ikke går. Det kan bety mange tusenlapper tilbake til deg.
Dette har vært vanlig praksis for charterselskapene som selger fly og hotell i samme operasjon.
Nå strammes altså praksisen inn og blir gjeldende også når flyselskapet tilbyr leiebil eller hotell via sin nettside.

Uklare rettigheter

Uklare rettigheter og for dem som bestiller fly, leiebil og hotell på egenhånd er årsaken til at forbrukerminister Solveig Horne i juni tok til orde for en endring i pakkereiseloven. Og
- I dag har forbrukeren gode rettigheter når det gjelder tradisjonelle pakkereiser. Nå foreslår jeg å klargjøre at disse rettighetene også skal gjelde når du selv setter sammen din egen pakkereise på nett, sier forbrukerminister Solveig Horne (FrP).
Nå foreslår regjeringen altså å tydeliggjøre at reiser som forbrukeren selv setter sammen kan anses som en pakkereise. Dette gir forbrukerne flere lovfestede rettigheter.

Økt sikkerhet for deg

En pakkereise er blant annet en reise som er sammensatt av to ulike reisetjenester, som for eksempel fly og hotell, og som markedsføres eller selges til en samlet pris. Ved kjøp av en pakkereise nyter de reisende allerede i dag vesentlig bedre beskyttelse enn reisende som har satt sammen reisen selv.
- Kjøper du en pakkereise er du bedre beskyttet enn om du setter sammen reisen med fly og hotell i separate bestillinger. Det er god grunn til å minne de reisende på den ekstra tryggheten som ligger i å kjøpe en pakkereise fra en ansvarlig arrangør, sier advokat og direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril.

See this content in the original post

Dette må de gjøre

Pakkereiseloven skal også pålegge reisearrangøren å tilby deg en avbestillingsforsikring. Og du skal få opplysninger om frivillig eller lovpålagt forsikring for å dekke avbestillingskostnadene dine.
Dersom du kjøpe flybilletten og hotellovernatting hver for seg vil du stå langt svakere stilt dersom flyet blir innstilt. Da får du kun igjen pengene for flybilletten. Og det du har betalt for både hotell og eventuelt leiebil blitt regnet som tapt.

Hele pakken - hele ferien

Pakkereiseloven skal sikre at du kan gjennomføre ferien i sin helhet dersom reise og opphold er kjøpt samlet.
Dersom flyselskapet først selger deg en flyreise og deretter tilbyr deg hotell eller leiebil vil denne i følge den nye loven bli sett på som en pakkereise. Dette skjer også hvis ditt navn, betalingsopplysninger og e-postadresse overføres fra flyselskapet og over til en hotellbookingside.
Men: Dersom du først har avsluttet en bestilling og betaling - og deretter foretar en helt ny selvstendig bestilling og betaling vil det vanligvis ikke kalles en pakkereise.

Kjenner du rettighetene dine når du reiser på ferie?                              Foto: Odd Roar Lange

Sørg for beskyttelse

- Det nye pakkereisedirektivet gjør at det skal bli klarere for forbrukerne å finne ut om reisen de har bestilt omfattes av pakkereiseloven. Og forbrukerne er alltid best beskyttet dersom de kjøper hotell og fly samlet, sier Sverre McSeveny-Åril, som er advokat og direktør i Virke Reise Utland.
Her er alt du trenger å vite om Pakkereiseloven slik den er i dag.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

See this content in the original post