THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Alt du trenger å vite om champagne på taxfree og polet

Her får du tipsene du trenger for å gjøre det riktige kjøpet

Er du klar for et godt champagnekjøp?   Foto: Odd Roar Lange

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): Hjelp, hva i all verden skal jeg kjøpe? Dette er tanken som har slått meg mer enn én gang. Kanskje det gjelder deg også. Men hva gjør man når man har havnet i en knipe? 
Det er bare å be om hjelp. I en ny serie på Thetravelinspector.no skal du få noe enkle handletips. Og vi starter på topp. Med champagne. Tipsene tar utgangspunkt i at du skal handle i taxfreebutikken ved en av de norske flyplassene. Men du kan selvsagt bruke rådene hvis du handler på Vinmonopolet. 
Jeg kommer tilbake til deg tips for blant andre flasker med bobler, som Cava (Spania), Prosecco (Italia), Sekt (Tyskland) og Crement (øvrige Frankrike).
Det blir ingen komplett ut utfyllende guide. Men jeg lover, det er akkurat dette du trenger før du handler. 

Veronika Lystad er «trainer for alkohol, tobakk og søtsaker» ved Travel Retail Norway på Gardermoen.                                                                            Foto: Odd Roar Lange

— De ulike musserende vinene fra ulike land skiller seg i valg av druer og produksjonsteknikk, sier Veronica Lystad, i Travel Retail Norway - som står bak blant annet tax free-butikkene ved de store flyplassene i Norge.

Champagne –

-  Produseres kun i området Champagne i Frankrike
- «Methode Traditionelle» «Champagnemetoden» «Tradisjonell metode» = andregangsgjæring på flaske
-  På bunnfall minst 15 måneder for Non Vintage
-  På bunnfall minst 36 måneder for Vintage
-  6-7 atmosfærers trykk
-  Strikt lovverk
-  Druer: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier

Champagne er historisk og vil alltid ha en spesiell plass, altså øverst på stigen i klasse. Ekte Champagne er litt «magi». Det forbindes med luksus, det eksklusive, det beste…
Kanskje ikke så rart. Hvis man reiser til Champagne og får oppleve et og annet besøk hos produsenter, sprade på gatene i Reims og bare det å vite at sånn ca 20-25 meter ned under Reims sine gater så ligger Champagne kilometer på kilometer og godgjør seg og bare venter på å bli ferdig for oss til å nyte den.

— Hvordan kan jeg gjøre en god handel?

— Du vil alltid spare på å kjøpe din musserende på Duty Free. Den største prisforskjellen vil uansett alltid være på de mest eksklusive produktene. Aller best besparelse er det altså på å kjøpe vintage (årgangschampagne – champagne som er lagd fra kun en årgang).

— Hva anbefaler dere som «bare» er et OK, men ordinært kjøp

— Det å kjøpe «standardchampagnene» er alltid trygt. Det er de store kjente merkene som for eksempel Moët & Chandon, Piper Heidsieck, Veuve Clicquot. Et godt tips er å prøve å finne disse i twinpack på Duty Free da besparelsen er mye bedre.

— Hvorfor skal jeg  kjøpe store flasker fremfor små?

— Champagne egner seg gjerne til lagring og store flasker er bedre lagringsdyktige. Lagringen går langsommere i store flasker. I tillegg er det er kult med store flasker, det imponerer alltid gjestene - og til slutt: en flaske rekker til flere venner. sier Veronica Lystad.

Kjøp dobbelt. Dette er billigere enn å kjøpe enkeltflasker. Foto: Odd Roar Lange

Bestselgerne

Dette er de mestselgende flaskene/enhetene med Champagne. Prisene kan endre seg, derfor finner du dem her.

1) 671719 Moet&Chan. Brut Imp. 0.75L GP

2) 58670 Veuve Clic. Brut 0.75L GP

3) 58560 Taitt.Brut Réserve GP 0.75L

4) 832397 Moet&Chan. Br. Imp. 2x0.75L

5) 734128 Nic.Feu.Brut Reserv.GP 0.75L

6) 671779 Moet&Chan. Imp. Rosé 0.75L GP

76636 Veuve Clic. Brut 2x0.75L GP

734157Nic.Feu.Demi Sec GP 0.75L

13580Piper-Heid.Cuv.Brut 0.75L

See this content in the original post